Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η επανεμφάνιση των ζόμπι.




Καθώς πληθαίνουν τα ερωτήματα στο κόσμο των νοσοκομειακών γιατρών μετά τη ψήφιση του νόμου που "ρυθμίζει" τις εργασιακές τους σχέσεις και καθώς γίνεται όλο και πιο φανερό με το πέρασμα των ημερών ότι πολλά ακόμα και από αυτά που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο δεν πρόκειται, ιδιαίτερα στη παρούσα οικονομική συγκυρία, να εφαρμοστούν (πχ προσλήψεις 2000 νεων γιατρών σε οργανικές θέσεις πέραν των όσων έχουν προκυρηχθεί ),τίθεται το ερώτημα τι κάνουμε τώρα , πώς προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο αυτό , κάτω από ποιες συνθήκες και ποιες προϋποθέσεις θα πάμε σε ένα χρόνο σε "επαναδιαπραγμάτευση κατόπιν συμφωνίας" 'ορων του νόμου αυτού;

Τι θα γίνει επιτέλους με τα ωράρια εργασίας,τα 48ωρα και 56 ωρα;

Bέβαια είναι αλήθεια ότι τέτοια ερωτήματα κινδυνεύουν να θεωρηθούν πρόωρα, καθώς είναι ακόμα επισφαλές και το συμπέρασμα ότι ο νόμος αυτός θα αντέξει στο πέρασμα των μηνών.
Ότι δεν θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος με το παραμικρό φύσημα αγέρα.

Όμως είναι επίσης αλήθεια ότι η άλλη πλευρά ήδη μελετά όλα τα ενδεχόμενα , ήδη προετοιμάζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις που θα προκύψουν.
Γι αυτό αξίζει τον κόπο να διαβάσει κάποιος μια συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του ΥΥΚΑ κ. Καλογερόπουλου που δόθηκε το Φλεβάρη.

Αναφέρει λοιπόν στη συνέντευξη :

"...ΕΡΩΤΗΣΗ: Ειδικότερα για τους γιατρούς, τόσο των κρατικών νοσοκομείων, όσο και του ιδιωτικού τομέα, ποιες άλλες ρυθμίσεις πρόκειται να γίνουν, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας τους, την εκπαίδευσή τους, τα οικονομικά τους;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ενδιαφέρον μας για την επαγγελματική προοπτική και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού κόσμου, αφορά το σύνολο των γιατρών μας και δεν κατηγοριοποιείται ανάλογα με το εάν εργάζονται στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Η επιστημοσύνη τους εξάλλου και η ποιότητα των γνώσεών τους είναι αδιαμφισβήτητη. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε, το αναφέρω και πριν, σε σημαντικές μισθολογικές ενισχύσεις των νοσοκομειακών γιατρών, παρά την εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία. Επίσης καθιερώνουμε το σύστημα προσλήψεων και κρίσεων με μια διαδικασία πιο δημοκρατική και αξιοκρατική, κάτι που όπως είναι φυσικό βρίσκει αντιμέτωπους το λεγόμενο «κατεστημένο» του ιατρικού κόσμου. Και αυτό θα το αντιμετωπίσουμε στη Βουλή, προσβλέποντας στην κατανόηση και στο αίσθημα περί δικαίου των μελών του Κοινοβουλίου. Επιπρόσθετα, επεξεργαζόμαστε τοπικά σύμφωνα εργασίας, τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς αμοιβής για τους γιατρούς μας..."

Να τα λοιπόν τα ζόμπι! Τοπικά σύμφωνα εργασίας ή άλλως τοπικά σύμφωνα απασχόλησης!

Τι είναι αυτά τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης ;

Τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης είναι μια πατέντα που ξεκίνησε μετά τις αποφάσεις κορυφής της ευρωπαϊκής ένωσης της περιόδου 1992-1993 που καθόρισαν αυτό που είναι γνωστό στο κόσμο της εργασίας σαν "Λευκή Βίβλος".

Στην Ελλάδα ενσωματώθηκαν με διάφορους νόμους , ένας από αυτούς είναι ο 2639/98.

Τα συγκεκριμένα τοπικά σύμφωνα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και εργαλείο τις λεγόμενες "τριμερείς συμφωνίες" (εργαζόμενοι, εργοδότες και κράτος ή τοπική αυτοδιοίκηση), στοχεύουν στην ουσία στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, στη καταπάτηση των θεσμοθετημένων ωραρίων εργασίας και των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων.

Οτιδήποτε αφορά τους όρους απασχόλησης μπορεί να αλλάξει σε τοπικό επίπεδο, αρκεί να συμφωνήσουν οι "εταίροι" στην τοπική τριμερή.


Είναι καιρός να υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή μέσα στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, να ανοίξει τώρα μια μεγάλη συζήτηση, ακόμα και αντιπαράθεση για το τι μέλλει γενέσθαι, να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να υπάρξει συντονισμός με το υπόλοιπο υγειονομικό κίνημα αλλά και συνολικά το κίνημα των εργαζομένων.


Οι καιροί ου μενετοί.


Πριν καταλήξει εκείνο το τμήμα των νοσοκομειακών γιατρών που θέλει να ζεί με αξιοπρέπεια μόνο από το μισθό του να αγωνιά για να εξασφαλίσει το "ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης"


Περισσότερα για το πως μπορούν να υλοποιηθούν τετοιου είδους "τοπικά σύμφωνα "στο χώρο της υγείας ...εν καιρώ.