Αναδημοσίευση από την Ημερησία
Επιδόματα βαφτίζονται-και επισήμως-οι συντάξεις
Αποκαλυπτική η σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που υπέγραψε η κυβέρνηση με τις χώρες - δανειστές και μέλη της Ε.Ε.
«Επιδόματα» χαρακτηρίζονται, επισήμως, οι συντάξεις στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με τις χώρες - δανειστές και μέλη της Ε.Ε. Στη σύμβαση αυτή (που κατατέθηκε και στη Βουλή) η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να υιοθετήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και μέχρι τα τέλη Ιουνίου «να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το νέο αναλογιστικά ισορροπημένο σύστημα».Μετά το Μνημόνιο (που περιγράφει τις αλλαγές και τα χρονοδιαγράμματα) και η σύμβαση αυτή δεσμεύει την κυβέρνηση να λάβει τα παρακάτω μέτρα προκειμένου «να μην περιέλθει το σημερινό συνταξιοδοτικό σύστημα σε αδυναμία πληρωμών».Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
1. Η συγχώνευση των υφιστάμενων (13) ασφαλιστικών ταμείων σε τρία ταμεία μέχρι το 2018.
2. Η εφαρμογή νέου συστήματος «το οποίο θα ενισχύσει τη σύνδεση των εισφορών με τα επιδόματα, με ενιαίους κανόνες που θα εφαρμόζονται κατ’ αναλογία (ως το σύνολο των κεκτημένων δικαιωμάτων σύμφωνα με το παλιό σύστημα και των επιδομάτων που απορρέουν σύμφωνα με το νέο σύστημα) για όλους τους νυν και τους μελλοντικούς εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά θα πάρουν επιδόματα σύμφωνα με αυτό το σύστημα».
3. Την καθιέρωση ενός ενοποιημένου, θεσπισμένου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, μέχρι το 2015 συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ασφαλιστεί προ του 1993 και των γυναικών που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Μετά το 2020, η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξάνεται σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής».
4. Ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης στα 60 μέχρι το 2011, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν ασφαλιστεί προ του 1993 εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσους έχουν 35 και πάνω έτη εισφορών.
5. Η αυτόματη προσαρμογή των επιδομάτων (δηλ. των συντάξεων) «σύμφωνα με τις μεταβολές του δείκτη τιμών καταναλωτή αρχής γενομένης από το 2014 (τα επιδόματα θα είναι «παγωμένα» την περίοδο 2010-2013)».
6.Η παροχή μιας εγγυημένης σύνταξης για όλους τους πολίτες πάνω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης (δηλ. πάνω από τα 65) ώστε να παρέχεται ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας, συμβατό με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών. Στο εισαγωγικό σημείωμα τονίζεται, ωστόσο, ότι θα προβλέπονται «εισοδηματικά κριτήρια για όλους τους πολίτες που βρίσκονται πάνω από την κανονική ηλικία συνταξιοδότησης», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταβάλλεται ούτε η βασική σύνταξη (των 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) σε όσους θα έχουν σύνταξη πάνω από ένα όριο που θα οριστεί, όπως έγραψε η «Η».
7. Η επέκταση των ετών, σύμφωνα με τα οποία υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές, από τα καλύτερα 5 της τελευταίας δεκαετίας στο σύνολο του εργασιακού βίου.
8. Η αναθεώρηση των προϋποθέσεων για τις συντάξεις αναπηρίας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2011 και η πρόβλεψη αυστηρότερων όρων μέχρι το Δεκέμβριο του 2011, συμπεριλαμβανομένων και περιοδικών επανελέγχων όσων λαμβάνουν συντάξεις αναπηρίας.
Σχόλιο
Ενωτικά οι εργαζόμενοι πρέπει να βάλουν ζήτημα εκτός των αλλων άμεσης ανατροπής και κατάργησης ολόκληρου του μνημονίου
Η κυβέρνηση μπορεί να υπέγραψε και να ψήφισε στη Βουλή τις διατάξεις του συγκεκριμένου μνημονίου αλλά θεωρούμε ότι πέρα από τα άλλα ούτε στοιχειωδώς έχει την ηθική νομιμοποίηση έναντι του λαού που την εξέλεξε να εφαρμόσει αυτά τα πακέτα μέτρων-καταστροφή στο ...όνομα του λαού ( του οποίου δολίως απέσπασε τη ψήφο).