Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Οι δωρεάν «αθώες» προτάσεις της Επιτροπής (και άλλων…) για την ΠΦΥ



Το πρόβλημα που προσπαθούν σήμερα ορισμένοι κύκλοι, να αναδείξουν είναι,  αν  θα αναλάβουν οι «γερμανοί» ή άλλοι «ντόπιοι» (και επί  χρόνια «σύμβουλοι»  του δικομματισμού και των τροϊκανών κυβερνήσεων), την επίλυση του σημαντικού προβλήματος, της Π.Φ.Υ. Είναι φυσικό να συζητείται και το ύψος της αμοιβής, από τη στιγμή που σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά «εργολάβος  υπαγορευμένης πολιτικής».

Η  προσπάθεια ανάδειξης, του ποιος «εργολαβικά» θα αναλάβει την ίδρυση, νέου φορέα Π.Φ.Υ., είναι  στη πάγια αλλά ξεπερασμένη τακτική, του αποπροσανατολισμού της ουσίας των προβλημάτων. Δεν υποτιμά κανένας το κόστος αυτής της υπόθεσης. Όμως το αν θα είναι οι επί χρόνια «ντόπιοι»  τροϊκανοί… ή γερμανοί τροϊκανοί, δεν είναι απλώς ψευδοδίλλημα, αλλά απάτη.

Και για να εξηγούμαστε. Η ενοποίηση των ταμείων, η συγχώνευση των νοσοκομείων, η αύξηση της ιδιωτικοποίηση της υγείας με διάφορους τρόπους, η εγκαθίδρυση των «manager – διοικητών» και του management, όπως η επί χρόνια προσπάθεια να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, και τόσα άλλα, δεν τα πρότεινε (φανερά τουλάχιστον), καμιά task force, αλλά «ντόπιοι» ειδικοί επιστήμονες.

Οι προτάσεις και οι συμβουλές συνεχίζονται. Να αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες προτάσεις δωρεάν και «αθώες» που διατυπώνονται στο πόρισμα της επιτροπής για την Π.Φ.Υ.

Η συνεχιζόμενη ιδιωτικοποίηση της Υγείας με την προτροπή των ελλήνων επιστημόνων και όχι  κάποιας  task force (φροντίζουν πριν από αυτούς γι΄ αυτούς).

«Ειδικά όσον αφορά στις ιδιωτικές δομές, προτείνεται η θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία πολυϊατρείων (group practice) μέσω τον οποίων θα διασφαλίζονται:  (σελ. 48 του πορίσματος)»

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα κατά την άποψη της επιτροπής, είναι η θέσπιση κινήτρων για την ίδρυση πολυϊατρείων ! ! !  Όχι ότι  προτείνει την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας, αλλά απλά η ιδιωτικοποίηση  να μεγεθυνθεί και στο χώρο της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ! ! Μάλιστα ξεκαθαρίζει την θέση και την προώθηση των ίδιων των «κύκλων» εδώ και χρόνια. Πολυιατρεία για να εξαφανισθούν τα μεμονωμένα ιατρεία ! Πρόσκληση λοιπόν στο ιδιωτικό κεφάλαιο να ιδρύσει πολυιατρεία και μάλιστα «επί αμοιβή κινήτρων»! Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, τα κίνητρα δεν θα είναι αναμνηστικές πλάκες ή συγχαρητήριες βεβαιώσεις σε πάπυρο, αλλά φοροαπαλλαγές, φοροκλοπές, και άλλα κίνητρα που δίνονται απλόχερα εδώ και χρόνια.

Ο ΕΟΠΥΥ πρωτίστως θα πρέπει να εγγυάται την πλήρη κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, με την υιοθέτηση ενός βασικού πακέτου παρεχομένων υπηρεσιών ( σελ. 68 του πορίσματος).

Τι άραγε σας θυμίζει αυτό. Το πρόσφατο νόμο Ομπάμα για κάλυψη ελάχιστων υπηρεσιών υγείας, την ταινία του Κασσαβέτη  «John Q», όπου η ασφάλεια του πατέρα δεν κάλυπτε την σοβαρή εγχείρηση του υιού του, οι φασιστικές οριζόντιες παροχές,  σε όλους ανεξάρτητα εισοδήματος και δυνατοτήτων,………………..
Αλήθεια μπορεί ο οποιοσδήποτε να καταλάβει κάτι διαφορετικό? Πλήρης κάλυψη του συνόλου των ασφαλισμένων, αλλά όχι πλήρης   κάλυψη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες?
Τι σημαίνει παρεχόμενες υπηρεσίες, ενός βασικού πακέτου, σ΄ έναν ασθενή που θα προσεγγίσει την Π.Φ.Υ. ? Τι σημαίνει επιστημονικά (ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες) και τι σημαίνει οικονομικά?

Και οι εκπτώσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται. Στη σελίδα 31 το πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρει:

….δηλαδή της διαχείρισης των πιο συχνών νοσημάτων και προβλημάτων υγείας, καθώς και των πιο σημαντικών παραγόντων κινδύνου της υγείας, στο ιδιαίτερο περιβάλλον του πολίτη,
της παροχής βασικών υπηρεσιών ΠΦΥ σε ανασφάλιστους και άτομα χωρίς δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας.(σελ. 31 του πορίσματος)

Των πιο συχνών νοσημάτων…. των πιο σημαντικών παραγόντων… βασικών υπηρεσιών κλπ. Όταν αρχίζουν και συνεχίζονται οι εκπτώσεις, ποιος μπορεί να μας πείσει για τις δωρεάν και αθώες προτάσεις της Επιτροπής? Γιατί δεν προτείνεται και την έκδοση ενημερωτικού έντυπου, το οποίο θα περιέχει κατάλογο των πιο συχνών νοσημάτων, των πιο σημαντικών παραγόντων, των πιο βασικών υπηρεσιών κλπ, ώστε οι ασθενείς να μην κάνουν και το κόπο… να επισκέπτονται τις συγκεκριμένες μονάδες για την παροχή υπηρεσιών που δεν θα περιέχονται στο κατάλογο. Θα επισκέπτονται μονάδες ΠΦΥ, που δεν θα έχουν περιορισμούς, στη παροχή υπηρεσιών, αλλά ούτε και στη χρέωση ! !

Δεν μπορεί κανένας να διανοηθεί ότι οι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες θα περιορίζονται σ΄ ένα βασικό πακέτο, για οποιοδήποτε ασθενή, σε επίπεδο Π.Φ.Υ. Όμως καλό θα είναι να γίνει σοβαρή διευκρίνιση επιστημονική αλλά και πολιτική.

 Όσον αφορά το οικονομικό μέρος του βασικού πακέτου, το πήραμε το μήνυμα. Ότι δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο, θα περιλαμβάνεται στην οικονομική δυνατότητα του ασθενή! Και αν δεν….. Τι γίνεται? Δεν θα υπάρχουν δωρεάν παροχές εκτός πακέτου?

 Δηλαδή στις ήδη πετσοκομμένες παροχές, στην ήδη αυξανόμενη συμμετοχή των ασθενών, εκτός της καθιέρωση των 5€ και των 25€, εκτός της προσπάθειας να «κλέβουν» την σύνταξη των ψυχιατρικών ασθενών, εκτός των καθηλωμένων και πετσοκομμένων κλειστών νοσηλίων, ετοιμάζεται «τιμοκατάλογος» παροχών εκτός βασικού πακέτου και επί αμοιβή!!

Στα πλαίσια λοιπόν της ιδιωτικοποίησης της υγείας, της ελαχιστοποίησης της παροχής από το κράτος, της ελαχιστοποίησης συμμετοχής των εργοδοτών, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν αδρά, αλλά παίρνουν ένα βασικό πακέτο, ίσως και για την διευκόλυνση τους μέσω delivery…!

 Και η Επιτροπή συνεχίζει για περισσότερη ιδιωτικοποίηση της Υγείας και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ιατρών (δημόσιων και ιδιωτών). Συγκεκριμένα:

-να δοθεί το δικαίωμα της λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και  στους ιατρούς του ΕΣΥ που το επιθυμούν.

-η Επιτροπή δεν συμφωνεί με την επέκταση του καθεστώτος της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και στους ιατρούς των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

-Τέλος, στο πλαίσιο του πλουραλισμού και της ευελιξίας που απαιτείται προκειμένου να καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού, προτείνεται να εξεταστεί σε τοπικό επίπεδο η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων για παροχή υπηρεσιών στις δομές του νέου δημόσιου συστήματος από ιδιώτες, υπό καθεστώς ειδικών προς τούτο συμβάσεων.

-Στο ίδιο πνεύμα, προτείνεται η πρόβλεψη για τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτη ιατρό ο οποίος παρέχει υπηρεσίες και εντός των δημόσιων δομών του νέου συστήματος, ήτοι των Κέντρων Υγείας, σε περιοχές και περιπτώσεις με περιορισμένη προσφορά υπηρεσιών, ως πρόσθετο κίνητρο δραστηριοποίησης σε αυτές. (σελ. 77 – 78 του πορίσματος).

Η Επιτροπή λοιπόν αφού δεν συμφωνεί με την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, προτείνει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας, γυρνώντας πίσω από την δεκαετία του ΄80! Ιδιωτικό ιατρείο και ιατρός του ΕΣΥ, ιατρός του ΕΣΥ και ιδιώτης, ιδιώτης και συμβασιούχος του δημοσίου!!
Πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Επιτροπή, ότι ο πλουραλισμός της περισσεύει. Μόνο που ο κοινός παρανομαστής είναι ένας. Ιδιωτικοποίηση + ιδιωτικό κεφάλαιο!
Με αυτές τις προτάσεις ιδιωτικοποιείται παραπέρα η Υγεία  και προσπαθεί να «νεκρώσει» οριστικά το κίνημα των ιατρών (το βαρύ εγκεφαλικό ήταν την εποχή των πλασματικών εφημεριών και όχι μόνο).

