Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων και ...πράσινα άλογα.


Πολύς αχός ακούγεται , πολλά ντουφέκια πέφτουν …
Περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων ο λόγος.
Μας έχει πλέον συνηθίσει και η παρούσα κυβέρνηση στις επικοινωνιακές φούσκες.
Μια από αυτές αποτελεί και η εξαγγελία της υπουργού Υγείας ( αλήθεια για πόσο ακόμη- οι κακές οι γλώσσες λένε ότι  «τα μπάνια του λαού» θα τη βρουν  εκτός κυβέρνησης) περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων
Τι ισχυρίζεται η υπουργός ότι θα προωθήσει;
Τη λειτουργία, μετά το τακτικό ωράριο,  τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τη διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων για εξωτερικούς ασθενείς στα νοσοκομεία.
Ποιοι εργαζόμενοι   θα συμμετέχουν;
Οι μόνιμοι ειδικευμένοι ιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμίδων, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και το αντίστοιχο επικουρικό προσωπικό.
Ποιοι θα καταβάλουν τη δαπάνη;
Η δαπάνη θα  βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς ή την ασφαλιστική του εταιρία. Οι φορείς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης του Ε.Σ.Υ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, στη βάση των οποίων θα παρέχουν υπηρεσίες στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων και θα αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και από τους ασφαλισμένους, όπου προβλέπεται συμμετοχή των τελευταίων στη σχετική δαπάνη. Η αποζημίωση των μονάδων του Ε.Σ.Υ. για τις υπηρεσίες της ολοήμερης λειτουργίας από φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα  γίνεται κατά προτεραιότητα.
Από πού θα πληρώνονται οι συμμετέχοντες εργαζόμενοι στην ολοήμερη λειτουργία;
 Τα έσοδα που θα έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα από τα ασφαλιστικά ταμεία (μετά από μερικούς μήνες ή και χρόνια, αν λάβουμε υπόψη μας τη κατασταση των ασφαλιστικών ταμείων) και από τους ιδίους τους ασθενείς κατά την ολοήμερη λειτουργία  τους , θα   διατίθενται για την  αμοιβή των απασχολούμενων υγειονομικών αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του νοσηλευτικού ιδρύματος και την οικονομική κάλυψη  τυχόν επιπλέον εφημεριών που θα έχει ανάγκη το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Θέλετε τώρα τη δική μας εκτίμηση;
Πέρα από το ότι είναι ένα σύστημα απάνθρωπο, που εκμεταλλευόμενο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και την συνεχή οικονομική υποβάθμιση των εργαζομένων στα νοσοκομεία , θα  τους οδηγεί(όσους επιλέξουν να συμμετάσχουν) σε ατελείωτες υπερωρίες μήπως και αναπληρώσουν κάτι από το χαμένο εισόδημά τους , στην πραγματικότητα στην συντριπτική πλειοψηφία των  επαρχιακών νοσοκομείων (πλην πανεπιστημιακών)  θα καταλήξει σε οικτρή αποτυχία.
Άσε που οι συμμετέχοντες θα κάνουν μήνες μέχρι να λάβουν την αμοιβή τους. Η εμπειρία των περιβόητων απογευματινών ιατρείων στα επαρχιακά νοσοκομεία είναι νωπή για όσους συμμετείχαν.Συνεχείς καθυστερήσεις  πληρωμών (λόγω αδυναμίας και καθυστερήσεων καταβολής των εξετάστρων από τα ασφαλιστικά ταμεία), αδυναμία καταβολής των αμοιβών των συμμετεχόντων εργαζομένων ,και μετά ό,τι περίσσευε… το έπαιρνε η εφορία. Γι αυτό και σε πολλά επαρχιακά νομαρχιακά νοσοκομεία το σύστημα αυτό  οικονομικά ναυάγησε, .
Και βεβαίως  όπου επιβιώσει θα ενισχύσει τη λογική της «προσωπικής πελατείας» μέσα στα νοσοκομεία.

Μια ακόμα μπαρούφα της κυβέρνησης