Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών για τις κινητοποιήσεις των Νοσοκομειακών ιατρών

Πάρτε μαζί σας νερό
Το μέλλον έχει πολλή ξηρασία
Μιχάλης Κατσαρός



Έχει γίνει πια ολοφάνερο, ακόμη και στους πλέον καλόπιστους υποστηρικτές της κυβέρνησης, ότι χωρίς σεμνότητα, χωρίς ταπεινότητα και χωρίς αιδώ σκοπεύει να ξεπουλήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο όχι μόνον την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα λιμάνια, την Δημόσια Υγεία και Παιδεία, αλλά και τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε!
Ταυτόχρονα, και ενώ στα πλαίσια της δημοσιονομικής «εξυγίανσης» όπως υπαγορεύεται από τα ευρωπαϊκά αφεντικά τους, λαμβάνονται και εξαγγέλλονται τα πλέον φορομπηχτικά για τις εργαζόμενες τάξεις μέτρα των τελευταίων ετών, η ακρίβεια στην αγορά χτυπάει κόκκινο. Έτσι, και ενώ στην τηλεόραση χορεύουνε τα δις, οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, ωθούνται σε όλο και μεγαλύτερη ανέχεια.
Είναι ξεκάθαρο ότι, όταν ο κ. Αβραμόπουλος «εμπαίζει» τους νοσοκομειακούς γιατρούς και «δεν τοποθετείται» απέναντι στις θέσεις που διατυπώθηκαν στο έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, ή όταν «εμπαίζει» λαό και ημερήσιο τύπο με συνεχείς εξαγγελίες ανύπαρκτων προσλήψεων, δεν το κάνει επειδή είναι «ανεπαρκής» ή «ανίκανος». Είναι αντίθετα ιδιαίτερα ικανός να υπηρετήσει την πολιτική της αποσάθρωσης-διάλυσης-ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας που του έχουν αναθέσει! Με ιδιαίτερη ικανότητα προωθεί το ξεπούλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ιδιώτες, την εκμετάλλευση των νοσοκομείων που σκοπεύει να χτίσει σε συνεργασία με ιδιώτες (ΣΔΙΤ) σε αυτούς, την εμπέδωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της «προσωρινότητας» για τους νέους γιατρούς.
Άλλωστε, η εργασιακή ανασφάλεια όπως υλοποιείται με την προσωρινή εργασία και τις ελαστικές σχέσεις, είναι το σχέδιο που έχουν για τους νέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο!
Η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου νόμου για τις προμήθειες, έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε διάλυση, και τους γιατρούς και νοσηλευτές των περισσότερων ειδικοτήτων σε πλήρη αδυναμία να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μπορεί να λογιστεί ως εγκληματική αδιαφορία ή ως αλόγιστη πριμοδότηση του (όλο και πιο ανθηρού) ιδιωτικού τομέα υγείας;
Ο κ. Αβραμόπουλος, με αρκετή επιτυχία, δεδομένου ότι είχε συμμάχους του τους καρεκλοκένταυρους της συνδικαλιστικής μας γραφειοκρατίας, προσπάθησε, όλη την προηγούμενη περίοδο, να καθηλώσει τις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών και να μειώσει ουσιαστικά τα κονδύλια των εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων εκβιάζοντας την «συναίνεσή μας». Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ανέτρεψε από τη βάση αυτήν την προσπάθεια.Η απόφαση απόρριψης των προτάσεων Αβραμόπουλου και η επιβεβαίωση του ψηφισμένου από συνελεύσεις βάσης διεκδικητικού πλαισίου, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός της προηγούμενης περιόδου.
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
1. Κατηγορηματική και πλήρη απόρριψη των «προτάσεων» Αβραμόπουλου.
2. Διεκδίκηση πραγματικών αυξήσεων στις αποδοχές μας (1600 Ευρώ καθαρές τακτικές μηνιαίες αποδοχές για τους ειδικευόμενους και αντίστοιχα για τις παραπάνω βαθμίδες).
3. Πλήρης διαχωρισμός τακτικών από υπερωριακές αποδοχές. Κανένα επίδομα εφημέρευσης, καμία ενσωμάτωση.
4. Να αποζημιωθούν αμέσως και χωρίς όρους όλες οι απλήρωτες εφημερίες του 2008. Κανένας «διάλογος» με το υπουργείο δεν μπορεί να γίνεται αν υπάρχει έστω και ένας νοσοκομειακός γιατρός που δεν έχει πληρωθεί τα δεδουλευμένα του.
5. Ανθρώπινα ωράρια για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Πενθήμερο 6ωρο 30ωρο εβδομαδιαίο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ 1 (μία) εφημερία την εβδομάδα για όλους (ειδικούς και ειδικευόμενους). Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών σε οργανικές θέσεις (επιμελητών και ειδικευόμενων). Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των επικουρικών γιατρών.
6. Αναβάθμιση όλων των αναπληρωτών διευθυντών στον βαθμό του διευθυντή άμεσα και χωρίς καμία εξαίρεση. Τα χρήματα που χρειάζονται για την αναβάθμιση αυτή να δοθούν από πρόσθετο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού και όχι να αφαιρεθούν από τις υπόλοιπες βαθμίδες.
7. Κατάργηση της «βαθμίδας» του αν. διευθυντή και από δω και πέρα το καθεστώς ατομικής εξέλιξης από Α σε Διευθυντή να είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει σήμερα για την αναβάθμιση από Α΄ σε αναπληρωτή. Αποδέσμευση μισθού – βαθμού, αυτόματη χρονοεξέλιξη αποδοχών.
8. Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
9. Ορισμό νέας διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ με το υπουργείο υγείας, στην οποία θα συμμετέχουν: οι πρόεδροι των 7 μεγαλύτερων τοπικών ενώσεων μεταφέροντας υποχρεωτικά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ένας από κάθε παράταξη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (σύνολο 15).

