Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή για τις απλήρωτες εφημερίες των γιατρών και τα ωράρια εργασίας.

Με αφορμή επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη, παραθέτουμε το διάλογο που έγινε στη Βουλή χθες (14-04-08), από τα πρακτικά της Βουλής.

Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 824/8-4-2008 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Λιάνας Κανέλλη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων των γιατρών των νοσοκομείων της χώρα μας.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Κανέλλη έχει ως εξής:
«Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι γιατροί των περισσοτέρων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών του Δεκεμβρίου του 2007, καθώς και των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2008, που τους οφείλουν τα νοσοκομεία, αλλά και την καταβολή των πραγματικών εφημεριών που πραγματοποίησαν οι γιατροί για την κάλυψη των αναγκών ασφαλούς εφημερίας και οι οποίες «κόπηκαν» αυθαίρετα, επειδή ξεπέρασαν το πλαφόν. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν», «Ερυθρός Σταυρός», «Αγλαΐα Κυριακού» στην Αθήνα, τα Νοσοκομεία της Κρήτης, το νοσοκομείο Φλώρινας, το νοσοκομείο Βόλου, το «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» στη Θεσσαλονίκη, που είναι ένα μικρό δείγμα των νοσοκομείων της χώρας όπου οι γιατροί κινητοποιούνται.
Τα παραπάνω προβλήματα αποτελούν έκφραση της πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις για την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας και τη συκοφάντησή του για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση καταβολή στους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας των δεδουλευμένων εφημεριών και αυτών που περικόπηκαν γιατί ξεπέρασαν το πλαφόν;».
Στην επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Κανέλλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Παπαγεωργίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αναστάτωση στα νοσοκομεία της χώρας -νομίζω πώς αυτήν τη στιγμή που μιλάμε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα- και ήταν αποτέλεσμα κινητοποιήσεων των γιατρών, με αφορμή το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν το Δεκέμβριο μήνα, ένα γεγονός που συμβαίνει συνήθως στο κλείσιμο του χρόνου, καθώς τις περισσότερες χρονιές ο Δεκέμβριος πληρώνεται με μια καθυστέρηση, αλλά κυρίως γιατί δεν πληρώθηκαν τις εφημερίες από τον Ιανουάριο και μετά.
Εδώ χρειάζεται μια αναδρομή στο όλο θέμα των εφημεριών των γιατρών, το οποίο ξεκινά από την Κοινοτική Οδηγία 104/93, όπου καθορίζονται τα ανώτερα επιτρεπτά όρια εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία. Και αυτό έρχεται με καθυστέρηση έξι χρόνων να ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εκδίδεται το 1999.
Επειδή η αρχική Οδηγία δεν περιελάμβανε τους ειδικευόμενους γιατρούς και κάποια άλλα θέματα, έρχεται μια δεύτερη Κοινοτική Οδηγία το 2000, που περιλαμβάνει και τους ειδικευόμενους γιατρούς και αναφέρεται και σε κάποια άλλα θέματα λειτουργίας των νοσοκομείων και του ωραρίου των γιατρών. Και πάλι με μεγάλη καθυστέρηση η Κοινοτική Οδηγία ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο.
