Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Ες Ιούλιον τα... σπουδαία!


Τελικά είχε δεν είχε η κυβέρνηση κατάφερε να συμπυκνώσει τα αντιδραστικά μέτρα ενός ολόκληρου χρόνου μέσα σε μια βδομάδα και μάλιστα στη μέση του καλοκαιριού, για να αποφύγει τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τι να πρωτογράψουμε:

1.H κυβέρνηση, όπως είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες, έχει αποφασίσει μέσα στο κατακαλόκαιρο να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο θεσμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Για αυτό και έφερε τελικά στη βουλή , σε άσχετο νομοσχέδιο, σχετική τροπολογία δίνοντας τη δυνατότητα με υπουργική απόφαση να μπαινοβγαίνουν από τα ΒΑΕ όποια επαγγέλματα θα προτείνει η γνωστή και "εγνωσμένου κύρους" περιβόητη επιτροπή, της οποίας η σύνθεση, η συγκρότηση και ο τρόπος λειτουργίας της θα καθορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης!!!

Ας μην έχουμε αυταπάτες: H αποδιάρθρωση και διάλυση στην ουσία του θεσμού των ΒΑΕ είναι πολιτική επιλογή του κεφαλαίου και σαν τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από το κίνημα των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας δήθεν την εξαφάνιση κάποιων περιθωριακών πλέον επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένα στα ΒΑΕ , αγνοώντας όμως την αναγκαιότητα κατάταξης στα ΒΑΕ δεκάδων και εκατοντάδων άλλων νέων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων προσπαθεί να διασπάσει τους εργαζόμενους , χωρίζοντάς τους σε παλιούς και νέους, αλλά και να σπείρει φρούδες ελπίδες σε κάπους άλλους, σαλαμοποιώντας το θεσμό των ΒΑΕ, σύροντας ταυτόχρονα σαν "γλάστρες" τους εκπροσώπους των εργαζόμένων στις διάφορες επιτροπές.

Επαναλαμβάνουμε:Επειδή το θέμα αφορά στην ουσία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους , η απάντηση του κινήματος πρέπει να είναι συνολική και ενιαία, έξω από τα παιχνίδια συνδιαλλαγής και ενσωμάτωσης.

2. Η κυβέρνηση μεθοδεύει την πλήρη χρεωκοπία και διάλυση του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων(ΤΠΔΥ).
Το ΤΠΔΥ ως γνωστόν παρουσιάζει σοβαρό οικονομικό έλλειμμα 650-700 εκατομ. ευρώ και αδυνατεί ως εκ τούτου να καταβάλλει έγκαιρα το εφάπαξ σε 16.500 δικαιούχους, παρουσιάζοντας καθυστερήσεις που ξεπερνούν τον ενάμιση χρόνο.

Η ελεγχόμενη λοιπόν από την κυβέρνηση πλειοψηφία της Διοίκησης του ΤΠΔΥ, άλλαξε την απόφαση που η ίδια είχε πριν από καιρό πάρει , δηλαδή το αίτημα κρατικής επιχορήγησης του ταμείου με το ποσό των 200 εκατομ. ευρώ και αποφάσισε το δανεισμό του ταμείου με το ποσό αυτό.Είναι σίγουρο ότι στις σημερινές συνθήκες το ταμείο δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το δάνειο, με αποτέλεσμα το ένα δάνειο να διαδέχεται το άλλο , το ΤΠΔΥ να αναγκάζεται να εκποιήσει το ένα μετά το άλλο τα ακίνητά του και στο τέλος να καταρρεύσει οικονομικά!!

