Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

Μετά τα Greek statistics, τα Greek logistics, τώρα γνωρίσαμε και τα Greek Law-istics!

Μιλάμε βέβαια για τις νομικές  αλχημείες  και ερμηνείες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας του νόμου 3754/2009 που αφορά τη ρύθμιση των όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών  και όσον αφορά το σκέλος της χορήγησης ρεπό μετά από ενεργό εφημερία και στους γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου.
Σε προηγούμενες αναρτήσεις είχαμε αναφερθεί στον αγώνα που διεξάγουν οι αγροτικοί γιατροί στη Λέσβο για να τους χορηγηθεί το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία.
Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση του Υπουργείου στο αίτημα
«Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, ενώ σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν».
Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Ν.Π.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΡΑΒΑΚΟΣ

Δεν ξέρουμε  ποιος συνέταξε αυτό το έγγραφο του Υπουργείου , ξέρουμε  βεβαίως ποιος το υπέγραψε, αλλά από επιχειρηματολογία.... σκίζει.
Δεν θα αναφερθούμε  στο γεγονός ότι η ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών στο ελληνικό δίκαιο κατοχυρώνει έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα του ρεπό μετά από εφημερία  στους γιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου, είναι εξ άλλου γνωστά αυτά, αλλά θα παίξουμε με τις λέξεις , επειδή και στα στελέχη του Υπουργείου Υγείας  φαίνεται ότι αρέσει να παίζουν ...με τις λέξεις .
1."Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο και όσον αφορά στη χορήγηση μιας ημέρας ανάπαυσης μετά από ενεργό εφημερία,(Ν. 3754/2009   (Φ.Ε.Κ. 43/τ.Α’/11.03.2009), σας γνωρίζουμε ότι καμία αναφορά δεν γίνεται στον ανωτέρω νόμο στους ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου..."
Μάλιστα .Ωραία. Μπορεί να μας πει ο κ. Μπραβάκος σε ποιο ακριβώς άρθρο του εν λόγω νόμου γίνεται συγκεκριμένη  αναφορά για την υποχρέωση  των γιατρών υπηρεσίας υπαίθρου να πραγματοποιούν εφημερίες;
Πουθενά .Σύμφωνα λοιπόν με τη λογική του, καμιά υποχρέωση δεν έχουν οι αγροτικοί γιατροί να εφημερεύουν .Κι όμως εφημερεύουν και σε ΚΥ και σε Νοσοκομεία.
2."....σας επισημαίνουμε ότι οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου καλύπτουν υγειονομικά μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, οπότε και είναι απαραίτητη η καθημερινή τους παρουσία στις περιοχές τις οποίες εξυπηρετούν".
Μάλιστα. Μα υπάρχουν εκατοντάδες  ειδικευμένοι γιατροί σε μονοειδικότητες στα Νοσοκομεία της χώρας που καλύπτουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και όμως παίρνουν(βάσει νόμου) το ρεπό μετά από ενεργό εφημερία. Πέρα από το γεγονός, ότι για τους αγροτικούς που δεν υπηρετούν σε μονοθέσια και απομακρυσμένα ιατρεία , το έγγραφο δεν απαντά.

Θεωρούμε ότι η απάντηση στις σοφιστείες και αλχημείες  του Υπουργείου Υγείας  όσον αφορά τη χορήγηση του ρεπό μετά από εφημερία στους αγροτικούς γιατρούς πρέπει να είναι ένα μαζικό κίνημα  ενεργού συμπαράστασης και στήριξης στους αγωνιζόμενους αγροτικούς  γιατρούς  στη Λέσβο.