Ενώ ήταν ορατά τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν όλα αυτά τα χρόνια από το 1993 και μετά, δεν καταβάλαμε μια προσπάθεια, έτσι ώστε να οργανωθούμε καλύτερα και να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού, κυρίως, προσωπικού και όχι μόνο για τα νοσοκομεία. Δεν έγινε τίποτα απολύτως, με αποτέλεσμα να φθάσουμε λίγο καιρό πριν από την υποχρέωσή μας να εφαρμόσουμε αυτήν την Κοινοτική Οδηγία -η οποία εν τω μεταξύ είχε ενσωματωθεί το δίκαιό μας- να είμαστε πλέον ανοχύρωτοι και να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Επειδή όλα αυτά δεν έγιναν, από πολύ νωρίς η χώρα μας, από το 2005 και μετά, αναπτύσσει μια πρωτοβουλία και δραστηριοποιείται και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες –σημειωτέον ότι μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες αυτήν τη στιγμή εφαρμόζουν την κοινοτική νομοθεσία- έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους με τους οποίους καλύτερα θα ανταποκριθούμε. Αναφέρω την πρωτοβουλία που πάρθηκε επί Φιλανδικής προεδρίας στο Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης ώστε να υπάρξει διαφορετικός χαρακτηρισμός και υπολογισμός των εφημεριών ετοιμότητας με τις ενεργείς εφημερίες αλλά κυρίως στη συνέχεια η πρωτοβουλία η οποία είχε αποτέλεσμα είναι η δυνατότητα που μας δίνεται εάν προχωρήσουμε στη σύναψη συλλογικής κλαδικής σύμβασης, τότε μπορούμε να έχουμε και παρεκκλίσεις από τις κοινοτικές οδηγίες πάντα, σε σύμφωνη γνώμη, αφού θα είναι αποτέλεσμα κλαδικής συμφωνίας, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Αυτό απαιτούσε χρόνο, ώστε ο διάλογος με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να είναι ειλικρινής και σε όλες τις λεπτομέρειές του και αυτό κάναμε. Αυτή τη στιγμή δε που συζητάμε είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε αυτήν την κλαδική συλλογική σύμβαση, έτσι ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματα. Αυτή περιλαμβάνει κάποια μέτρα τα οποία στη δευτερολογία μου θα αναπτύξω, όπως επίσης και άλλες εξηγήσεις για την κυρία συνάδελφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η κυρία Λιάνα Κανέλλη.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Κύριε Υπουργέ, θα μιλήσουμε κάποια μέρα επί της ουσίας, να μη χρησιμοποιούμε αυτήν την Αίθουσα για διευκρινίσεις οι οποίες αφήνουν τα πράγματα αδιευκρίνιστα; Συχωράτε μου που το λέω, αλλά μου λέτε ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει τελειώσει το ζήτημα. Δηλαδή, έχετε πληρώσει αυτήν τη στιγμή τις εφημερίες τεσσάρων μηνών;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μάλιστα.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Τις έχετε πληρώσει. Έρχεται καθυστερημένα δηλαδή αυτό που συζητάμε εμείς εδώ. Έχουν πληρωθεί οι γιατροί. Ε, εγώ δεν είμαι καθόλου βέβαιη. Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιη και ξέρω ότι το χαρτί σας για να πληρωθούν οι εφημερίες έφυγε με αίτημα να δοθούν περισσότερα χρήματα στις περιφέρειες από το Υπουργείο στις 22 Μαρτίου και 7 Απριλίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ήταν ο κόσμος στο δρόμο. Σήμερα, έχουμε14 του μηνός και χρειάστηκε να εκταμιεύσετε χρήματα, που σημαίνει ότι δεν είχατε προβλέψει τίποτα και τα πήγατε στις περιφέρειες.
Θέλετε να μιλήσουμε για την ουσία; Έχω μαζί μου -και μπορώ να σας το καταθέσω ανά πάσα στιγμή θέλετε- το χαρτί που λέει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο που ελέγχει τις εφημερίες στην Πάτρα, γιατί σας άκουγα που μιλούσατε πριν για την Πάτρα, ζητούσε από τους εργαζόμενους για να πληρωθούν τις εφημερίδες να πάνε να υπογράψουν χαρτί, ατομικό χαρτί, για να πάρουν τα δεδουλευμένα. Η οδηγία ενσωματώνει τις ατομικές συμβάσεις. Και φωνάζει το ΠΑΜΕ, φωνάζουν κάποιοι συνδικαλιστές. Υπάρχουν και συνδικαλιστές, όπως του Συνασπισμού, που είναι υπέρ του να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Και έρχεστε εδώ στη Βουλή και μου λέτε για συλλογικές συμβάσεις; Αφού τους βάλατε τυράκι για να μπούνε στη φάκα. Τους λέγατε, έλα να υπογράψεις…Το Ελεγκτικό Συνέδριο το έλεγε, δεν το έλεγα εγώ. Δεν έπαθε παράκρουση το Κομμουνιστικό Κόμμα, ούτε μοιράζει λεφτά.
