Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Προσπαθούν να μεταβιβάσουν την κρίση του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Το Ταμείο Πρόνοιας των Δημόσιων Υπαλλήλων καταρρέει κυρίως γιατί :

1. καταληστεύθηκαν τα αποθεματικά του διαχρονικά είτε μέσω των άτοκων ή χαμηλότοκων καταθέσεων είτε με τη χρησιμοποίηση των αποθεματικών του στο χρηματιστηριακό τζόγο.

2. η πολιτική των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων, με την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσων στο Δημόσιο και της χρησιμοποίησης ελαστικών μορφών απασχόλησης αντι της μόνιμης εργασίας, στερεί το ταμείο από εισφορές τουλάχιστον 150.000 απασχολούμενων στο Δημόσιο.

Αυτή τη στιγμή η περιουσία του δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο για τις άμεσες υποχρεώσεις του, δηλαδή την καταβολή περίπου 15.500 εκκρεμών αιτήσεων εφάπαξ, το Ταμείο χρειάζεται 650 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η κινητή περιουσία του υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ (η λογιστική αξία του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 50%), ενώ υπάρχουν και ακίνητα αξίας 50 εκατ. ευρώ. Φυσικά, ακόμη κι αν αυτή η περιουσία εκποιηθεί, δεν θα φτάσει παρά μόνο για κάποιες χιλιάδες εφάπαξ και τίποτα άλλο.


Η μόνη λύση λοιπόν είναι:

1. η άμεση χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των εκκρεμών αιτήσεων για χορήγηση εφάπαξ.
2.Η επιστροφή πίσω όλων των καταληστευθέντων χρημάτων
3.η κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης στο Δημόσιο και η αντικάτάστασή της από μόνιμη και σταθερή εργασία.


Αντί αυτών όμως η κυβέρνηση και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός προκρίνουν:

1.Τη λήψη δανείου από το ταμείο!
2.Εφάπαξ εισφορά ενός μισθού από όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο!
3.Επιβολή εισφοράς της τάξης του 2% με 3% επί των επιδομάτων. Σήμερα, για το εφάπαξ γίνεται παρακράτηση 4% μόνο από το βασικό μισθό!
4.Ενταξη στο Ταμείο Πρόνοιας των περίπου 100.000 εργαζομένων στο Δημόσιο με σχέση αορίστου χρόνου!


Η κατάσταση λαμβάνει διαστάσεις εκρηκτικού κοινωνικού προβλήματος, καθώς δεκάδες χιλάδες γυναίκες ετοιμάζονται για άμεση αίτηση συνταξιοδότησης, σε περίπτωση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Να μην αφήσουμε τα βάρη αυτής της κατάρρευσης να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι!