Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ελεγκτικό Συνέδριο για ωράρια εργασίας και εφημερίες γιατρών.

Η ακριβής διατύπωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα ωράρια εργασίας των γιατρών έχει ως εξής:

".....Η κωδικοποιητική Οδηγία 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 4ης Νοεμβρίου 2003 «Σχετικά με ορισμένα στοιχεία της Οργάνωσης του χρόνου εργασίας» (L 299/18-11-2003), η οποία, σύμφωνα με τα άρθρα 27 και 28 αυτής ισχύει από 2-8-2004, προβλέπει στο άρθρο 6 αυτής σε συνδυασμό με το άρθρο 16 εδ. β' στα οποία κωδικοποιήθηκαν τα άρθρα 6 και 16 εδ. β' της οδηγίας 93/1 (Μ/ΕΚ, ότι τα κράτη μέλη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, ώστε ο χρόνος εργασίας να μην υπερβαίνει, ανά επταήμερο, τις σαράντα οκτώ (48) ώρες, κατά μέσο όρο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών.
Στο άρθρο 17 παρ, 5, στο οποίο κωδικοποιήθηκε το άρθρο 1 παρ. 6 της οδηγίας 2000/34/ΕΚ, ότι επιτρέπονται παρεκκλίσεις από τα άρθρα 6 και 16 εδ. β' για την περίπτωση των ασκούμενων γιατρών για μία μεταβατική περίοδο πέντε (5) ετών και συγκεκριμένα από την 1η Αυγούστου 2004. Ο χρόνος δε εβδομαδιαίας εργασίας αυτών, ανά περίοδο όχι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μηνών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πενήντα οκτώ (58) ώρες κατά μέσο όρο, κατά τα τρία πρώτα έτη (από 1.8.2004 μέχρι 31.7.2007), τις πενήντα έξι (56) ώρες κατά μέσο όρο κατά τα επόμενα δύο έτη και τις πενήντα δύο (52) ώρες κατά μέσο όρο για κάθε εναπομένουσα περίοδο.
Και, τέλος, στο άρθρο 22, στο οποίο κωδικοποιήθηκε το άρθρο 18 παρ. 1 της οδηγίας 93/104/ΕΚ, ότι με τα κατάλληλα μέτρα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να εργασθεί πλέον των 48 ωρών ανά επταήμερο εντός της ανωτέρω περιόδου αναφοράς, εκτός εάν αυτός συναινεί στην παροχή της ζητούμενης εργασίας.
Οι ρυθμίσεις αυτές σκοπούν στη διασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας και της υγείας του ιατρικού προσωπικού, εξασφαλίζοντας σ' αυτό ιδίως το πραγματικό ευεργέτημα ενός ανωτάτου ορίου της εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας και επαρκών περιόδων διαλείμματος.
Κάθε δε παρέκκλιση από τις προβλέπουσες κατώτατα όρια ανωτέρω διατάξεις επιβάλλεται να συνοδεύεται από όλες τις αναγκαίες εγγυήσεις ούτως ώστε, σε περίπτωση που ο οικείος εργαζόμενος καταλήγει ρητώς να παραιτηθεί από το κοινωνικό δικαίωμα που του απονέμει η εν λόγω οδηγία, να το πράττει ελεύθερα.
Επομένως, το μεν απαιτείται να αρνείται ο εργαζόμενος (ιατρικό προσωπικό) ρητώς την παράταση του χρόνου εργασίας του,  πέραν του ανωτάτου εβδομαδιαίως ορίου, το δε να μην παρέχεται στον εργοδότη η ευχέρεια να του επιβάλει περιορισμό του δικαιώματος του, χωρίς αυτός να έχει εκδηλώσει τη ρητή συναίνεση του (πρβλ. ΔΕΚ. 0397/2001 έως 403/2001).
Kατά συνέπεια, καταβολή αποζημίωσης για πραγματοποίηση εφημεριών ιατρικού προσωπικού καθ' υπέρβαση της μεγίστης εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς ρητή άρνηση παροχής της επιπλέον αυτής εργασίας, αλλά με ρητή εκδήλωση, δια της αναγραφής στις καταστάσεις εφημεριών, της συναίνεσής του είναι κατά την πλειοψηφούσα γνώμη, νόμιμη.

Μετά από αυτά πρέπει η κρινόμενη υπόθεση να αναπεμφθεί στο αρμόδιο Ι Τμήμα για την περαιτέρω εξέτασή της, σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.1 του π.δ. 774/1980.
Μετά το τέλος της συνεδριάσεως συντάχθηκε το παρόν Πρακτικό, το οποίο, αφού θεωρήθηκε και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο, υπογράφεται από τον ίδιο και τη Γραμματέα".
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΈΩΡΓΙΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ
Για την ακρίβεια Η Γραμματέας
ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΟΓΙΑΝΝΑΚΗ