Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Νοσηλευτές και γιατροί… χωρίς σύνορα.

Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του αναπτυσσομένου νέου παγκόσμιου μεταναστευτικού ρεύματος παρατηρείται και μια κινητικότητα των εργαζομένων στο τομέα υγείας.
Ο τομέας υγείας, ως προς την οικονομική πλευρά του, είναι κατεξοχήν τομέας έντασης εργασίας που απαιτεί έμπειρο και υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό
Η ιδιαιτερότητα λοιπόν του υγειονομικού αυτού μεταναστευτικού ρεύματος βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν το αποτελούν τα πιο φτωχά και απελπισμένα τμήματα των κοινωνιών αλλά συνήθως πρόκειται για ανθρώπους που τόσο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ,όσο και η κοινωνία στην οποία γεννήθηκαν έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για την εκπαίδευσή τους και ταυτόχρονα αποτελούν μια μεγάλη απώλεια επιστημονικού δυναμικού (Brain Drain) για τη χώρα καταγωγής τους.
Η οικονομική κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, η γενικότερη ανασφάλεια(επαγγελματική, επιστημονική) ,ο ιατρικός πληθωρισμός, η υποαπασχόληση, ο μεγάλος χρόνος αναμονής για ειδικότητα, η ανυπαρξία οράματος και απτών αποτελεσμάτων στο σύστημα υγείας, η κατάρρευση του συστήματος υγείας οδηγούν χιλιάδες επαγγελματίες υγείας στην αναζήτηση μιας καλύτερης και ποιοτικότερης ζωής σε άλλη πατρίδα
Στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)υπάρχουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια αλλοδαποί επαγγελματίες υγείας.
Το 47% των αλλοδαπών γιατρών και το 47% των αλλοδαπών νοσηλευτών των χωρών του ΟΟΣΑ κατοικεί στις ΗΠΑ.(δείτε σχετική γραφική παράσταση)
Ενώ το 39% των αλλοδαπών γιατρών των χωρών του ΟΟΣΑ και το 35% των αλλοδαπών νοσηλευτών κατοικεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25(ΕΕ-25).
Ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες η Μεγάλη Βρετανία απασχολεί το 12% των αλλοδαπών γιατρών των χωρών του ΟΟΣΑ και το 11% των αλλοδαπών νοσηλευτών των χωρών του ΟΟΣΑ.
Κύρια περιοχή καταγωγής αυτών των επαγγελματιών υγείας είναι οι χώρες της Ασίας που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ, παρέχοντας(σύμφωνα με δεδομένα του 2000) πάνω από 163.000 γιατρούς και 189.000 νοσηλευτές.
Η Ινδία είναι η κύρια πηγή γιατρών
για τις χώρες του ΟΟΣΑ και οι Φιλιππίνες κύρια χώρα προέλευσης νοσηλευτών.
Η Λατινική Αμερική είναι κύρια πηγή αλλοδαπών επαγγελματιών υγείας για την Ισπανία(55% των αλλοδαπών γιατρών και 41% των αλλοδαπών νοσηλευτών)
Στην Ελλάδα(χώρα με πληθωρισμό γιατρών σε σχέση με άλλες χώρες—24.300 το 1990 και 55.580 το έτος 2005) το ποσοστό των μεταναστών ιατρών ανέρχεται στο 2,54% του συνολικού αριθμού των ιατρών και το μεγαλύτερο τμήμα τους εργάζεται στην περιοχή της πρωτεύουσας. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αλλοδαπών γιατρών προέρχεται από τις Ανατολικές Χώρες, ενώ ακολουθούν οι Τρίτες Χώρες και μετά με ποσοστό 26,2% αλλοδαποί από χώρες μέλη της Ε.Ε.
Επίσης χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα τεκμηριωμένα στοιχεία οι Έλληνες γιατροί μετανάστες είναι ένα σημαντικό ποσοστό σε σχέση με γιατρούς μετανάστες άλλων χωρών της Ε.Ε. Κύρια κατευθύνονται προς Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και λιγότεροι προς άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και προς Σκανδιναβικές Χώρες.
Επίσης σε μια έρευνα που έγινε στην Ελλάδα σε δείγμα 591 φοιτητών της Ιατρικής σε 4 από τις 7 Ιατρικές Σχολές, το 70,3% αυτών , απελπισμένοι από την κατάσταση στο τομέα απόκτησης της Ιατρικής Ειδικότητας ,θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να αποκτήσουν ειδικότητα στο εξωτερικό.
Δείτε δυο πολύ καλές μελέτες σχετικά με το θέμα .Η μία είναι του Νίκου Κεραμάρη με τίτλο "Μετανάστευση επιστημονικού δυναμικού" και η άλλη είναι μια συλλογική εργασία με τίτλο "Μετανάστευση ιατρών προς την Ελλάδα".
Δείτε επίσης εδώ ,σε περίληψη , την άποψη του ΟΟΣΑ με θέμα: "Προοπτικές της διεθνούς μετανάστευσης-Διαρροή ιατρικού δυναμικού: μύθοι και πραγματικότητα".