Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Οι νέγροι της Αλαμπάμα.

Από την εκτενή και πολύ κατατοπιστική ενημέρωση του Δημήτη Βαρνάβα- Μέλος στη Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία:
"Την Παρασκευή (04-04-08) έφτασαν στο φαξ της ΟΕΝΓΕ αιτήσεις 59 συναδέλφων που ζητούν ως εκπρόσωποι των Ενώσεών τους την άμεση σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου με θέμα την κλαδική σύμβαση εργασίας. Στην αίτηση παρατίθενται οι ουσιαστικοί και καταστατικοί λόγοι που επιβάλουν το έκτακτο συνέδριο, η σύγκληση του οποίου θα πρέπει υποχρεωτικά να προηγηθεί οποιασδήποτε συμφωνίας και υπογραφής Κλαδικής Σύμβασης με το Υπουργείο Υγείας .
Το καταστατικό προβλέπει ότι το 1/5 των συνέδρων μπορεί να απαιτήσει σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου, το οποίο ισοδυναμεί με 47 άτομα.
Να δούμε θα προχωρήσουν Τσούκαλος και Λαοπόδης έντιμα και άμεσα σε συνέδριο ή θ΄ αρχίσουν τις κωλυσιεργίες..
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, επειδή δε θέλει να λερώσει τα χέρια του στραγγαλίζοντας την τροπολογία Αβραμόπουλου, ανέθεσε το έργο του στραγγαλισμού, στους κατά τόπους Επιτρόπους. Άλλος για να υπογράψει τις εφημερίες Ιανουαρίου ζητάει προφορικά το Α, άλλος στέλνει μπιλιέτο για το Β και τώρα εμφανίστηκε με υπογραφή, πρωτόκολλο και σφραγίδα το πλήρες πακέτο, το οποίο εφόσον μπει σε κυκλοφορία καθιστά ολοσχερώς άχρηστη την τροπολογία.
Σε έγγραφο του ο Επίτροπος στο Νομό Ηλείας προς τα τρία Νοσοκομεία του νομού, περιγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα εγκριθούν οι εφημερίες Ιανουαρίου και εντεύθεν. Το έγγραφο προφανώς δεν αποτελεί πρωτοβουλία του εν λόγω Επιτρόπου, αλλά κατεύθυνση της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, την οποία σημειωτέον ο κ. Αβραμόπουλος δήλωνε ότι τάχα έχει στο τσεπάκι του.
Ο Επίτροπος ζητάει ατομικές δηλώσεις ότι οι γιατροί συναινούν να εργασθούν από 1-1-08 πέραν του προβλεπόμενου από την Οδηγία 2003/88/ΕΚ ανώτατου ορίου ωρών εβδομαδιαίας εργασίας. Ζητάει επιπλέον και σωρευτικά (όχι διαζευκτικά):
- επικυρωμένα φωτοαντίγραφα των δηλώσεών τους θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής (προφανώς οι Επίτροποι φοβούνται κουτσουκέλες) και
- βεβαιώσεις ότι τηρούνται τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 22 της ανωτέρω Οδηγίας.
Η Οδηγία 2003/88/ΕΚ λέει στο άρθρο 22 τα εξής:
Άρθρο 22
Διάφορες διατάξεις
1. Ένα κράτος μέλος δύναται να μην εφαρμόζει το άρθρο 6, τηρώντας πάντα τις γενικές αρχές προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, εφόσον λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι:
α) ο εργοδότης δεν ζητά από τον εργαζόμενο να εργασθεί περισσότερες από 48 ώρες ανά επταήμερο, περίοδο που υπολογίζεται ως μέσος όρος της κατά το άρθρο 16 στοιχείο β) περιόδου αναφοράς, εκτός αν ο εργαζόμενος συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής·
β) ο εργαζόμενος δεν υφίσταται καμία ζημία αν δεν δεχθεί να εκτελέσει την εργασία αυτή·
γ) ο εργοδότης τηρεί και ενημερώνει αρχείο για όλους τους εργαζομένους που παρέχουν τέτοια εργασία·
δ) το αρχείο είναι στη διάθεση των αρμόδιων αρχών οι οποίες δικαιούνται να απαγορεύουν ή να περιορίζουν τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας ή/και υγείας των εργαζομένων·ε) ύστερα από αίτηση των αρμοδίων αρχών, ο εργοδότης τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη συναίνεση των εργαζομένων για την παροχή εργασίας υπερβαίνουσας τις 48 ώρες ανά επταήμερο, υπολογιζομένης ως μέσο όρο της κατά το άρθρο 16 στοιχείο β) περιόδου αναφοράς.
Τι λέει λοιπόν εν συμπεράσματι ο Επίτροπος Ηλείας;
Λέει ότι το Υπουργείο όφειλε να έχει ήδη εφαρμόσει το νόμο. Αφού δεν το έκανε έχει δύο επιλογές:
1) την αναστολή του με τροπολογία, την οποία πέρσι το Ελεγκτικό έθεσε εκτός νομιμότητας και φέτος θέλει να τη χειριστεί ως μη υπάρχουσα.
2) την ενεργοποίηση των παρεκκλίσεων. Μία οδός παρέκκλισης μπορεί να βρεθεί με συλλογική σύμβαση. Εφόσον δεν υλοποιείται αυτή η μόνη εναπομείνασα είναι η δεύτερη οδός, αυτή των ατομικών παρεκκλίσεων με συναίνεση του γιατρού, η οποία όμως δεν αρκεί από μόνη της. Θα πρέπει οι κατά τόπος Επιθεωρήσεις εργασίας να βεβαιώσουν ότι η υπέρβαση του 48ωρου δεν προκαλεί προβλήματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Τούτο σημαίνει σοβαρή ευθύνη. Εάν οι γιατροί διαβεβαιώσουν την Επιθεώρηση εργασίας ότι αντέχουν σε παραπάνω από 48 ώρες εργασία αναλαμβάνουν ακέραια την ποινική και αστική ευθύνη τυχόν ιατρικού λάθους, πράγμα που δεν μπορεί να διακινδυνεύσει κανείς που έχει σώας τας φρένας.

