Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή στους νοσοκομειακούς γιατρούς από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας


Ποια είναι η κατάσταση, τι έρχεται, τι πρέπει να κάνουμε:
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
σας απευθυνόμαστε μ’ αυτή την επιστολή για να κοινωνήσουμε την ανησυχία και την αγωνία μας για την κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ και το μέλλον των δικών μας δικαιωμάτων.
Γνωρίζουμε πως είμαστε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μουδιασμένοι, αμήχανοι, όπως όλη η κοινωνία μπροστά σ’ αυτή την επίθεση που δεχόμαστε μήνες τώρα από την Κυβέρνηση, το αφεντικό της την τρόικα και τα όποια παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ.
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε» και πρέπει να πληρώσουμε.
Προσπαθούν να μας «σώσουν» εξοντώνοντας μας.
Μέσα σε έξι μόνο μήνες διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις γυρνώντας μας 100 χρόνια πίσω, ελάττωσαν τους μισθούς, ξεπούλησαν το ασφαλιστικό σύστημα, υπονομεύουν την παιδεία, καταστρέφουν το ΕΣΥ, παραχωρούν τη γη και τον αέρα που αναπνέουμε στους εμίρηδες, τους κινέζους, τους γερμανούς.
Σ’ ότι μας αφορά άμεσα:

   1. Μείωσαν τα εισοδήματά μας πάνω από 20%
   2. Επιδοματοποίησαν τις εφημερίες μας που πολλές είναι απλήρωτες και κανείς δε γνωρίζει αν και πως θα πληρωθούν ποτέ (..με ομόλογα;)
   3. Άφησαν τα νοσοκομεία χωρίς προσλήψεις γιατρών και προσωπικού με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν ή να κλείνουν τμήματα λόγω υποστελέχωσης.
   4. Άφησαν τα νοσοκομεία έρμαια στον εκβιασμό που ασκούν οι προμηθευτές στη «δικιά» τους κυβέρνηση, εις βάρος μας και των ασθενών: λείπουν πια βασικά εργαλεία και αναλώσιμα να κάνουμε τη δουλειά για την οποία πληρωνόμαστε.
   5. Με το Ν 3868 δίνουν τη χαριστική βολή στο σύστημα με τη δήθεν ολοήμερη λειτουργία που θα οδηγήσει τον κόσμο –κι εμάς όταν αρρωσταίνουμε- να πληρώνουμε με την είσοδό μας στο ίδρυμα προκειμένου να έχουν έσοδα.
   6. Ετοιμάζουν συγχωνεύσεις-κλεισίματα τμημάτων και νοσοκομείων. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του Καλλικράτη όταν τα Κέντρα Υγείας περάσουν στη δικαιοδοσία των Δήμων και πολλά από αυτά θα κλείσουν λόγω αδυναμίας λειτουργίας τους. Οι απολύσεις ακόμα και μόνιμου προσωπικού, είναι προ των πυλών. Με την εμπλοκή «διεθνών οίκων αξιολόγησης» της περιουσίας των νοσοκομείων οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση-παραχώρηση των πιο «κερδοφόρων» στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
   7. Με το νέο προϋπολογισμό του 2011 παγιώνεται η πολιτική περαιτέρω μείωσης των μισθών μέσω του Ενιαίου μισθολογίου, φορολογούνται με το εισόδημα οι εφημερίες, περικόπτονται τα επιδόματά μας, καταργούνται εντελώς οι 13ος/14ος μισθοί.
   8. Την ίδια ώρα που καταρρακώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας και μας παρασύρει σε μια επικίνδυνη δίνη, ο –χτυπημένος από την κρίση- κόσμος αποζητά το δημόσιο ίδρυμα όλο και πιο πολύ.
   9. Στον ιδιωτικό τομέα, κλείνουν τα μικρά ιατρεία και προωθούν τη συγκέντρωση υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο με φαραωνικές επενδύσεις και συνθήκες γαλέρας για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν εκεί.
  10. «Καταπολεμούν» -τέλος- τη διαφθορά, σπέρνοντας υπόνοιες για τη συμμετοχή όλων μας σ’ αυτή, οι ίδιοι που υποθάλπουν τους φακελάκηδες «συναδέλφους» μας, που μοιράζονται σε υπουργικό επίπεδο τις μίζες από τις προμήθειες, που μας έχουν κάνει δούλους των πολυεθνικών εταιρειών του φαρμάκου και των υλικών.
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ο νέος Υπουργός Λοβέρδος, μετά το έργο του στο Υπουργείο Εργασίας, εκτελεί το νέο συμβόλαιο με την τρόικα: αυτό της πλήρους καταστροφής του ΕΣΥ.
Με επικοινωνιακά χατζηαβάτικα κόλπα προσπερνά την κατάντια που βιώνουμε σήμερα στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και μας απειλεί με την παραίτησή του αν δεν πετύχει στο έργο που του ανέθεσε ο «πρωθυπουργός» της τρόικας.

 Απέναντί τους, έχουμε δείξει ιώβεια υπομονή!
Στις 6 Μαΐου, στο συλλαλητήριο που κάναμε στην Πλ. Γεωργίου είπαμε το εξής: Η υπόθεση της σωτηρίας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας είναι πια στα χέρια του λαού. Μόνο με γενικό ξεσηκωμό θα κάνουν πίσω. Μόνο που κομμάτι του λαού είμαστε κι εμείς. Κι αν εμείς δεν αντιδράσουμε ΤΩΡΑ, κανείς στην κοινωνία δε θα καταλάβει τίποτα. Κι αν μείνουμε μόνοι θα είμαστε ακόμα πιο εύκολη λεία.
Αποφασίζουμε- λοιπόν- και σας προτείνουμε:

 * Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21/10 στο Ρίο, μια μέρα μετά το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, παρουσία του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δ. Βαρνάβα
 * Κηρύττουμε το Λοβέρδο –που έρχεται στην Πάτρα στα μέσα Οκτωβρίου- ανεπιθύμητο στα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς και τους υποψηφίους τοπικούς άρχοντες που από τα έδρανα της Βουλής ψήφισαν το δουλικό Μνημόνιο, το Ασφαλιστικό, το νόμο διάλυσης του ΕΣΥ.
 * Καλούμε σωματεία, πολίτες, εργαζόμενους να εκφράσουν μαζί μας την αντίσταση της κοινωνίας στην κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος πρόσβασης στη Δημόσια και Δωρεάν Υγεία.
* Μετά τις 21 Οκτωβρίου μαζικές κινητοποιήσεις με αφορμή τη μη πληρωμή των χρωστούμενων εφημεριών και των νέων μέτρων που έρχονται μετά τις εκλογές του Νοέμβρη.

 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

 Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)

Συνεδρίαση της Τρίτης 5/10/10