Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Αλιευτικό – λιμενικό καταφύγιο και στον Παντοκράτορα Πρέβεζας


Από την ιστοσελίδα του Φόρουμ Πρέβεζας στο χώρο της Αριστεράς,των Κινημάτων και της Οικολογίας

(…κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο!)

Την Δευτέρα 15/7, περισσότεροι από 80 συμπολίτες μας, η Περιβαλλοντική και το ΚΕΠΚΑ, κατέθεσαν αίτημα προς την γραμματεία του Ν.Σ. Πρέβεζας για να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος της έγκρισης υποβολής πρότασης για ένταξη έργου στα πλαίσια του Ε.Π. «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» – κατηγορία πράξεων «Κατασκευή αλιευτικών καταφυγίων». Αυτό ήταν το θέμα, ένατο κατά σειρά.

Γιατί ζήτησαν την αναβολή;

Γιατί, όπως λένε και στο κείμενο τους, ζητάνε καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της πόλης λόγω της σοβαρότητας και του μεγέθους του έργου σε σχέση και με τις ανάγκες των αλιέων της περιοχής καθώς και ότι από τότε που η πρόταση πήρε τις αρχικές εγκρίσεις έχουν περάσει πέντε χρόνια και – όπως λένε – αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει σχετικά με το περιβάλλον της περιοχής. Αυτά από τους υπογράφοντες πολίτες και φορείς.

Η ουσία του θέματος τώρα πιστεύω ότι είναι στα παρακάτω στοιχεία :

1. Το έργο προβλέπει κατασκευή προβλητών μέχρι και 160 μέτρα μήκους, πάνω από 3,5 μέτρα ύψους, εκβαθύνσεις για δημιουργία λιμενολεκάνης και διαύλου πρόσβασης βάθους 4 μέτρων, εκβραχισμούς μεγάλης κλίμακας κλπ κλπ. Επί πλέον προτείνεται η κατασκευή παραλιακού δρόμου πρόσβασης από τον οικισμό προς το καταφύγιο γιατί ο στρατός δεν δίνει δρόμο διόδου.
2. Στην σκοπιμότητα του έργου, υποστηρίζει η εισήγηση της νομαρχίας, θα εξυπηρετηθούν αλιείς σε ακτίνα έως και 70 χιλιομέτρων. Δηλαδή από τους Παξούς μέχρι και την Ιθάκη!

Και φυσικά όλα αυτά για το καλό και την ανάπτυξη του παραγωγικού τομέα της αλιείας. Τσιμουδιά για τουριστικά ιστιοφόρα, τουριστικές εταιρείες ή άλλη χρήση.

Από συζητήσεις που κάναμε μάθαμε ότι οι αλιείς του Παντοκράτορα είναι όλοι κι όλοι (5!) πέντε τον αριθμό, εκ των οποίων οι 3 δεν βλέπουν θετικά το έργο. Εκτός αυτού έχουν μόνο πριάρια πράγμα που δεν δικαιολογεί το μέγεθος του έργου ούτε και το βάθος των 4 μέτρων. Αντίθετα ένα τέτοιο βάθος θα δικαιολογούσε η κατασκευή μαρίνας για ελλιμενισμό τουριστικών ιστιοφόρων πράγμα που δεν αναφέρει η εισήγηση.
Επιπλέον είναι γνωστό σε όλους ότι καταφύγια έχουν κατασκευαστεί στον Μύτικα, στην Καστροσυκιά (δίδυμο) και στην Λυγιά. Υπάρχουν ακόμη στην Πρέβεζα και στον Άγιο Θωμά. Υπάρχουν ακόμη στην περιοχή της Λευκάδας. Πως δικαιολογείται λοιπόν η απόσταση εξυπηρέτησης των 70 χιλιομέτρων που αναφέρει η εισήγηση της νομαρχίας;

Πιστεύω ότι κάτι δεν κάθεται καλά στην όλη υπόθεση. Κάτι θυμίζει από υπόθεση μαρίνας Κλεοπάτρα στο Άκτιο.

Καλώς λοιπόν οι πολίτες, η Περιβαλλοντική Εταιρία Πρέβεζας και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης και καλύτερη ενημέρωση . Στο κάτω κάτω η ενημέρωση είναι δικαίωμα τους και υποχρέωση της πολιτείας. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο όμως είχε άλλη γνώμη. Απέρριψε – κατά πλειοψηφία – το αίτημα και προωθεί το θέμα. Έπεται συνέχεια….