Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Το διάταγμα που ανοίγει το δρόμο των απολύσεων στο Δημόσιο σε περιπτώσεις κατάργησης υπηρεσιών λόγω συγχωνεύσεων ή ιδιωτικοποιήσεων.

Είχαμε αναφέρει από το Μάιο του 2007 , με αφορμή την παραχώρηση υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε ιδιώτες και ιδιαίτερα στις Συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιώτες (ΣΔΙΤ), ότι σε περιπτώσεις καταργήσεων υπηρεσιών του Δημόσιου τομέα, που παραχωρούνται σε ιδιώτες, πέρα από τις αναγκαστικές μετατάξεις των υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και άλλους νομούς, ελοχεύει και ο κίνδυνος της απόλυσης τους.
Μάλιστα είχαμε επικαλεστεί και αντίστοιχα άρθρα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (άρθρο 39 παράγραφος 1, άρθρο 99 παράγραφος 1 και 3, άρθρο 101 παράγραφος 1 και 2, άρθρο 154 παράγραφος 1,2,3,4), που προβλέπουν ακόμη και απόλυση του υπαλλήλου σε περίπτωση κατάργησης της θέσης σε μια υπηρεσία.

Ορισμένοι τότε στην Πρέβεζα (θιασώτες των ΣΔΙΤ) θεώρησαν ότι "κινδυνολογούμε".

Μέχρι που ήλθε το Προεδρικό Διάταγμα 117/2008 (ΦΕΚ Α 180/1.9.2008) με τίτλο "Καθορισμός της διαδικασίας και των ειδικότερων όρων μετάταξης των προς απόλυση υπαλλήλων λόγω κατάργησης θέσεων" για να μας επιβεβαιώσει.

Τι αναφέρει το άρθρο 1 του εν λόγω διατάγματος;

"1. Σε περίπτωση κατάργησης θέσεων η υπηρεσία εκδίδει ανακοίνωση με την οποία ορίζονται οι θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο που καταργούνται. Όταν καταργούνται ορισμένες θέσεις μιας υπηρεσίας καλούνται οι υπάλληλοι να δηλώσουν εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετάταξης σε άλλη υπηρεσία. Εάν οι σχετικές δηλώσεις είναι λιγότερες από τον αριθμό των καταργούμενων θέσεων το υπηρεσιακό συμβούλιο καθορίζει με απόφασή του τους προς απόλυση υπαλλήλους, λαμβάνοντας υπόψη τα ουσιαστικά προσόντα των υπαλλήλων προηγουμένων εκείνων με τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα".


Όπως βλέπουμε οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου που έχουν βάλει στόχο να συρρικνώσουν το Δημόσιο Τομέα στη χώρα μας και ειδικά στο τομέα της Υγείας , παίρνουν σταδιακά όλα τα μέτρα για να μας παραδώσουν και τα "διαβατήρια" για την ανεργία.