Το σημερινό χάλι που παρουσιάζει το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ελάχιστοι πολίτες αυτού του τόπου δεν το γνωρίζουν. Το νοιώθουν άμεσα και αρκετοί επισκέπτες της πόλης. Η τριτοκοσμική κατάσταση που αντιμετωπίζει κανείς με μια μόνο επίσκεψη του στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και κατά τη νοσηλεία του ίδιου η κάποιου συγγενικού του προσώπου είναι αρκετή για να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) αλλά και στα υλικά είναι καθημερινή ρουτίνα, ενώ ο μόνιμα άυπνος ειδικευόμενος που θα εξετάσει τον ασθενή στα επείγοντα προκαλεί μόνιμα βλέμματα δυσπιστίας από τον ασθενή και όσους τον συνοδεύουν.
Τα ευχολόγια για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας (που μόνο μερική ανακούφιση θα φέρει στις παρεχόμενες υπηρεσίες) καταρρίπτονται συνεχώς. Τελευταίο κομμάτι του 12ετούς πλέον σήριαλ μετά την αποπεράτωση του κτιρίου που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους είναι ο εξοπλισμός του νέου χώρου...
Απέναντι σε αυτή την ίσως κάπως γνωστή κατάσταση, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το παρασκήνιο της διαδικασίας εφημέρευσης στο νοσοκομείο.
Τα ωράρια εργασίας των ειδικευομένων καταπατούνται μόνιμα και υπερβαίνουν κατά πολύ το 52ωρο ανά εβδομάδα κατά μέσο όρο, φτάνοντας συνήθως τις 80-100 ώρες, τα ρεπό ανάπαυσης μετά από εφημερία δίνονται συνήθως πετσοκομμένα και χωρίς να δηλώνονται πουθενά.
Μετά από όλα αυτά φαντάζουν υπερβολές (στα περισσότερα από τα τμήματα που διαθέτουν ειδικευόμενους) οι διαταγές του υπουργείου για την μόνιμη παρουσία επιμελητών στο τμήμα επειγόντων (Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχουν χώροι εφημέρευσης για όλους και δεν έχουν προβλεφτεί ούτε στη νέα πτέρυγα). Το γεγονός της μη παρουσίας δε, βολεύει αφάνταστα τη διοίκηση που πατώντας ακριβώς εκεί, τους πετσοκόβει τις εφημερίες σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, αντί να πιέσει και να προβλέψει για τη μόνιμη παρουσία τους εντός του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Αφήνει όμως με αυτό τον τρόπο ξεκρέμαστους, τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ειδικευόμενους που εφημερεύουν σαν τους είλωτες του συστήματος για να βγάλουν τη δουλειά, χωρίς να έχουν πολλές φορές ούτε την τυπική κάλυψη από επιμελητές.
Oι απαιτήσεις των ειδικευόμενων για τήρηση του ορίου των 52 ωρών ώστε να είναι διαυγείς κατά την εφημερία και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους μόνιμα αγνοούνται. Θα αναφερθούμε παρά μόνο τυπικά πλέον, στη μόνιμη πλέον καθυστέρηση αποπληρωμής των δεδουλευμένων που σήμερα ξεπερνάει το τετράμηνο.
Για αυτή την κατάσταση της εγκατάλειψης του νοσοκομείου Ρεθύμνου και της καταπάτησης κάθε εργασιακού δικαιώματος και αξιοπρέπειας του ασθενούς, δεν φταίει σαφώς μόνο το απρόσωπο κράτος. Φταίνε και οι ντόπιοι ασκούντες την εξουσία, είτε σε θέσεις της αυτοδιοίκησης, είτε της διοίκησης του ιδρύματος, όπως επίσης και ο μόνιμα κομματικά εξαρτώμενος συνδικαλισμός που ξεπουλάει και απαξιώνει μόνιμα όποια φωνή δεν του ταιριάζει στο χρώμα που είναι βαμμένος. (και που λόγω ακριβώς αυτής της εξάρτησης έχει απαξιωθεί από την ίδια την κοινωνία και δεν έχει πλέον καμία δύναμη)
Όλα αυτά στη εποχή του Δ.Ν.Τ. και της κρίσης για τους διοικούντες φαίνεται πως είναι ψιλά γράμματα, αλλά για εμάς πρώτα ως πολίτες και μετά ως γιατροί είναι υποχρέωση να υπενθυμίσουμε ότι στη παρούσα ακριβώς στιγμή είναι σημαντική η διαφύλαξη της δημόσιας υγεία και παιδείας ως των ελάχιστων αγαθών για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Μετά από το πρόσφατο νομοσχέδιο της θερινής περιόδου, που αναθέτει στα κατά τόπους νοσοκομεία την πληρωμή των εφημεριών πέραν των 7 το μήνα όταν υπάρχει ανάγκη για αυτές, φαντάζει σουρεαλισμός το να περιμένουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία που ποτέ δεν πλήρωσαν τα δημόσια νοσοκομεία, θα το κάνουν τώρα για να πληρωθούν οι γιατροί. Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε το δικαίωμα των ειδικευόμενων γιατρών να μην παρέχουν απλήρωτη εργασία και να μην ξεπερνάνε αυτό το όριο κάθε μήνα.
Θυμίζουμε και μέσω αυτής της δημόσιας επιστολής ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι εκπαιδευόμενοι γιατροί, μη μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου και σε καμιά περίπτωση δεν είναι προσωπικό ασφαλείας για να καλύπτουν τα πάντα. Είναι γεγονός πως το πρόσφατο νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά η ανατροπή των διατάξεων του, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις διαφόρων εργασιακών σωματείων δεν μπορεί μόνο να γίνει μόνο από τους γιατρούς. Είναι ευθύνη όλης της κοινωνίας .
Μέχρι τη στιγμή όμως που η κοινωνία θα ξυπνήσει για να διεκδικήσει μαζί μας το αγαθό της δωρεάν υγείας, εμείς δεν μπορούμε να δουλεύουμε με ωράρια κατά παράβαση όχι μόνο του νόμου αλλά και πέρα από κάθε λογική και απλήρωτοι. Για αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε κάθε αναγκαίο μέσο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας ως εργαζομένων και ως πολιτών αυτού του τόπου. Ως πρώτο μέτρο των κινήσεων μας ήταν η πρόσφατη καταγγελία μας στην επιθεώρηση εργασίας του νομού για την τήρηση των ωραρίων εργασίας και του δικαιώματος της ημερανάπαυσης (Ρεπό) μετά την εφημερία.
Καλούμε λοιπόν δημόσια, με βάση όλα τα προαναφερθέντα, την τοπική ελεγκτή της επιθεώρησης εργασίας στον επικείμενο έλεγχο που έχει προγραμματίσει στο νοσοκομείο να τηρήσει απαρέγκλιτα την εργατική νομοθεσία που διέπει τους ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου.
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΡΕΠΟ ΧΑΜΕΝΟ,
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 7 ΤΟ ΜΗΝΑ
Το Δ.Σ. Του συλλόγου ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου
14/10/2010