Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Βρέθηκε και άλλος... αποδιοπομπαίος τράγος

Είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενα δημοσιεύματα για τα προβλήματα της Καρδιολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.(διαβάστε εδώ και εδώ . )
Τελικά φαίνεται ότι τη νύφη μάλλον θα τη πληρώσει και ο Διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής του συγκεκριμένου νοσοκομείου.

Από πού το συμπεραίνουμε;

Μα από τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Νικολάου Μωραϊτη

Συγκεκριμένα η ερώτηση του Βουλευτή είχε ως εξής:

«Σημαντικές και ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι εξελίξεις στη λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας στην περιοχή του Μεσολογγίου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου για το αντίθετο, στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν λειτουργεί η καρδιολογική κλινική εδώ και ένα χρόνο, βάζοντας ορισμένες φορές σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Είναι πιθανό πως σύντομα και η παιδιατρική κλινική θα σταματήσει να λειτουργεί, αφού ο Διευθυντής συνταξιοδοτείται και ένας ακόμα γιατρός μετατίθεται στην Αθήνα. Η διοίκηση του Νοσοκομείου προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, όχι με προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού, αλλά υποβαθμίζοντας παραπέρα το δημόσιο σύστημα υγείας. Όπως και πρόσφατα είχε συμβεί με το Κ.Υ. Βόνιτσας, επιχειρείται να δοθεί «λύση» με τη μεταφορά προσωπικού από το Κ.Υ. Αιτωλικού και από Αγροτικό Ιατρείο (Ευηνοχώρι-Γαλατάς), προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα τεράστια κενά. Στο παρελθόν είχε μεταφερθεί και το ασθενοφόρο από το Κ.Υ. Αιτωλικού. Έτσι μια μεγάλη περιοχή 3.500 κατοίκων που καλύπτει το Κ.Υ., απογυμνώνεται τελείως.

Ο λαός και οι κάτοικοι της περιοχής, δικαιολογημένα αγανακτούν και διαμαρτύρονται, αφού βιώνουν τις συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία, ως εμπόρευμα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει, προκειμένου να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα κενά, όλων των ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των Κ.Υ. στις γύρω περιοχές;»


Τι υποστήριξε ο Υφυπουργός Υγείας Γ.Παπαγεωργίου;

1. Ότι το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου είναι ένα μικρό, αλλά καλά οργανωμένο νοσοκομείο, κοντά σε έναν άξονα όπου σε μικρή ή μεγαλύτερη απόσταση υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα και αρκετά νοσοκομεία, τα οποία μπορούν να συνεργάζονται με αυτό και να παρέχουν υπηρεσίες υγείας, όπου χρειάζεται, υψηλότατου επιπέδου.( Εδώ με ιδιαίτερη φινέτσα είναι αλήθεια ο Υφυπουργός αφήνει να εννοηθεί ότι βλέπει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου σαν βοηθητικό στη λειτουργία των άλλων νοσοκομείων της περιοχής)

2. Ότι για το Νοσοκομείο Μεσολογγίου και συγκεκριμένα για τη λειτουργία της Καρδιολογικής Κλινικής, ενώ ιδρύθηκε το 2002 με μια τροποποίηση του Οργανισμού, μπαίνει ουσιαστικά σε λειτουργία από το 2005 το μήνα Απρίλιο ή Μάιο, του 2008 . Ότι παρείχε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με τέσσερις γιατρούς και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.

3.Ότι το "πρόβλημα"προέκυψε με τη μετακίνηση μετά από αυτό το διάστημα ενός γιατρού ο οποίος συμμετέχοντας στις διαδικασίες κρίσης παίρνει μια άλλη θέση σε ένα άλλο νοσοκομείο,. , διότι θεωρείται ότι οι τρεις γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν και τις εφημερίες.

4.Ότι βρέθηκε ο τρόπος ώστε ειδικευμένοι καρδιολόγοι γιατροί από το Ρίο ή από τον Άγιο Ανδρέα να μπορούν να καλύπτουν έναν μικρό αριθμό εφημεριών,

5.Ότι σε αυτή, λοιπόν, την προσπάθεια που έδωσε λύση, αρνείται επίμονα ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής να συμμετάσχει, με αποτέλεσμα να κλείνει τη λειτουργία της Κλινικής και να λειτουργεί ως εξωτερικά ιατρεία και επείγουσα αντιμετώπιση και τα περιστατικά να διακομίζονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας.

6.Ότι ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να λειτουργήσει η Κλινική μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της κρίσης της τέταρτης θέσης με τους εφημερεύοντες γιατρούς καρδιολόγους από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά και την κάλυψη ενός μέρους πάλι από ειδικευμένο γιατρό από κάποιο Κέντρο Υγείας, που στα περισσότερα της περιοχής σας υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι.

7. Υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα στελεχώσει το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου και το Νοσοκομείο του Αγρινίου, πολύ σύντομα.

8. Τέλος εντύπωση δημιούργησε η πληροφορία που έδωσε, ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες από το Σώμα Επιθεωρητών Υείας κατά του Διευθυντή της Καρδιολογικής κλινικής.


Συγκεκριμένα είπε ο Υφυπουργός:


"Αν και δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι θα πρέπει με ελέγχους, με αστυνόμευση να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, αναφέρομαι στο γεγονός ότι έχει διαταχθεί έρευνα μέσω του ΣΕΥΠ για την άρνηση του συναδέλφου να λειτουργήσει την κλινική. Ως γιατρός θεωρώ ότι μπορούσε να λειτουργήσει αφού προσφέρονταν και καρδιολόγοι γιατροί για να καλύπτουν τις εφημερίες. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα. Είναι πρώτο στον πίνακα των επικουρικών γιατρών το θέμα του καρδιολόγου για το Νοσοκομείου του Μεσολογγίου και νομίζω ότι θα βρεθεί λύση"