Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οι αλλαγές που έρχονται με τροπολογία στο θεσμό του επικουρικού γιατρού



Το θέμα της έλλειψης ενδιαφέροντος από γιατρούς σε θέσεις επικουρικών γιατρών (δηλαδή συμβασιούχων ενός έτους)   που προκηρύσσονται σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, μας έχει απασχολήσει πολλές φορές σε αυτό το ιστολόγιο. Ενδεικτικά παραπέμπουμε ΕΔΩ &  ΕΔΩ.

Σήμερα, σε συνέντευξή  του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός  Αντώνης Μπέζας παρέθεσε ορισμένες από τις αλλαγές που έρχονται με  νομοθετική τροπολογία  και που θα αφορούν τους επικουρικούς γιατρούς

  • Παρατείνεται  ο  χρόνος της σύμβασης για τους επικουρικούς γιατρούς σε νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών και σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία σε τρία έτη. 
  • Στην περίπτωση κατά την οποία τοποθετηθεί κάποιος ως επικουρικός γιατρός σε νησιωτική περιοχή ή σε μικρό επαρχιακό νοσοκομείο ένας από τους δυο συζύγους, δικαιούται κατά παρέκκλιση του καταλόγου των επικουρικών γιατρών, να τοποθετηθεί κατά προτεραιότητα η σύζυγος ή ο σύζυγος στην αντίστοιχη ειδικότητα εφόσον αυτή προκηρυχθεί. 
  • Αν κάποιος ή κάποια είναι επικουρικός γιατρός και οι σύζυγοί τους είναι υπάλληλοι του δημοσίου ή ΝΠΙΔ, τότε θα μπορεί κατά παρέκκλιση να αποσπάται και να συνυπηρετεί στην περιοχή που υπηρετεί ο άλλος σύζυγος. 
  • Η διαδικασία επιλογής των επικουρικών γιατρών δεν θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο, αλλά από τις υγειονομικές περιφέρειες. Θα υπάρχει ένας κατάλογος επικουρικών γιατρών σε κάθε υγειονομική περιφέρεια και μόλις εκκενώνεται μια θέση και ζητά το νοσοκομείο την κάλυψή της, η επιλογή θα γίνεται από αυτή τη λίστα