Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Προτεραιότητες των Συστημάτων Υγείας στα πλαίσια της Οικονομικής Κρίσης

Αυτό θα είναι το θέμα της συνόδου των Υπουργών Υγείας των κρατών μελών του ΟΟΣΑ που ξεκινά αύριο 7 Οκτώβρη στο Παρίσι. Από Ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Και βέβαια μην έχετε οποιαδήποτε αυταπάτη , κεντρική ιδέα της συζήτησης θα είναι πώς και πού θα γίνουν περικοπές δημοσίων δαπανών στα συστήματα υγείας και πώς θα μετατραπεί μια  υποχρέωση του κράτους σε ατομική ευθύνη των ίδιων των πολιτών,  πώς δηλαδή θα βαθύνει η μετατροπή της Υγείας από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα.
Βλέπετε ο καπιταλισμός βαδίζει τον ίδιο δρόμο είτε με «μνημόνιο» είτε χωρίς «μνημόνιο».
Πολλά στοιχεία γι αυτή τη σύνοδο μπορείτε να διαβάσετε (οι αγγλομαθείς) εδώ.

Και θα διαπιστώσετε ότι οι κλαυθμοί και οδυρμοί της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τις "σπατάλες" στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, για την ανάγκη "περιστολής" της φαρμακευτικής δαπάνης, για την "αξιοποίηση" των υποδομών και της τεχνολογίας των Νοσοκομείων (βλέπε "ολοήμερη" λειτουργία), δεν είναι ελληνική πατέντα ή εφεύρεση , αλλά προσαρμογή του καπιταλισμού στις συνθήκες οικονομικής ύφεσης ,ώστε να μειωθούν οι δημόσιες και κρατικές δαπάνες και να  δοθεί περισσότερος και "παρθένος" χώρος στο ιδιωτικό επιχειρηματικό κεφάλαιο για επενδύσεις και φυσικά για κερδοφορία.