Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Γεωργιάδης για τις υπό διαθεσιμότητα νοσηλεύτριες από Θεσσαλονίκη που μετακινούνται σε Αθήνα.



Πιθανότητα «επίλυσης» του προβλήματος που πρόεκυψε από την κατάταξη της τριμελούς επιτροπής ΑΣΕΠ-Υπουργείου και μετακίνηση των υπό διαθεσιμότητα νοσηλευτριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα άφησε σήμερα ο υπουργός  Υγείας Α. Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου. (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)

Από τη κατάταξη αυτή δεκαπέντε (15) Νοσηλεύτριες που υπηρετούσαν σε καταργημένα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετακινούνται σε Νοσοκομεία της Αττικής. Οι Νοσηλεύτριες έχουν δύο επιλογές. Ή να αποδεχτούν τη θέση καταρρέοντας οικογενειακά και οικονομικά ή να παραιτηθούν.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Και θέλουμε μία ερώτηση πριν φύγει ο κύριος Υπουργός για τη κινητικότητα. Έχει κάπου μπλοκάρει το πράγμα στη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να μας πείτε…
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Δεν έχει μπλοκάρει κανένα πράγμα. Ένα λεπτό. Ο ΑΣΕΠ έβγαλε τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα τι κάνανε; Μετρήσανε τις επιθυμίες των εργαζομένων, δηλαδή μετρήσανε τις επιλογές τους και μετρήσανε και τα μόρια του καθενός και άρα ποιος δικαιούται να πάει, που.Πράγματι, σε αυτήν την απολύτως διαφανή διαδικασία,  κάποιοι συμπολίτες μας φαίνεται ότι επέλεξαν να έρθουν από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, διότι κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας εργαζόμενοι επέλεξαν  να πάνε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη ως δικαιούντο και μπορούσαν να πάνε. Είναι θέμα που το εξετάζουμε. Κενά πάντως έχουμε πάρα πολλά και στη Θεσσαλονίκη επιπλέον, οπότε μπορεί να βρεθεί λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπουργέ, συγνώμη. Ότι οι μετακινήσεις  θα γίνουν εντός της ίδιας υγειονομικής Περιφέρειας θυμάμαι όταν ανακοινώσατε την όλη ιστορία της κινητικότητας και κάτι άλλο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι, τα νοσοκομεία που αλλάξανε χαρακτήρα, δομή, χρήση, πότε θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν; Έτοιμα, να πάει ο κόσμος να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Όσον αφορά τη διαδικασία του ΑΣΕΠ όμως, είναι ένα διαφορετικό πράγμα, ο ΑΣΕΠ επειδή έχει κριτήρια κοινά για όλους, πρέπει να κάνουν τις προτεραιότητές τους. Άρα λοιπόν, αυτό ήταν μία διαδικασία εκ του νόμου προβλεπομένη, ότι από τους 32 φορείς υποδοχής μπορούσε ο κάθε εργαζόμενος να διαλέξει όποιον ήθελε.Κάποιοι λοιπόν επέλεξαν από την Αθήνα, μάλλον ως πρώτη επιλογή τη Θεσσαλονίκη και έτυχε κάποιοι εξ’ αυτών να έχουν και περισσότερα μόρια από αυτούς οι οποίοι είναι στη Θεσσαλονίκη. Εν πάση περιπτώσει, είναι τεχνικό ζήτημα της κινητικότητας, το οποίο θα το λύσουμε εσωτερικά στο Υπουργείο Υγείας. Τώρα, για το δεύτερο ερώτημα. Όσον αφορά μεν τη Πολυκλινική, οι εργασίες έχουν ήδη προχωρήσει και μέσα σε αυτήν την εβδομάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα λειτουργεί μία χαρά.
Όπως επίσης και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, πλην του Πατησίων που πρέπει να μετακινηθεί ο ΕΟΠΥΥ, άμεσα θα λειτουργήσουν με το νέο χαρακτήρα που έχουμε δώσει. 
Θα μείνει ως εκκρεμότητα στην Αγία Βαρβάρα η μετακίνηση του ΕΟΠΥΥ που είναι να γίνει τις επόμενες μέρες, και η δημιουργία του ξενώνα χρονίως πασχόντων, που θέλει περίπου 3 μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες. Όλα τα υπόλοιπα μέσα στην εβδομάδα θα λειτουργούν κανονικά. Θα πάνε στις θέσεις τους, θα λειτουργούν. Υπενθυμίζω ότι στο νοσοκομείο Πατησίων είναι να μετακινηθούν οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ. Αυτό είναι από το αρχικό σχέδιο.