3.Η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που κατέθεσε , στο όνομα δήθεν της αξιοποίησης των υπαλλήλων αορίστου χρόνου, που πράγματι για χρόνια προσφέρουν υπηρεσίες στο δημόσιο, παγιώνει αυτό το θεσμό , δηλαδή των μη μόνιμων υπαλλήλων του δημοσίου και προσπαθεί από το "παράθυρο" ουσιαστικά να γενικεύσει τις επισφαλείς ελαστικές σχέσεις εργασίας και πολιτικής ομηρίας και να περιορίσει την συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.Είναι γνωστό άλλωστε ότι τέτοια πρόταση είχε κάνει και στις συζητήσεις για την τροποποίηση του Συντάγματος.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, που κατά το Υπουργείο σήμερα αριθμούν πάνω από τις 80000, θα χρησιμοποιηθούν σαν Δούρειοι Ίπποι για την παραπέρα υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο , αφού κατα δήλωση του ίδιου του Υπουργού ο αριθμός τους θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Προφανώς εάν "κοβόταν" τόσο πολύ η κυβέρνηση για τα δικαιώματα των μη μόνιμων υπαλλήλων δεν είχε παρά να τους μονιμοποιήσει.
Για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος το αίτημα για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, κατάργηση του θεσμού των συμβασιούχων, πλήρη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.


4.Η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας βεβαίως είναι συνδιαμορφωτής, προχωρά ακάθεκτα στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο.
Το μέτρο θα πλήξει χιλιάδες γυναίκες καθώς, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων, οι μόνες γυναίκες που δεν θα θιγούν είναι αυτές που κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 29 Μαρτίου 2009.
Για τις υπόλοιπες -και μετά το 2013- θα προστίθεται κάθε έτος και ένας χρόνος επί πλέον μέχρι να εξισωθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ή τα έτη υπηρεσίας με αυτά των ανδρών.Όμως μια βασική παράμετρος του προβλήματος που δεν γίνεται ευρέως γνωστή είναι ότι το Ευρωπαϊκο Δικαστήριο πήρε μια τέτοια απόφαση θεωρώντας ότι η ασφάλιση των Δημοσίων Υπαλλήλων είναι επαγγελματική και όχι κοινωνική.
Αυτό αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων συνολικά,γιατί μια επαγγελματική ασφάλιση παύει να έχει την εγγύηση του κράτους και ό τρόπος λειτουργίας της αλλά και το περιεχόμενό της, όπως οι παροχές, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης , τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα ορίζονται πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


5.Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας,Εσωτερικών Απασχόλησης, Υγείας συζητήθηκε, με το πρόσχημα της εφαρμογής κανόνων οικονομικής διαφάνειας, η πορεία ιδιωτικοποίησης των Δημόσιων Νοσοκομείων, των Οργανισμών Ασφάλισης και Πρόνοιας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄βαθμού.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εισαγωγή επιχειρηματικών ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία του ερύτερου Δημόσιου Τομέα. Δηλαδή τα Νοσοκομεία πχ θα πρέπει να λειτουργούν πρωτίστως με κριτήριο το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας και της τιμολόγησής της, ώστε τελικά να πωλείται ως εμπόρευμα στους "πελάτες -αγοραστές".
Οι προσφεύγοντες πλέον στις δομές του ΕΣΥ στη χώρα μας δεν θα αντιμετωπίζονται κυρίως ως ασθενείς άνθρωποι αλλά ως "πελάτες".

Αυτό είναι το πρώτο βήμα - η φάση πρετοιμασίας- που αποφάσισε η Διυπουργική επιτροπή.Όταν λοιπόν τα Νοσοκομεία οργανωθούν κατά το αποφασισθέν πρότυπο, θα ακολουθήσει η επόμενη φάση που είναι η μαζική και καθολική είσοδος του ιδιωτικού επιχειρηματικού κεφαλαίου σε αυτά, ακόμα και γιατί όχι η είσοδός τους στο Χρηματιστήριο.

Όπως βλέπουμε η κυβέρνηση και σχέδιο έχει και πολιτική εφαρμόζει.
Μόνο που και τα δυο είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Και τα "κόλπα" για το πότε θα τα ψηφίσει και θα τα εφαρμόσει έχει μάθει.