Η οργάνωση της διεκδίκησης οφείλει να είναι το δεύτερο βήμα!
Ήδη, ο απεργιακός πυρετός ανεβαίνει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας!
Ο αγώνας που αρχίζει, οφείλει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα διασφαλίσουν την συνέχεια και την επιτυχία του, χαρακτηριστικά που δοκιμάστηκαν και κερδήθηκαν σαν εμπειρία το προηγούμενο διάστημα. Πρέπει να αναφέρεται στις συνελεύσεις των νοσοκομείων και των ενώσεων μάλλον, παρά στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία που συνεχίζει ακάθεκτη να υπονομεύει κάθε μορφής διεκδίκηση (Χαρακτηριστικά, πρόσφατα,στο Γενικό Συμβούλιο, οι Τσούκαλος-Λαοπόδης αρνήθηκαν να πάρουν απόφαση για πανελλαδική απεργία!).
Το προηγούμενο διάστημα έγινε τεράστια συζήτηση για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Είναι πλέον σαφές ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν αποτελούν ενιαίο σώμα. Οι γιατροί που κινητοποιούνται είναι εκείνοι που θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους, και όχι από τα φακελάκια και την κάθε λογής παρααοικονομία. Οι γιατροί αυτοί, που με την εργασία τους στηρίζουν τα δημόσια νοσοκομεία, δεν εκφράζονται από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία και δεν έχουν κανένα συμφέρον από οποιαδήποτε συνδιαλλαγή!Οι γιατροί αυτοί είναι που ξεκινάν αγώνα διαρκείας στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, γιατί η κατάσταση ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!
Η ΑΡΣΙ καλεί όλους να δηλώσουν με την παρουσία τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 18/9/2008, στις 11.00 πμ έξω από το Υπουργείο Υγείας, την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ώσπου να γίνει ακουστή η φωνή τους!

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ – ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ - ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