Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Κάθε χρόνο και μια πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας( ΠΦΥ).

Αναρτήθηκε αιφνιδίως νέο σχέδιο νόμου για την Οργάνωση και Λειτουργία του Γενικού Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΓΣΠΦΥ).
Απο μια πρώτη ματιά ο κεντρικός πυρήνας του νομοσχεδίου - του τέταρτου στη σειρά - είναι ίδιος με του προηγούμενου προσχεδίου που δημοσιοποιήθηκε στις 2/4/2008. Το καινούριο στοιχείο είναι ότι η σύνταξη των διατάξεων γίνεται στο φόντο των ήδη θεσμοθετημένων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων με το άρθρο 35 του νόμου 3697/2008 (ΦΕΚ Α' 194).
Ενα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου ο πολυκερματισμός των υπαρχόντων δημόσιων μονάδων ΠΦΥ, καθώς εντάσσονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), ενώ στο προηγούμενο σχέδιο παρέμειναν - έστω και στα λόγια - στη Γενική Διεύθυνση ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας.
Στο νομοσχέδιο γίνονται φραστικές αλλαγές, καθώς τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου μετονομάζονται σε Κέντρα Υγείας Πόλης και τα Κέντρα Υγείας υπαίθρου σε Κέντρα Υγείας Περιφέρειας. Επίσης μετονομάζεται σε Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας η μέχρι τώρα διαφημιζόμενη Ηλεκτρονική Κάρτα Υγείας. Ομως και με το νέο σχήμα διατηρείται το πιστωτικό όριο, που ισχύει για ένα χρόνο.
Στο σχέδιο νόμου διαγράφεται ως έννοια και ο Οικογενειακός Γιατρός και επανέρχεται ο προσωπικός γιατρός, όπως τον είχε προσδιορίσει με το σχέδιο υγείας του πολίτη η τότε κυβέρνηση ,το καλοκαίρι του 2000. «Κάθε ασφαλισμένος μπορεί να διαλέξει ελεύθερα και για κάθε περίπτωση χωρίς οποιονδήποτε περιορισμό, τον ιατρό του από τους ιατρούς των ειδικοτήτων» που δηλώνουν συμμετοχή, αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Κατά τα άλλα το νέο νομοσχέδιο κινείται στη πεπατημένη των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Προηγούμενες σχετικές αναρτήσεις μας εδώ