Έπειτα, επί της ουσίας, όταν ζητάτε από τους ανθρώπους να δουλεύουν με το ρυθμό που δουλεύουν, καλό είναι να μάθει ο ελληνικός λαός ότι ο γιατρός με δώδεκα χρόνια προϋπηρεσία παίρνει 980 ευρώ και κάνει δεκατέσσερις εικοσιτετράωρες υπερωρίες το μήνα. Γιατί εγώ το να έρθω εδώ και να σας λέω πράγματα που δεν στέκουν και να βγω έξω να βρω κάποιο γιατρό και να μου πετάξει στα μούτρα ότι δε είμαι ακριβής, δεν το κάνω. Δεκατέσσερις εφημερίες το μήνα με 980 ευρώ σε ένα κράτος που αφαιρεί και εκπίπτει της φορολογίας ετήσιο συμβόλαιο οποιουδήποτε πολίτη 12.000 ευρώ το χρόνο για να πάει σε ινστιτούτο αδυνατίσματος. Σ’ αυτό το κράτος ζούμε. Όποιος πάει στο Body Line, έχει 12.000 ευρώ το χρόνο έκπτωση φορολογική και πάει σε νοσοκομείο να πάρει ιατρικές υπηρεσίες από γιατρό με δεκατέσσερις εφημερίες μέχρι ογδόντα ώρες την εβδομάδα!
Σκεφθείτε τα λαϊκά στρώματα που πάνε στα δημόσια νοσοκομεία και έχουν μπροστά τους γιατρό με ογδόντα ώρες εφημερία και 980 ευρώ μισθό. Σε ποιες ατομικές συμβάσεις θα πάτε, σε ποιες συλλογικές συμβάσεις; Θα σας φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα –και τελειώνω εδώ- και δώστε μου μετά όποια εξήγηση θέλετε.
‘Όταν έγιναν οι κινητοποιήσεις στον «Ευαγγελισμό» υπήρχε η απόδειξη και ήρθα και σας έφεραν τα χαρτιά για χίλιες πεντακόσιες οργανικές θέσεις διαφόρων τμημάτων. Ήταν για πεντακόσιες νοσηλεύτριες και χίλια δύο άλλα. Είχε πει το Υπουργείο, εμείς θα τα κάνουμε όλα. Λοιπόν, από τις εκατόν πενήντα πέντε θέσεις, νοσηλευτών και νοσηλευτριών που έλλειπαν, είχατε στείλει από τότε που το υποσχεθήκατε μέχρι τώρα είκοσι τρεις. Μέχρι να στείλετε τους είκοσι τρεις νοσηλευτές, είχαν συνταξιοδοτηθεί, ή φύγει με λήξη συμβάσεως, είκοσι οκτώ!

Αυτό είναι αντιμετώπιση του προβλήματος; Στείλατε είκοσι τρεις, συνταξιοδοτούνται είκοσι οκτώ και φεύγουν; Είμαστε δηλαδή, μείον πέντε, με το οργανόγραμμα να ζητάει εκατόν πενήντα πέντε και χίλιες πεντακόσιες οργανικές θέσεις; Γι’ αυτό πάτε στις εφημερίες; Γι’ αυτό δεν εφαρμόζετε ακόμα και το μικρότερο αριθμό υπερωριών για να μην φθάνουμε στην εξάντληση; Χωρίς προσλήψεις, χωρίς προσωπικό καινούργιο, χωρίς ενσωμάτωση επί της ουσίας των εφημεριών, των μικρότερων δυνατών και επιστημονικών στο μισθό και χωρίς αυτά να τα φορολογείτε με 980, δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα.