Η  Επιτροπή συνεχίζει μ΄ ένα κείμενο «απερίγραπτο» όσον αφορά τις αμοιβές των ιατρών δημόσιων και ιδιωτών με όποια μορφή…. εργασιακού περιβάλλοντος…. Ενδεικτικά:

Οι ειδικότητες υψηλής επισκεψιμότητας που θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού ιατρού προτείνεται όπως αμειφθούν στη βάση ενός σύνθετου συστήματος το οποίο θα περιλαμβάνει: α) κατά κεφαλήν αμοιβή (capitation) και -επιπλέον- β) αμοιβή στη βάση αποτελεσμάτων και στη βάση της διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων, την υποστήριξη δράσεων πρόληψης κ.λπ. ……………………………..Για τις υπόλοιπες ειδικότητες είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν αποζημίωσης στη βάση του όγκου των παρεχόμενων φροντίδων (αντίστροφη σχέση). …………………Σε κάθε περίπτωση, το όλο σύστημα αποζημίωσης θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο ενός συνολικού προϋπολογισμού ΠΦΥ. ………………Για τη διαμόρφωση του υπολογισμού αυτού, η Επιτροπή προτείνει όπως εφαρμοστεί η πρόταση που περιλαμβάνεται στη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012)………. (σελ. 97-99 του πορίσματος).

..αμείβεται με ένα συγκεκριμένο ποσό για κάθε εγγεγραμμένο ασθενή, ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του (π.χ. συνήθως οι ηλικιωμένοι καταλαμβάνουν περισσότερο χρόνο στη συνεδρία) και ανεξάρτητα από τον αριθμό των επισκέψεών του. Επιπλέον προβλέπονται αμοιβές κατά πράξη και πρόσθετες αμοιβές ως κίνητρα καλής πρακτικής (π.χ. 24ωρη κάλυψη αναγκών και κατ’ οίκον νοσηλεία, εργασία το Σαββατοκύριακο, διαθεσιμότητα μέσω τηλεφώνου σε υπερωριακή βάση, διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα, υπηρεσία σε δυσπρόσιτες ή γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές ανεξαρτήτως πληθυσμού, συμμετοχή σε έρευνα και σε δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας)…. μπορεί να εισαχθεί στο σύστημα αμοιβής του ένα πρόσθετο ποσό σε
περίπτωση ταυτόχρονης διαχείρισης πολλαπλών προβλημάτων υγείας ασθενή στο ίδιο επεισόδιο φροντίδας…


Δεν παραθέτουμε τις απίστευτες λεπτομέρειες, ούτε βασικά σημεία της εν λόγω μελέτης. Θέλουμε ειδικό χώρο και δεν μας διαθέτει κανένας. Στην καθομιλουμένη, ο πλήρης κατάλογος, οι τρόποι και οι διαδικασίες αμοιβών, θυμίζουν κατάλογο  πιτσαρίας!! Βασικό πακέτο + ολίγον από τυρί + περισσότερη πιπεριά κλπ (χ) τιμή. Αν τρως συχνά πίτσα στην ίδια πιτσαρία άλλη τιμή κ.ο.κ 

Εκτός των κωμικοτραγικών καταστάσεων και απερίγραπτων λεπτομερειών, συνολικά το πόρισμα κινείται στα ίδια επίπεδα, των προηγούμενων τριών δεκαετιών. Τόσο όσον αφορά το «κύκλο των επιστημόνων που συνεργάζονται»  όσο και για τις πολιτικές κατευθύνσεις που προτείνουν. Δηλαδή την συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα Υγείας και πρακτικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του με παράλληλη αύξηση της ιδιωτικής ασφάλειας.

Κατά τα άλλα παρατίθενται δεκάδες στοιχεία για συγκρίσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες (σύνηθες μοτίβο) συγκρίσεις ανεξάρτητα των υποδομών, των επιπέδων εκπαίδευσης, της πολιτικής, κλπ , τα ισχύοντα νομοθετικά πλαίσια και άλλα, μέχρι και μορφή εντύπων που προτείνονται να χρησιμοποιηθούν!! ( Ή δίνουμε ολοκληρωμένη πρόταση ή δεν δίνουμε τίποτα..)

Δεν είναι τυχαία και εν αιθρία αυτές οι προτάσεις. Οι προτάσεις (οι οποίες δεν είναι καθόλου τεχνοκρατικές αλλά βαθιά πολιτικές), κυκλοφορούν από τους ίδιους κύκλους και χρησιμοποιούνται από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι και σήμερα !!

Μην περιμένει κανένας καμία επιτροπή, καμία task force, καμία κυβέρνηση βγαλμένη από ότι έμεινε από τον δικομματισμό, από καμία κυβέρνηση που ελέγχεται από τους τροικανούς, να  υποστηρίξουν ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πόσο μάλλον να διαθέσουν τις αναγκαίες δαπάνες.

Οι εξελίξεις και στο χώρο της Υγείας θα είναι ραγδαίες. Το ζήτημα είναι πόσο ισχυρές θα είναι οι αντιδράσεις και από ποιους.

       Μακρυπούλιας  Νίκος
                                                        Υπάλληλος Δημόσιου Νοσοκομείου

15-10-2013