Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Θα ξεπουλήσουν το νοσοκομείο της Θήρας (Σαντορίνης);


Όπως πληροφορηθήκαμε από το δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας (ΚΛΙΚ ΕΔΩάλλη μια συνάντηση έλαβε χώρα μεταξύ παραγόντων της Θήρας και των Κυκλάδων και του υπουργού Υγείας για την προοπτική του νοσοκομείου της Θήρας
 Να θυμίσουμε ότι η κατασκευή του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, στο Ημεροβίγλι Θήρας, έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια (κόστισε συνολικά 14 εκατ. ευρώ), ωστόσο η μονάδα ποτέ δεν τέθηκε σε λειτουργία λόγω οφειλών του Δημοσίου στην ανάδοχο εταιρεία που έφταναν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Είναι δυναμικότητας 50 κλινών και συνολικής επιφάνειας 4.580 τ.μ. και την κατασκευή  υλοποίησε η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με την ΑΕΜΥ Α.Ε. που  αποτελεί τον φορέα λειτουργίας της μονάδας.


Το νοσοκομείο σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με:
    Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων
    Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
    Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας
    Απεικονιστικά Εργαστήρια
    Βιοπαθολογικά Εργαστήρια
    Μαιευτικό τμήμα
    Χειρουργικό τμήμα
    Νοσηλευτικές Μονάδες (32 κλινών)
    Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ( 5 κλινών)
    Μονάδα Εμφραγμάτων (5 κλινών)


Στόχος του είναι να καλύψει τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού (ντόπιου και επισκεπτών). 
Μερικά στοιχεία που συλλέξαμε για τη Θήρα:

Το νησί διατηρεί μόνιμο πληθυσμό 16 χιλιάδων κατοίκων.
Περίπου 2,5 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.
Κάπου 58.000 περιστατικά υγείας.
περίπου 300 περιπτώσεις αεροδιακομιδής τον χρόνο. 
Ήδη στο νησί υφίσταται ιδιωτική ιατρική επιχείρηση  παράρτημα μεγάλης ιδιωτικής κλινικής των Αθηνών.
Στο νησί υπάρχει και το Κέντρο Υγείας Φηρών.

Αυτό που πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια εδώ και καιρό από κυβερνητικούς κύκλους    η  σύγχρονη  αυτή μονάδα να λειτουργήσει με τη μορφή σύμπραξης με ιδιώτες ( ΣΔΙΤ )
Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω γεγονός:
Στα μέσα Αυγούστου του 2013 , ο υπουργός Υγείας έστειλε επιστολή στον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο, καθιστώντας σαφές ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία του νοσοκομείου με δαπάνη του Δημοσίου. Όπως μάλιστα  διεμήνυσε, η μόνη λύση είναι είτε να αναλάβει το κόστος ο Δήμος Σαντορίνης, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να συγκεντρώσει τα 6 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για τη λειτουργία του νοσοκομείου για ένα χρόνο, είτε να υπάρξει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Σε διαφορετική περίπτωση, «θα ξεκινήσω άμεσα τη μεταφορά του εξοπλισμού σε άλλα νοσοκομεία, τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτού και θα παραχωρήσω το κτίριο στο ΤΑIΠΕΔ για να ξεκινήσει διαδικασίες αποκρατικοποιήσεώς του, έτσι ώστε ο ελληνικός λαός να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που δαπάνησε»!!!!