Σχετικά με τις ατομικές δηλώσεις:

Οι ατομικές δηλώσεις οδηγούν στον εξευτελισμό των γιατρών. Όχι τον απλό, αλλά τον επαναλαμβανόμενο, όχι τον μυστικό και κατά μόνας, αλλά τον κραυγαλέο. Οδηγούν δηλαδή στη διαπόμπευσή μας, όπως συνέβη και με τις πλασματικές εφημερίες. Μας εξωθούν να υποβάλουμε ψευδείς δηλώσεις ότι οικειοθελώς καταστρατηγήσαμε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εβδομαδιαίας εργασίας, ώστε να εισπράξουμε τα χρήματα από τις εφημερίες τις οποίες εξαναγκαστήκαμε να πραγματοποιήσουμε με το έγγραφο Καλογερόπουλου στις 27 Δεκεμβρίου και με το γνωστό άμεσο ή έμμεσο "εντέλλεσθε" των Διοικητών. Μας καλούν να αυτο-εξευτελιστούμε και να συνεχίσουμε να το πράττουμε όλους τους επόμενους μήνες εγκαθιστώντας μια Ευρωπαϊκή πρωτοτυπία: 24.000 Έλληνες γιατροί να μπουν σε κατάσταση opt-out, ομηρίας και ανέχειας.

Πρέπει ν΄ αρνηθούμε κατηγορηματικά και χωρίς δεύτερη σκέψη αυτά τα άθλια παιχνίδια σε βάρος μας. Τώρα το Υπουργείο είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε στριμωγμένο και υποχρεωμένο να δώσει αυτά που ζητάμε για να αποφορτιστεί η κατάσταση. Η λύση είναι μια και μόνη: υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους όρους που είχαμε θέσει στο Γενικό Συμβούλιο της 23/11/07.
Να τους θυμίσω:
  • Νέο μισθολόγιο με έναρξη τα 1600 ευρώ καθαρά ως τακτικές αποδοχές για τον ειδικευόμενο και ανάλογη κλιμάκωση για τις επόμενες βαθμίδες.
  • Οι εφημερίες είναι χρόνος υπερωριακής εργασίας και θα πρέπει να πληρώνονται με ωρομίσθιο, επί τη βάσει του βασικού μισθού.
  • Μείωση του ωραρίου εβδομαδιαίας εργασίας για όλους, ειδικούς και ειδικευόμενους στις 48 ώρες (με 5νθήμερο, 6ωρη πρωινή εργασία και μία ενεργό εφημερία την εβδομάδα).
  • Σαν μεταβατική λύση, εφ’ όσον με ευθύνη του Υπουργείου δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για νέες προσλήψεις που θα έκαναν τη μείωση του ωραρίου εφικτή χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η συνολική λειτουργία του ΕΣΥ, αντιπροτείναμε με την απόφασή μας της Νοεμβρίου 2007 την καθιέρωση 35ωρου, σε αυστηρά ετήσια βάση.
  • Να πληρωθούν άμεσα τις δεδουλευμένες εφημερίες τους οι γιατροί όλης της χώρας. Δεν νοείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο, ενόσω οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα.
  • Να εξασφαλίσει κονδύλια και να προχωρήσει μονομερώς (όπως άλλωστε υποχρεούται από τις ανάγκες και η κοινή λογική επιτάσσει) σε προσλήψεις 4500 κανονικών επιμελητών Β ΕΣΥ και ειδικευομένων.
  • Να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την από διετίας υπόσχεσή του στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ για το αφορολόγητο του επιδόματος βιβλιοθήκης .
  • Να εξασφαλίσει κονδύλια και να υλοποιήσει νομοθετικά την υπόσχεσή του για σύστημα απρόσκοπτης εξέλιξης των νοσοκομειακών γιατρών με ταυτόχρονη αποδέσμευση μισθού – βαθμού.
Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πλαίσιο συνάντησης με τη διοίκηση και τους γιατρούς του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα έχουν ήδη διατεθεί και θα καταβληθούν άμεσα. «Ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα, εξεδόθη το φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, διετέθησαν τα χρήματα, άρα ζήτημα δεν υπάρχει», είπε".