Και βεβαίως οι κινητοποιήσεις, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα συνεχιστούν, γιατί τα προβλήματα του νοσοκομείου θα τα πληρώνει ο καθένας που θα είναι εκεί. Κοιτάξτε, για να ελέγξεις μια καρδιά θέλεις Θάλειο, για να ελέγξεις μια πολιτική στην υγεία, θέλεις θέλιο, βουλήσιο και όπως αλλιώς θέλετε και την πολιτική βούληση δεν την έχετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εγώ, πάντως, θέλω να σας πω ότι την έχουμε την πολιτική βούληση και τη δυνατότητα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι από τις λίγες φορές, όπου διαπιστώνω ότι είστε ανενημέρωτη. Διότι, η μη πληρωμή των εφημεριών των γιατρών οφείλεται -το ξανατόνισα- σε έναν «υπερβάλλοντα» ζήλο κάποιων παρέδρων, οι οποίοι δεν ξέρω τι σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν και δεν θέλω να τις ονομάσω, αλλά δημιούργησαν ένα πρόβλημα. Όταν αντελήφθησαν ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν, προχώρησαν στην υπογραφή των ενταλμάτων και σήμερα τρεις μόνο πάρεδροι Ηράκλειο, Ηλεία και Κορινθία δεν έχουν υπογράψει. Και φροντίσαμε γι’ αυτά, να δοθεί εντολή στις διοικήσεις των νοσοκομείων από τα αποθεματικά των νοσοκομείων και μετά θα τους επιχορηγήσουμε εμείς να πληρωθούν και ήδη πληρώθηκαν άπαντες. Γι’ αυτό δεν υπάρχει κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν προσέξατε, όμως, τι είπα. Ότι από το ’93, όταν είχαν αντιληφθεί κάποιοι ότι έρχεται η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, δεν έκαναν τίποτα απολύτως. Έναν απλό σχεδιασμό, τι χρειαζόμαστε περισσότερο στο χρόνο απ’ αυτούς που φεύγουν, έτσι ώστε όταν θα έρθει η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας να είμαστε έτοιμοι και καλούμαστε μέσα σε τρία χρόνια να καλύψουμε αυτόν τον αριθμό. Και ήδη ξεκινήσαμε. Η πρώτη χρονιά, για να σας ενημερώσω, διότι θέλω να είστε απόλυτα ενημερωμένη, όπως είστε, αν και σήμερα δεν ήσασταν, κυρία Κανέλλη...
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Την απάντηση δώστε τη στον ασθενή που θα πάει σήμερα και θα φταίει το ’93.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Προσλάβαμε την προηγούμενη χρονιά τον πρώτο μεγάλο αριθμό 1.200 γιατρών ειδικευμένων και ειδικευομένων, προβλέπεται ένας άλλος τέτοιος αριθμός για φέτος, έτσι ώστε ό,τι προκύπτει από τη συλλογική κλαδική σύμβαση, την οποία οσονούπω υπογράφουμε -δεν ξέρω εάν τα στελέχη του δικού σας Κόμματος θα την υπογράψουν ή όχι, συμφωνούν πάντως η συντριπτική πλειοψηφία της ομοσπονδίας των ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών, έχουμε τη σχετική τους απάντηση με όλα τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται- την επόμενη χρονιά, όταν θα είμαστε έτοιμοι να την εφαρμόσουμε, να είμαστε απέναντι στον ελληνικό λαό, στη θέση που θα μας δίνει το δικαίωμα να λέμε, ότι πράγματι κάναμε το καθήκον μας, παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Όσοι πεθάνουν μέχρι τότε, με συλλογική σύμβαση θα πεθάνουν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Για την Κυβέρνησή μας, για την Κυβέρνηση Καραμανλή και οι υποδομές και η στελέχωση με το προσωπικό, είναι σε πρώτη προτεραιότητα και το αποδεικνύουμε, κυρία Κανέλλη.
Ευχαριστώ πολύ.
ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ: Αυτά είναι απαντήσεις...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.