Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Εξελίξεις γύρω από το Νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Από τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την πορεία του έργου της ανέγερσης νέου Νοσοκομείου στην Πρέβεζα.
Σταχυολογούμε τα πιο βασικά:
1.Ο Δήμαρχος Πρέβεζας είχε στα χέρια του εδώ και καιρό πρόταση συμβολαίου, από τη πλευρά του Υπουργείου, παραχώρησης δημοτικής οικοπεδικής έκτασης στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μύτικα Πρέβεζας για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας με βάση το θεσμικό πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ).
2.Το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεν εκπληρούσε τις απαιτήσεις διασφάλισης του δημόσιου χαρακτήρα του έργου, σύμφωνα με ομόφωνη παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου ο Δήμαρχος, ως εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν μπορούσε να υπογράψει ένα τέτοιο συμβόλαιο.
3.Χθες τελικά το Yπουργείο Υγείας με επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καλογερόπουλου, αποδέχθηκε να μπει στο παραχωρητήριο συμβόλαιο ρήτρα, που αναφέρεται στο Δημόσιο χαρακτήρα του νέου Νοσοκομείου και την ένταξή του στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
4.Από ότι φαίνεται ο Δήμαρχος θα υπογράψει ένα τέτοιο παραχωρητήριο συμβόλαιο εφ' όσον υπάρχει η συγκεκριμένη ρήτρα, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το έργο σύμφωνα με το Δήμαρχο θα γίνει στο Δήμο Πρέβεζας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Μύτικα.
5.Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο , τον επόμενο μήνα θα επιλεγεί ο τεχνικοοικονομικός σύμβουλος. ο οποίος θα συντάξει σε ένα εξάμηνο την διακήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή της εταιρείας, που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου.Άρα η επιλογή της κατασκευάστριας εταιρείας θα γίνει μέσα στο 2009.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ
Το Νοσοκομείο θα κατασκευαστεί μέσω των ΣΔΙΤ.
Το ερώτημα είναι: πόσο "Δημόσιο", μπορεί να είναι ένα έργο που κατασκευάζεται και λειτουργεί με την ευθύνη και χρήματα ιδιώτη -επενδυτή;
Τι διασφαλίσεις έχουν οι ανάγκες και τα συμφέροντα των δημοτών,των εργαζομένων και των πολιτών του Νομού μας με ένα τέτοιο έργο;
Απ' ότι φαίνεται έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στο όρο "Δημόσιο" σε σχέση με το Υπουργείο!!!