Πέρασε μια εβδομάδα και απεδείχθη ότι ο υπουργός έλεγε ψέματα, πράγμα που ήταν βέβαια γνωστό από τη στιγμή που άνοιξε το στόμα του.
Σοβαρά, ξέρει κανείς πού βρίσκεται η τροπολογία;
Οι Επίτροποι κάνουν πως τη θέλουν φλογερά, οι Διοικητές Νοσοκομείων λένε πως μέρα τη μέρα δημοσιεύεται, οι ΔΥΠΕ λένε κουραφέξαλα και κάποιοι αποφάσισαν να βρούνε άκρη.
Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Ηρακλείου πήρε τους δύο βουλευτές του νομού και τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου κι ανέβηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη, όπου συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζά. Η συνάντηση ξεκίνησε, όπως μας είπαν, με προσβολές πως οι γιατροί που κινητοποιούνται είναι όχλος και απειλήθηκε επεισόδιο. Στη συνέχεια υπήρξε έμμεση ανάκληση και άρχισε το κυνήγι του ΦΕΚ. Το ψάξανε σε λαγκαδιές κι απόσκια, του στήσανε καρτέρι εκεί που πάει να πιει νερό κι ενώ περίμεναν να το χτυπήσουν στο Εθνικό Τυπογραφείο αυτό πετάχτηκε μακριά, πολύ μακριά: στο ξέφωτο του Υπουργείου Δικαιοσύνης!
Δεν κάνω πλάκα. Το ΦΕΚ μέχρι την Πέμπτη δεν είχε πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο. Για αργότερα Κύριος οίδε.
Για νά χουμε καλό ρώτημα: ο Υπουργός που δήλωνε ότι είναι αδικαιολόγητες οι επισχέσεις δεν ήξερε τι έτρεχε; Ο Γενικός Γραμματέας κ. Καλογερόπουλος, τον οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας καταγγέλλει ότι απειλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δεν έμαθε ότι παρήλθαν οι εποχές που τα μέσα αυτά απέδιδαν; Κι αυτοί οι κακόμοιροι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται ρεζίλι των σκυλιών με τα καμώματά τους;
Πάντως το ΦΕΚ μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής που κατέβασε ρολά το Εθνικό Τυπογραφείο δεν είχε τυπωθεί. Να δείτε που θα το τυπώσουν νύχτα με το φως συσκότισης και θα βγει όλο λάθη.
Η δυναμική που αναπτύσσεται στις πρόσφατες κινητοποιήσεις με τη δημιουργία οργανωτικών σχημάτων εκ των κάτω θέτει στο περιθώριο την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ, οι οποίες κοιτούν αμέτοχες και ψελλίζουν σαχλαμάρες περί συμπαράστασης. Έτσι στην Αθήνα τα Νοσοκομεία που βρίσκονται σε επισχέσεις συγκρότησαν συντονιστικό, το οποίο μετά τη συνεδρίασή του και με συμμετοχή εκπροσώπων από 15 Νοσοκομεία της Αθήνας εξέδωσε ανακοίνωση .
Από αύριο μπαίνουν σε επίσχεση τα Νοσοκομεία της Θράκης και η Δράμα, ενώ στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας οι ειδικευόμενοι αρχίζουν επίσχεση και από τις εφημερίες, όπως και στο Ρέθυμνο.
Στα δύο Νοσοκομεία της Λάρισας ζητήθηκαν οι γνωστές ατομικές δηλώσεις. Δεν έχει δοθεί ούτε μια και οι διαθέσεις στις αυριανές Γενικές Συνελεύσεις είναι αρνητικές στην υπογραφή τους. Το ίδιο συμβαίνει στα περισσότερα νοσοκομεία με τα οποία είχα επικοινωνία.

Να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα στις επισχέσεις και μάλιστα αυτές που οι ειδικευόμενοι απέχουν από τις εφημερίες. Τα μεγάλα κανάλια που τώρα σιωπούν σα να μην συμβαίνει τίποτα αν συμβεί κάποιο σοβαρό γεγονός θα μας διασύρουν ανελέητα. Το ίδιο θα κάνει και η κυβέρνηση που τώρα βρίσκεται στριμωγμένη άγρια. Προσοχή λοιπόν".
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Σε γενική συνέλευση των γιατρών, που έγινε την Παρασκευή 04-04-08, αποφασίστηκε συνέχιση της επίσχεσης εργασίας και την επόμενη εβδομάδα."Αισίως" συμπληρώνεται σε λίγες μέρες ένας μήνας επίσχεσης εργασίας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Την Παρασκευή επίσης κατεβλήθησαν στους γιατρούς οι εφημερίες του Δεκεμβρίου 2007.