Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Επίδομα εφημέρευσης που… δεν το ονοματίζουν επίδομα!


Επίδομα εφημέρευσης ανάλογα με τη ζώνη για τους γιατρούς του ΕΣΥ, είναι αυτό που καταλαβαίνουμε εμείς στα σχέδια του υπουργείου Υγείας.
Η προσεκτική ανάγνωση της συνέντευξης της υπουργού αυτό αφήνει να εννοηθεί.
Θα περιμένουμε βέβαια και  σήμερα τις διευκρινήσεις της στην ΟΕΝΓΕ αλλά….
Για να δούμε τα ακριβή αποσπάσματα σχετικά με τις εφημερίες:
"Εφημερίες. Το μεγάλο θέμα και το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι τους τελευταίους 4 μήνες από κοινού με την Υφυπουργό δίνουμε μάχη κυριολεκτικά για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα δεδουλευμένα, παρά τη δύσκολη συγκυρία να μην υπάρχει καμία μείωση –όπως υπήρχε σε άλλες δαπάνες- του 10% το έχουμε αυτό πετύχει με το Υπουργείο Οικονομικών, τα δεδουλευμένα πληρώνονται κανονικά.
Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές ότι αυτό το σύστημα χρειάζεται να μπει σε μια νέα βάση. Θα ήθελε πάρα πολύ μεγάλο διάλογο για να φτάσουμε σε ένα ιδανικό σύστημα και αυτό το διάλογο θα τον ξεκινήσουμε, δηλαδή πρέπει να το κάνουμε.
Το ζήτημα είναι όμως στη συγκυρία που είμαστε και που περνάμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε το σύστημα απλώς να λειτουργεί όπως λειτουργεί τώρα, δεν είναι ούτε υπέρ των Νοσοκομείων, δημιουργεί ανασφάλεια στους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίοι περνάνε και μήνες για να πληρωθούν, να κυνηγάμε τα υπόλοιπα που χρωστάμε να μπορέσουμε να τα εξασφαλίσουμε.
Άρα λοιπόν η δική μας πρωταρχική έννοια είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα εξής πράγματα. Πρώτα από όλα ένα ασφαλές σύστημα εφημέρευσης. Δεύτερον, ένα σύστημα εφημέρευσης που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τρίτον, ένα σύστημα που να δημιουργεί ασφάλεια στους ίδιους τους γιατρούς. Δηλαδή να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα, μια σταθερή αμοιβή όσον αφορά τις εφημερίες τους. Και τέταρτον, την ευελιξία σε κάθε νοσοκομείο, στο βαθμό που έχει κάποιες επιπλέον επιτακτικές ανάγκες να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να τις καλύψει.
Θα παρουσιάσουμε λοιπόν αύριο στην ΟΕΝΓΕ, γι' αυτό σήμερα σας παρουσιάζουμε μόνο τις γενικές αρχές, γιατί θέλουμε την ειδική τεχνική οικονομική παρουσίαση να την κάνουμε με τον ΟΕΝΓΕ αύριο θεσμικά, ένα σύστημα το οποίο θα είναι μια σταθερή αμοιβή και έναν σταθερό αριθμό εφημεριών ανά γιατρό ανάλογα με τη ζώνη που είναι ο γιατρός, αν είναι στην τρίτη, στην άλφα, στη βήτα ζώνη, όπου θα είναι ένα σύστημα που θα δημιουργεί την ασφάλεια ότι αυτές οι μέρες εφημέρευσης με αυτή την αμοιβή θα είναι σταθερή και σε μηνιαία βάση.
Και ταυτόχρονα όπως είπαμε θα υπάρχει δυνατότητα από το νοσοκομείο εφόσον έχει επιτακτικές ανάγκες, να έρθει, να μπορεί να συμπληρώνει για κάποιες επιπλέον εφημερίες".


Και παρακάτω:

"ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε κάτι τελευταίο για την αμοιβή των εφημεριών. Αυτό που θα προτείνετε στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά ισοδυναμεί με επίδομα εφημερίας;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν θα το ονομάσουμε εμείς έτσι. Δεν είναι κάτι τέτοιο. Δεν είναι επίδομα. Είναι μία μηνιαία αμοιβή για της εφημερίες, όπου δημιουργεί μία σταθερότητα αμοιβής αλλά και ταυτόχρονα και την υποχρέωση τέλεσης αυτών των εφημεριών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ονομάζετε επίδομα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είναι επίδομα, αυτό σας λέω. Δεν είναι επίδομα. Αλλά από εκεί και πέρα μετά τη συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ γιατί θέλουμε και εμείς να τιμήσουμε μία θεσμική διαβούλευση μαζί τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αποτελεί μια σταθερή πρόταση του κ. Λαοπόδη αυτό τα τελευταία 15 χρόνια και είναι casus belli για όλους τους υπόλοιπους, γι’ αυτό το ρωτώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να υπάρχουν πολλές προτάσεις από πολύ κόσμο. Πριν σας είπα ότι για όλα αυτά που σήμερα συζητάμε, έχουν ακουστεί σχεδόν τα πάντα τα τελευταία 30 χρόνια. Σημασία έχει ότι σε αυτή τη φάση που περνάμε, εμείς τι λέμε; Ότι θέλουμε να υπάρχει ένας σταθερός αριθμός εφημεριών, που όμως θα υπάρχει και η υποχρέωση τέλεσης και ο έλεγχος τέλεσης.
Έχουμε μελετήσει τον αναγκαίο αριθμό εφημεριών που πραγματικά συμβαδίζει με τη συλλογική σύμβαση αλλά καλύπτει και τις ανάγκες. Εγγυόμαστε και αυτό είναι και η μεγάλη καινοτομία, ότι τα χρήματα αυτά δε θα πηγαίνουν μετά από τρεις μήνες και μετά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Αλλά, με τον επόμενο μήνα για να έχει διαπιστωθεί η τέλεσή τους, με το μηνιάτικο του επόμενου μήνα θα μπαίνει και η αμοιβή των εφημεριών του προηγούμενου μήνα που θα έχουν τελεστεί βάσει αυτού του σταθερού συστήματος".


Ε, ότι και να πει η υπουργός και ο κάθε παρατρεχάμενος ,εδώ έχουμε μορφή επιδόματος εφημέρευσης, που δεν θα το ονομάζουν επίδομα αλλά σταθερή αμοιβή εφημερίας!
Και όχι μονο ένα επίδομα αλλά και ένα ...και δύο ...και τρία επιδόματα ανάλογα  με τη ζώνη...