Τρίτη 22 Απριλίου 2008

Οι αυξήσεις που γίνονται… μειώσεις!

Είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενη δημοσίευσή μας για τις πενιχρές μικτές αυξήσεις που θα υπάρξουν στους βασικούς μισθούς των εργαζομένων στα νοσοκομεία.(διαβάστε εδώ και εδώ).
Είχαμε επίσης επισημάνει ότι ένα σημαντικό τμήμα αυτών των πενιχρότατων αυξήσεων βασίζεται στην ενσωμάτωση μέρους (το ένα τρίτο) του επιδόματος-κινήτρου απόδοσης στο βασικό μισθό. Στόχος μάλιστα της κυβέρνησης είναι σταδιακά το 2009 και το 2010 να ενσωματώσει όλο το κίνητρο απόδοσης στο βασικό μισθό.
Τώρα ήλθε η ώρα να δούμε πώς μια, έστω, πενιχρή μικτή αύξηση στο βασικό μισθό μετατρέπεται στην πράξη,όταν αρχίσουν οι κρατήσεις, σε πραγματική μείωση των αποδοχών!
Είναι γνωστό ότι το κίνητρο απόδοσης, σαν επίδομα, έχει μόνο κρατήσεις 1% υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ).
Όταν όμως ενσωματωθεί στο βασικό μισθό οι κρατήσεις που γίνονται σε αυτό το τμήμα του επιδόματος που ενσωματώνεται στο βασικό μισθό θα είναι ίδιες με τις κρατήσεις που γίνονται στο υπόλοιπο τμήμα του βασικού μισθού δηλ.20,22%!
(Κρατήσεις για ΜΤΠΥ, για ΤΕΑΔΥ, για Κύρια Σύνταξη, για Υγειονομική Περίθαλψη).
Δηλαδή ενώ πριν στους εργαζόμενους γίνονταν κρατήσεις μόνο 1% στο κίνητρο απόδοσης(σαν επίδομα) , τώρα με την σταδιακή ενσωμάτωσή του στο βασικό μισθό θα έχουμε 19,22% επί πλέον κρατήσεις.
Σύμφωνα μάλιστα με υπολογισμούς η συνολική ετήσια απώλεια για έναν εργαζόμενο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) το 2010, όταν το κίνητρο απόδοσης θα έχει πλήρως ενσωματωθεί στο βασικό μισθό, θα είναι 57,96 ευρώ μόνο από αυτή την αλχημεία της κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζουμε την υστέρηση των μισθών σε σχέση με τον πραγματικό πληθωρισμό και τιμάριθμο!
Να γιατί μιλάμε για αθλιότητες, αλχημείες και δημιουργική λογιστική.
Η μόνη δύναμη που μπορεί πλέον να τους σταματήσει και να ανοίξει δρόμο στην ελπίδα, είναι ένα ρωμαλέο, ανεξάρτητο από την αστική πολιτική, ενωτικό κίνημα των εργαζομένων.
Πέρα λοιπόν από τις ευχές μας προσωπικά σε σας και στις οικογένειές σας για τούτες τις μέρες, ευχόμαστε Καλή Ανάσταση του Κινήματος των Εργαζομένων.
Για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα.