Συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου):
Θα συζητηθεί η με αριθμό 52/15-9-2008 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η υποχρηματοδότησή του οδηγεί σε διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων, σε αδυναμία προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σε μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και σε καθυστερήσεις των πληρωμών των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών του λοιπού προσωπικού.Η απουσία οργανωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγεί σε τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιατροφαρμακευτικέες δαπάνες, σε μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, σε καταστάσεις που θίγουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, απαξιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ευνοούν την παραπέρα παράδοση του αγαθού της υγείας σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Με ποια μέτρα σκοπεύει η Κυβέρνηση να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους και να προωθήσει την άμεση, καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας;
2) Τι προτίθεται να πράξει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και να επιλύσει τα χρόνια εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αλαβάνου θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Αλαβάνο που φέρνει και πάλι θέματα που είναι στο επίκεντρο της πολιτικής γιατί αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και βέβαια δίνει σε μας την ευκαιρία να εκθέσουμε μία σειρά από στοιχεία και επιχειρήματα που απαντούν ευθέως στην επίκαιρη ερώτησή του.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική, κοινωνική, έχει να κάνει με τον κοινωνικό μας πολιτισμό και βέβαια προστατεύει συνταγματικά το κοινωνικό κράτος. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία περίπτωση –και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για την όποια κυβέρνηση- να απεμπολήσουμε αυτή τη βασική συνταγματική μας υποχρέωση.
Κύριε Αλαβάνο, από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ξεκινήσαμε μία
συγκεκριμένη και ρεαλιστική πολιτική την οποία έχουμε ονομάσει πολιτική «νοικοκυρέματος». Έπρεπε να βάλουμε τάξη σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της υγείας, χωρίς να παραγνωρίζουμε και χωρίς να αρνούμεθα ότι και προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμα. Ποτέ δεν τα κρύψαμε, αντίθετα όμως προσπαθήσαμε και σήμερα είμαστε σε θέση να έχουμε αποτελέσματα. Θαύματα δεν γίνονται και δεν θα γίνουν από καμία κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα όμως εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πετύχει κάποια σημαντικά αποτελέσματα και πρώτα απ’ όλα την πρόσβαση όλων των πολιτών και των κατοίκων αυτής της χώρας στο εθνικό σύστημα υγείας ανεξάρτητα από το καθεστώς νομιμοποίησής τους. Αντιλαμβάνεστε σε οικονομικά μεγέθη πόσο επιβαρύνει αυτό την κατάσταση. Είμαστε μία πολύ ανοιχτή κοινωνία και το εθνικό σύστημα υγείας προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες και στους άπορους που είναι χιλιάδες σ’ αυτόν τον τόπο. Τα δε έξοδα τα καλύπτει ο ΟΠΑΔ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Για να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και βέβαια να καλύψουμε σε πρώτο χρόνο τις ανάγκες κάθε κατοίκου –χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, γιατί ξέρετε τι εννοώ- αυτής της χώρας, θεσπίσαμε και ήδη επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, την πρωτοβάθμια φροντίδα και φαντάζομαι ότι θα σας έχουμε συμμάχους την ώρα που θα συζητηθεί στη Βουλή
Θα μου επιτρέψετε, κυρία Πρόεδρε, να χρησιμοποιήσω άλλο ένα λεπτό, γιατί θέλω να είμαι πλήρης στην απάντησή μου προς τον κ. Αλαβάνο.
Εξοικονομούμε σημαντικά ποσά πλέον με το να δώσουμε τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Και ο νόμος για τις προμήθειες είναι κάτι το οποίο μας κάνει υπερήφανους. Θα λειτουργήσει πλήρως και επαρκώς, θα οδηγήσει σε μία οικονομία κλίμακος και σε εξοικονόμηση μεγάλου ποσού που θα επιστρέψουν για επένδυση στο χώρο της υγείας.
Και με τη φαρμακευτική πολιτική –ξέρετε ότι το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο είχε συμπεριλάβει τέτοιες διατάξεις- εξοικονομούνται επίσης τεράστια ποσά, τα οποία μέχρι τώρα εσπαταλώντο, για να μην πω ότι ήταν και λεία των μηχανισμών της διαφθοράς που πάντοτε υπήρχαν και δυστυχώς ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα.
Ενισχύουμε την επιδοματική πολιτική περίπου σε εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες άτομα με αναπηρία και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς την πλήρη λειτουργία των Κέντρων Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης, τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και βέβαια ένα καινούριο κέντρο αποκατάστασης στη Βόρειο Ελλάδα.
Ανοίγουμε τις Μ.Ε.Θ. Πεντακόσιοι ογδόντα νοσηλευτές εκπαιδεύτηκαν και ήδη άρχισαν να στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που ήταν το ζητούμενο όλων των νοσοκομείων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας για πάρα πολλά χρόνια. Προσλαμβάνουμε προσωπικό.Ίσως δεν γνωρίζετε, κύριε Αλαβάνο –γιατί όλα αυτά που λέμε αμφισβητούνται, αλλά φαντάζομαι ότι το ΑΣΕΠ δεν το αμφισβητεί κανένας- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας προσελήφθησαν εννιάμιση χιλιάδες νοσηλευτές και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα στο χρόνο θα έχουμε εννιακόσιους πενήντα επιπλέον για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χίλιους εξακοσίους των οποίων οι διαδικασίες πρόσληψης ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο και άλλους χίλιους με μία προκήρυξη μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και προσωπικό παίρνουμε και γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Εκσυγχρονίζουμε τις μονάδες μας και ανοίγουμε και καινούριες. Είμαστε κοντά στον πολίτη. Και, βέβαια, τα στοιχεία που θα σας παραθέσω στη δευτερολογία μου, γιατί δεν πρόλαβα τώρα, είμαι βέβαιος ότι θα σας πείσουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Κι εγώ σας ευχαριστώ.Ο κ. Αλαβάνος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε Υπουργέ, αν είστε σε καλό δρόμο, γιατί οι γιατροί όλης της Ελλάδας σήμερα βρίσκονται στο δρόμο; Για ποιο λόγο εσείς αρνείστε να δεχθείτε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας τους; Επειδή δεν σας αρέσει ο τρόπος που διεκδικούν τα αιτήματά τους;
Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, το θέμα της υγείας δεν είναι άρτος και θεάματα!
Σας άκουσα χθες στη Ρωμαϊκή Αγορά να εμφανίζετε και να παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Να πάτε στο ΠΑΓΝΗ να το παρουσιάσετε! Είμαι Βουλευτής Ηρακλείου! Πριν από λίγο καιρό ήμουν στο ΠΑΓΝΗ, στο Τμήμα Χημειοθεραπείας. Ένας νοσηλευτής είναι για σαράντα ασθενείς και έχει να χειριστεί επικίνδυνα –και για τον ίδιο και για τους υπολοίπους- κοκτέιλ φαρμάκων για σαράντα διαφορετικούς ασθενείς!
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο! Μας λέτε για προσλήψεις! Να σας πω και τι άλλο μας έχετε πει;
Στις 25-1-2007, εσείς προσωπικά είχατε μιλήσει για έξι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 26-2-2007, μέσα στη Βουλή είχατε πει για έξι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 13-6-2007, μέσα στη Βουλή, είχατε πει για εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 8-2-2008, για εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις!
Μιλάμε για σύνολο δεκαοκτώ χιλιάδων πεντακοσίων προσλήψεων που έχετε πει!
Τι να πιστέψει, λοιπόν, κανείς απ’ όλα αυτά;
Δεν βλέπει κανείς ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται και οι δύο πλευρές, το σύστημα υγείας –η υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής- και το προσωπικό του! Το προσωπικό του δεν αμείβεται! Το σπρώχνετε στη διαφθορά! Σπρώχνετε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη διαφθορά με κάθε τρόπο! Είστε από πίσω και τους σπρώχνετε να πάρουν «φακελάκι»! Διότι έχουν είκοσι χρόνια σπουδών και είκοσι χρόνια είναι ειδικευόμενοι και έχουν αγροτικά ιατρεία! Και σήμερα έχουν δεκαπέντε χρόνια που περιμένουν να πάνε για ειδίκευση στη Σουηδία! Μιλάμε για τα παιδιά της ιατρικής που έχουν φτύσει αίμα και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους! Και τους πετάτε 1.000 ευρώ, σαν να είναι ανειδίκευτοι και μάλιστα τους δίνετε κάτω απ’ αυτό που θα έπρεπε να παίρνει σήμερα ο ανειδίκευτος! Και τους πετάτε στις φαρμακευτικές εταιρείες! Πηγαίνετε σ’ ένα ιατρικό συνέδριο! Πώς πήγαν όλοι οι γιατροί; Πώς αναγκάστηκαν να πάνε οι περισσότεροι; Μέσα από τις φαρμακευτικές εταιρείες! Αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες! Αυτό είναι το «Βατοπέδιο» της υγείας! Και σιωπή! Δεν λέτε τίποτα!Δεν δίνετε ούτε επίδομα για ειδίκευση, για κατάρτιση, για ανάπτυξη των νέων γνώσεών τους. Είναι απελπιστική η κατάσταση στην υγεία. Εάν ο κ. Σανιδάς ενδιαφέρεται για την κοινωνική πραγματικότητα –και λυπάμαι που το λέω αυτό- θα έπρεπε να δει τις ευθύνες και της Κυβέρνησής σας στο θέμα των ανθρωποκτονιών. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι εντατικολόγοι, θεωρείται πως δύο χιλιάδες διακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, διότι δεν υπήρχαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κρεβάτια που να λειτουργούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι ακάλυπτα σήμερα εκατόν πενήντα έως εκατόν ογδόντα κρεβάτια. Δημιουργούμε ένα λαό δύο κατηγοριών: Τους πολλούς που πληρώνουν με το αίμα και τις οικονομίες τους ή δεν τα καταφέρνουν καθόλου και όσους μπορούν να δώσουν 3.000 ευρώ κάθε μέρα στο ιδιωτικό νοσοκομείο, στην ιδιωτική κλινική, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εντατικής θεραπείας.
Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο, κύριε Υπουργέ.
Ζητώ να μου πείτε τι γίνεται με το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. και τη χημειοθεραπεία.
Ζητώ να μου πείτε γιατί δεν βλέπετε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας, να μου πείτε τι θα γίνει για τις χίλιες τριακόσιες πενήντα ελλείψεις που υπάρχουν στον Ευαγγελισμό.
Ζητώ να μου πείτε τι θα γίνει με την εξέλιξη των γιατρών που τους έχετε αφαιρέσει κάθε αξιοπρέπεια και τι θα γίνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Γιατί αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και έρχεται μετά το δημόσιο και πληρώνει αυτά τα τεράστια ποσά για τα φάρμακα.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αν και σε ορισμένα από τα σημεία απήντησα πριν, δεν θα αντισταθώ στην πρόκληση να πω μερικά πράγματα στον κ. Αλαβάνο.
Πρώτα απ' όλα, σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε για τη διαπραγματευτική ομάδα, πρέπει να σας πω, κύριε Αλαβάνο –προφανώς δεν το ξέρετε- ότι έχει συναντηθεί με παράγοντες του Υπουργείου. Από την άλλη μεριά, όμως, θεσμικός συνομιλητής είναι η ΟΕΝΓΕ και η εκτελεστική γραμματεία. Εμείς δε πρώτοι ανοίξαμε ένα σημαντικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιήσουν οι Έλληνες γιατροί, για να προχωρήσουμε και να φθάσουμε κάποτε στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς στις διεκδικήσεις τους. Πρώτος εγώ έχω πει και εδώ και αλλού ότι οι Έλληνες γιατροί είναι κακοπληρωμένοι. Αυτήν την κατάσταση βρήκαμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα του προσωπικού υγείας, αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας, αλλά είναι γενικότερο πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν παρακολουθείτε το διεθνή Τύπο. Φαντάζομαι, όμως, ότι από την προγενέστερη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο τον παρακολουθείτε. Ο γαλλικός Τύπος χθες ακριβώς εστίαζε σε αυτά τα ζητήματα, που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, η περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αφιερώθηκε στην έλλειψη προσωπικού.Παρ’ όλα αυτά -και τα στοιχεία που σας έδωσα πρωτύτερα μην τα αμφισβητείτε, δεν είναι δικά μας, σας καταθέτουμε επίσημα χαρτιά, είναι του Α.Σ.Ε.Π.- έχουν προσληφθεί ήδη εννιάμισι χιλιάδες τα τελευταία χρόνια και έπεται συνέχεια με τα όσα σας είπα πρωτύτερα.
Κύριε Αλαβάνο, ωστόσο, κριτής του πώς λειτουργεί ένα σύστημα υγείας –θα συμφωνήσετε μαζί μου, γιατί αυτόν εκπροσωπούμε και εμείς σε αυτήν την Αίθουσα- είναι ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία. Επειδή πολλές φορές έχετε κάνει αναφορά στο ευρωβαρόμετρο –και επικαλούμαι εδώ και πάλι την προγενέστερη επιτυχή σας θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο- θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, διότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία αυτών των συγκεκριμένων ερευνών. Κατά 89% οι Έλληνες πολίτες –αυτό είναι αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας- πιστεύουν ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας είναι σε καλό δρόμο, βελτιώνεται και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και έρχεται να δέσει με αυτό που σας είπα πρωτύτερα, ότι γίνεται μία σωστή προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, με ελλείψεις, προβλήματα, δυσκολίες –πρώτος εγώ τα αναγνωρίζω- αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.
Επίσης, στην ερώτηση για το εάν είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νοσοκομεία και για τη διαθεσιμότητα στην παροχή ιατρικών και χειρουργικών υπηρεσιών το 70% των Ελλήνων απαντά θετικά ως προς την ευκολία της προσβασιμότητας.Τα λέω όλα αυτά, γιατί έχουν, νομίζω, την ξεχωριστή τους σημασία, μια και τα πάντα σήμερα έχουν διεθνοποιηθεί και έχει σημασία να δούμε πώς συγκρινόμαστε στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ(Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εάν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό ακόμη.Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα παλαιοπολιτικά πρότυπα και να σκεφθούμε στο πνεύμα της εποχής μας, φθάνει το κράτος –και αναφέρομαι στο χώρο της υγείας- να λειτουργεί ρυθμιστικά και αποφασιστικά, τολμηρά και χωρίς εξαρτήσεις.Και επειδή αναφερθήκατε δύο φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, στις φαρμακευτικές εταιρείες, κύριε Αλαβάνο, εμείς βάζουμε τάξη σ’ αυτό το άναρχο τοπίο. Πρόσφατα πέρασε νομοθέτημα στη Βουλή και δεν έχουμε καμία διάθεση να εκχωρήσουμε τίποτα από εκείνα που αναλογούν και ανήκουν στην ελληνική κοινωνία σε κανένα συμφέρον, όσο ισχυρό και αν είναι. Εδώ και από αυτή τη θέση είχα πει παλαιότερα ότι είμαστε η παράταξη που τόλμησε να τα βάλει ευθέως με όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας, το χώρο που πίσω από το ταμπού της υγείας έκρυβε τη μεγάλη διαφθορά. Τα όσα σας είπα πριν ισχύουν και τώρα και θα ισχύουν και στο μέλλον. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θέλω πραγματικά, πέραν της κριτικής που ασκείτε και καλά κάνετε, να σας ευχαριστήσω, γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα σήμερα να παρουσιάσω την εικόνα, ως έχει, η οποία όμως, ανταποκρίνεται και στα μεγέθη, όπως καταγράφονται στις έρευνες, γιατί εμείς συνομιλητή μας έχουμε την κοινωνία, από αυτήν εμπνεόμαστε, αυτήν υπηρετούμε και στις κατευθύνσεις που μας δείχνει θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, πάντοτε επ’ ωφελεία της ελληνικής υγείας, της ελληνικής κοινωνίας.Ευχαριστώ.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Αν και θέλαμε να σας αφήσουμε απερίσπαστους να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από την όλη συζήτηση , με βάση την εμπειρία σας από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εν τούτοις δεν μας αφήνει να το κάνουμε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
1.Προσπαθεί για άλλη μια φορά να εξωραϊσει την όλη κατάσταση.
2.Αναφέρει αριθμούς προσληφθέντος προσωπικού που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.Μάλιστα πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινή συνέντευξη της ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ που με βάση επίσημα στοιχεία θα αποκαλύψει τις λογιστικές αλχημείες του Υπουργού.
3.Είχαμε γράψει και σε μια παλιότερη δημοσίευση ότι το τελευταίο χρόνο ο Υπουργός αργά αλλά σταθερά αλλάζει το ...τροπάριο αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού.Τώρα τελευταία παραδέχεται το μέγεθος του προβλήματος αλλά το εντάσσει σαν ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.Όπως λέμε ...εισαγόμενη κρίση!
4.Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στον Υπουργό για το ...Rexona. Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Υπουργό Υγείας ότι θεσμικός συνομιλητής του, για τα ζητήματα της κλαδικής σύμβασης από την πλευρά των Νοσοκομειακών Γιατρών, είναι αυτός που καθόρισε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία το ανώτατο όργανο των Νοσοκομειακών Γιατρών. Δηλαδή το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Και είναι η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ.Τελεία και παύλα.
5.Εμάς όμως ποιο πολύ μας άρεσε εκείνο το αμίμητο:
"Είμαστε η παράταξη που τόλμησε να τα βάλει ευθέως με όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας, το χώρο που πίσω από το ταμπού της υγείας έκρυβε τη μεγάλη διαφθορά".!!!!
ΥΓ.
Τον τίτλο του παρόντος δημοσιεύματος τον... κλέψαμε από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου.
Παραθέτουμε ολόκληρη τη σχετική συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου):
Θα συζητηθεί η με αριθμό 52/15-9-2008 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:«Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη χώρα μας κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η υποχρηματοδότησή του οδηγεί σε διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων, σε αδυναμία προμήθειας υλικοτεχνικού εξοπλισμού, σε μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και σε καθυστερήσεις των πληρωμών των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών του λοιπού προσωπικού.Η απουσία οργανωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οδηγεί σε τεράστια αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις ιατροφαρμακευτικέες δαπάνες, σε μεγάλες δυσκολίες πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, σε καταστάσεις που θίγουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, απαξιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ευνοούν την παραπέρα παράδοση του αγαθού της υγείας σε κερδοσκοπικά κεφάλαια.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Με ποια μέτρα σκοπεύει η Κυβέρνηση να ανακουφίσει τους ασφαλισμένους και να προωθήσει την άμεση, καθολική πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας;
2) Τι προτίθεται να πράξει για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού και να επιλύσει τα χρόνια εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα των εργαζομένων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αλαβάνου θα απαντήσει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριος Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Αλαβάνο που φέρνει και πάλι θέματα που είναι στο επίκεντρο της πολιτικής γιατί αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και βέβαια δίνει σε μας την ευκαιρία να εκθέσουμε μία σειρά από στοιχεία και επιχειρήματα που απαντούν ευθέως στην επίκαιρη ερώτησή του.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η υπόθεση της υγείας είναι εθνική, κοινωνική, έχει να κάνει με τον κοινωνικό μας πολιτισμό και βέβαια προστατεύει συνταγματικά το κοινωνικό κράτος. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία περίπτωση –και φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει για την όποια κυβέρνηση- να απεμπολήσουμε αυτή τη βασική συνταγματική μας υποχρέωση.
Κύριε Αλαβάνο, από την ώρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ξεκινήσαμε μία
συγκεκριμένη και ρεαλιστική πολιτική την οποία έχουμε ονομάσει πολιτική «νοικοκυρέματος». Έπρεπε να βάλουμε τάξη σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν στον ευρύτερο χώρο της υγείας, χωρίς να παραγνωρίζουμε και χωρίς να αρνούμεθα ότι και προβλήματα υπήρχαν και υπάρχουν και θα υπάρχουν για αρκετό καιρό ακόμα. Ποτέ δεν τα κρύψαμε, αντίθετα όμως προσπαθήσαμε και σήμερα είμαστε σε θέση να έχουμε αποτελέσματα. Θαύματα δεν γίνονται και δεν θα γίνουν από καμία κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα όμως εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε πετύχει κάποια σημαντικά αποτελέσματα και πρώτα απ’ όλα την πρόσβαση όλων των πολιτών και των κατοίκων αυτής της χώρας στο εθνικό σύστημα υγείας ανεξάρτητα από το καθεστώς νομιμοποίησής τους. Αντιλαμβάνεστε σε οικονομικά μεγέθη πόσο επιβαρύνει αυτό την κατάσταση. Είμαστε μία πολύ ανοιχτή κοινωνία και το εθνικό σύστημα υγείας προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες και στους άπορους που είναι χιλιάδες σ’ αυτόν τον τόπο. Τα δε έξοδα τα καλύπτει ο ΟΠΑΔ, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου.
Για να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και βέβαια να καλύψουμε σε πρώτο χρόνο τις ανάγκες κάθε κατοίκου –χρησιμοποιώ αυτόν τον όρο, γιατί ξέρετε τι εννοώ- αυτής της χώρας, θεσπίσαμε και ήδη επίκειται η κατάθεσή του στη Βουλή, την πρωτοβάθμια φροντίδα και φαντάζομαι ότι θα σας έχουμε συμμάχους την ώρα που θα συζητηθεί στη Βουλή
Θα μου επιτρέψετε, κυρία Πρόεδρε, να χρησιμοποιήσω άλλο ένα λεπτό, γιατί θέλω να είμαι πλήρης στην απάντησή μου προς τον κ. Αλαβάνο.
Εξοικονομούμε σημαντικά ποσά πλέον με το να δώσουμε τέλος στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Και ο νόμος για τις προμήθειες είναι κάτι το οποίο μας κάνει υπερήφανους. Θα λειτουργήσει πλήρως και επαρκώς, θα οδηγήσει σε μία οικονομία κλίμακος και σε εξοικονόμηση μεγάλου ποσού που θα επιστρέψουν για επένδυση στο χώρο της υγείας.
Και με τη φαρμακευτική πολιτική –ξέρετε ότι το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο είχε συμπεριλάβει τέτοιες διατάξεις- εξοικονομούνται επίσης τεράστια ποσά, τα οποία μέχρι τώρα εσπαταλώντο, για να μην πω ότι ήταν και λεία των μηχανισμών της διαφθοράς που πάντοτε υπήρχαν και δυστυχώς ακόμα εξακολουθούν να υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα.
Ενισχύουμε την επιδοματική πολιτική περίπου σε εκατόν ενενήντα πέντε χιλιάδες άτομα με αναπηρία και προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς την πλήρη λειτουργία των Κέντρων Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης, τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και βέβαια ένα καινούριο κέντρο αποκατάστασης στη Βόρειο Ελλάδα.
Ανοίγουμε τις Μ.Ε.Θ. Πεντακόσιοι ογδόντα νοσηλευτές εκπαιδεύτηκαν και ήδη άρχισαν να στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που ήταν το ζητούμενο όλων των νοσοκομείων της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας για πάρα πολλά χρόνια. Προσλαμβάνουμε προσωπικό.Ίσως δεν γνωρίζετε, κύριε Αλαβάνο –γιατί όλα αυτά που λέμε αμφισβητούνται, αλλά φαντάζομαι ότι το ΑΣΕΠ δεν το αμφισβητεί κανένας- ότι κατά τη διάρκεια της θητείας μας προσελήφθησαν εννιάμιση χιλιάδες νοσηλευτές και ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα στο χρόνο θα έχουμε εννιακόσιους πενήντα επιπλέον για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χίλιους εξακοσίους των οποίων οι διαδικασίες πρόσληψης ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο και άλλους χίλιους με μία προκήρυξη μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Όλα αυτά δείχνουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και προσωπικό παίρνουμε και γίνεται μεγάλη προσπάθεια. Εκσυγχρονίζουμε τις μονάδες μας και ανοίγουμε και καινούριες. Είμαστε κοντά στον πολίτη. Και, βέβαια, τα στοιχεία που θα σας παραθέσω στη δευτερολογία μου, γιατί δεν πρόλαβα τώρα, είμαι βέβαιος ότι θα σας πείσουν ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Κι εγώ σας ευχαριστώ.Ο κ. Αλαβάνος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς):
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε Υπουργέ, αν είστε σε καλό δρόμο, γιατί οι γιατροί όλης της Ελλάδας σήμερα βρίσκονται στο δρόμο; Για ποιο λόγο εσείς αρνείστε να δεχθείτε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας τους; Επειδή δεν σας αρέσει ο τρόπος που διεκδικούν τα αιτήματά τους;
Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ, το θέμα της υγείας δεν είναι άρτος και θεάματα!
Σας άκουσα χθες στη Ρωμαϊκή Αγορά να εμφανίζετε και να παρουσιάζετε το πρόγραμμά σας για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Να πάτε στο ΠΑΓΝΗ να το παρουσιάσετε! Είμαι Βουλευτής Ηρακλείου! Πριν από λίγο καιρό ήμουν στο ΠΑΓΝΗ, στο Τμήμα Χημειοθεραπείας. Ένας νοσηλευτής είναι για σαράντα ασθενείς και έχει να χειριστεί επικίνδυνα –και για τον ίδιο και για τους υπολοίπους- κοκτέιλ φαρμάκων για σαράντα διαφορετικούς ασθενείς!
Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο! Μας λέτε για προσλήψεις! Να σας πω και τι άλλο μας έχετε πει;
Στις 25-1-2007, εσείς προσωπικά είχατε μιλήσει για έξι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 26-2-2007, μέσα στη Βουλή είχατε πει για έξι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 13-6-2007, μέσα στη Βουλή, είχατε πει για εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις!
Στις 8-2-2008, για εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις!
Μιλάμε για σύνολο δεκαοκτώ χιλιάδων πεντακοσίων προσλήψεων που έχετε πει!
Τι να πιστέψει, λοιπόν, κανείς απ’ όλα αυτά;
Δεν βλέπει κανείς ότι αυτή τη στιγμή πλήττονται και οι δύο πλευρές, το σύστημα υγείας –η υγεία είναι ο μεγάλος ασθενής- και το προσωπικό του! Το προσωπικό του δεν αμείβεται! Το σπρώχνετε στη διαφθορά! Σπρώχνετε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη διαφθορά με κάθε τρόπο! Είστε από πίσω και τους σπρώχνετε να πάρουν «φακελάκι»! Διότι έχουν είκοσι χρόνια σπουδών και είκοσι χρόνια είναι ειδικευόμενοι και έχουν αγροτικά ιατρεία! Και σήμερα έχουν δεκαπέντε χρόνια που περιμένουν να πάνε για ειδίκευση στη Σουηδία! Μιλάμε για τα παιδιά της ιατρικής που έχουν φτύσει αίμα και οι ίδιοι και οι οικογένειές τους! Και τους πετάτε 1.000 ευρώ, σαν να είναι ανειδίκευτοι και μάλιστα τους δίνετε κάτω απ’ αυτό που θα έπρεπε να παίρνει σήμερα ο ανειδίκευτος! Και τους πετάτε στις φαρμακευτικές εταιρείες! Πηγαίνετε σ’ ένα ιατρικό συνέδριο! Πώς πήγαν όλοι οι γιατροί; Πώς αναγκάστηκαν να πάνε οι περισσότεροι; Μέσα από τις φαρμακευτικές εταιρείες! Αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες! Αυτό είναι το «Βατοπέδιο» της υγείας! Και σιωπή! Δεν λέτε τίποτα!Δεν δίνετε ούτε επίδομα για ειδίκευση, για κατάρτιση, για ανάπτυξη των νέων γνώσεών τους. Είναι απελπιστική η κατάσταση στην υγεία. Εάν ο κ. Σανιδάς ενδιαφέρεται για την κοινωνική πραγματικότητα –και λυπάμαι που το λέω αυτό- θα έπρεπε να δει τις ευθύνες και της Κυβέρνησής σας στο θέμα των ανθρωποκτονιών. Με βάση τα στοιχεία που έδωσαν οι εντατικολόγοι, θεωρείται πως δύο χιλιάδες διακόσιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, διότι δεν υπήρχαν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κρεβάτια που να λειτουργούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι ακάλυπτα σήμερα εκατόν πενήντα έως εκατόν ογδόντα κρεβάτια. Δημιουργούμε ένα λαό δύο κατηγοριών: Τους πολλούς που πληρώνουν με το αίμα και τις οικονομίες τους ή δεν τα καταφέρνουν καθόλου και όσους μπορούν να δώσουν 3.000 ευρώ κάθε μέρα στο ιδιωτικό νοσοκομείο, στην ιδιωτική κλινική, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της εντατικής θεραπείας.
Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο, κύριε Υπουργέ.
Ζητώ να μου πείτε τι γίνεται με το ΠΕ.ΠΑ.Γ.Ν.Η. και τη χημειοθεραπεία.
Ζητώ να μου πείτε γιατί δεν βλέπετε τη διαπραγματευτική ομάδα της Ομοσπονδίας, να μου πείτε τι θα γίνει για τις χίλιες τριακόσιες πενήντα ελλείψεις που υπάρχουν στον Ευαγγελισμό.
Ζητώ να μου πείτε τι θα γίνει με την εξέλιξη των γιατρών που τους έχετε αφαιρέσει κάθε αξιοπρέπεια και τι θα γίνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Γιατί αλωνίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και έρχεται μετά το δημόσιο και πληρώνει αυτά τα τεράστια ποσά για τα φάρμακα.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αν και σε ορισμένα από τα σημεία απήντησα πριν, δεν θα αντισταθώ στην πρόκληση να πω μερικά πράγματα στον κ. Αλαβάνο.
Πρώτα απ' όλα, σε ό,τι αφορά αυτό που είπατε για τη διαπραγματευτική ομάδα, πρέπει να σας πω, κύριε Αλαβάνο –προφανώς δεν το ξέρετε- ότι έχει συναντηθεί με παράγοντες του Υπουργείου. Από την άλλη μεριά, όμως, θεσμικός συνομιλητής είναι η ΟΕΝΓΕ και η εκτελεστική γραμματεία. Εμείς δε πρώτοι ανοίξαμε ένα σημαντικό κεφάλαιο που πρέπει να αξιοποιήσουν οι Έλληνες γιατροί, για να προχωρήσουμε και να φθάσουμε κάποτε στη συλλογική σύμβαση εργασίας. Αυτό θα βοηθήσει τους γιατρούς στις διεκδικήσεις τους. Πρώτος εγώ έχω πει και εδώ και αλλού ότι οι Έλληνες γιατροί είναι κακοπληρωμένοι. Αυτήν την κατάσταση βρήκαμε και προσπαθούμε να βελτιώσουμε όσο μπορούμε τις συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο θέμα του προσωπικού υγείας, αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο δικό μας, αλλά είναι γενικότερο πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν παρακολουθείτε το διεθνή Τύπο. Φαντάζομαι, όμως, ότι από την προγενέστερη θητεία σας στο Ευρωκοινοβούλιο τον παρακολουθείτε. Ο γαλλικός Τύπος χθες ακριβώς εστίαζε σε αυτά τα ζητήματα, που όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν. Μάλιστα, η περσινή διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αφιερώθηκε στην έλλειψη προσωπικού.Παρ’ όλα αυτά -και τα στοιχεία που σας έδωσα πρωτύτερα μην τα αμφισβητείτε, δεν είναι δικά μας, σας καταθέτουμε επίσημα χαρτιά, είναι του Α.Σ.Ε.Π.- έχουν προσληφθεί ήδη εννιάμισι χιλιάδες τα τελευταία χρόνια και έπεται συνέχεια με τα όσα σας είπα πρωτύτερα.
Κύριε Αλαβάνο, ωστόσο, κριτής του πώς λειτουργεί ένα σύστημα υγείας –θα συμφωνήσετε μαζί μου, γιατί αυτόν εκπροσωπούμε και εμείς σε αυτήν την Αίθουσα- είναι ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία. Επειδή πολλές φορές έχετε κάνει αναφορά στο ευρωβαρόμετρο –και επικαλούμαι εδώ και πάλι την προγενέστερη επιτυχή σας θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο- θα ήθελα να σας παραθέσω μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, διότι κανείς δεν έχει αμφισβητήσει την αξιοπιστία αυτών των συγκεκριμένων ερευνών. Κατά 89% οι Έλληνες πολίτες –αυτό είναι αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας- πιστεύουν ότι η κατάσταση στο χώρο της υγείας στη χώρα μας είναι σε καλό δρόμο, βελτιώνεται και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και έρχεται να δέσει με αυτό που σας είπα πρωτύτερα, ότι γίνεται μία σωστή προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, με ελλείψεις, προβλήματα, δυσκολίες –πρώτος εγώ τα αναγνωρίζω- αλλά είμαστε σε καλό δρόμο.
Επίσης, στην ερώτηση για το εάν είναι δύσκολη η πρόσβαση στα νοσοκομεία και για τη διαθεσιμότητα στην παροχή ιατρικών και χειρουργικών υπηρεσιών το 70% των Ελλήνων απαντά θετικά ως προς την ευκολία της προσβασιμότητας.Τα λέω όλα αυτά, γιατί έχουν, νομίζω, την ξεχωριστή τους σημασία, μια και τα πάντα σήμερα έχουν διεθνοποιηθεί και έχει σημασία να δούμε πώς συγκρινόμαστε στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου):
Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ(Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Εάν μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε, ένα λεπτό ακόμη.Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τα παλαιοπολιτικά πρότυπα και να σκεφθούμε στο πνεύμα της εποχής μας, φθάνει το κράτος –και αναφέρομαι στο χώρο της υγείας- να λειτουργεί ρυθμιστικά και αποφασιστικά, τολμηρά και χωρίς εξαρτήσεις.Και επειδή αναφερθήκατε δύο φορές, κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας, στις φαρμακευτικές εταιρείες, κύριε Αλαβάνο, εμείς βάζουμε τάξη σ’ αυτό το άναρχο τοπίο. Πρόσφατα πέρασε νομοθέτημα στη Βουλή και δεν έχουμε καμία διάθεση να εκχωρήσουμε τίποτα από εκείνα που αναλογούν και ανήκουν στην ελληνική κοινωνία σε κανένα συμφέρον, όσο ισχυρό και αν είναι. Εδώ και από αυτή τη θέση είχα πει παλαιότερα ότι είμαστε η παράταξη που τόλμησε να τα βάλει ευθέως με όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας, το χώρο που πίσω από το ταμπού της υγείας έκρυβε τη μεγάλη διαφθορά. Τα όσα σας είπα πριν ισχύουν και τώρα και θα ισχύουν και στο μέλλον. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και θέλω πραγματικά, πέραν της κριτικής που ασκείτε και καλά κάνετε, να σας ευχαριστήσω, γιατί μου δώσατε τη δυνατότητα σήμερα να παρουσιάσω την εικόνα, ως έχει, η οποία όμως, ανταποκρίνεται και στα μεγέθη, όπως καταγράφονται στις έρευνες, γιατί εμείς συνομιλητή μας έχουμε την κοινωνία, από αυτήν εμπνεόμαστε, αυτήν υπηρετούμε και στις κατευθύνσεις που μας δείχνει θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε, πάντοτε επ’ ωφελεία της ελληνικής υγείας, της ελληνικής κοινωνίας.Ευχαριστώ.
ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.
Αν και θέλαμε να σας αφήσουμε απερίσπαστους να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα από την όλη συζήτηση , με βάση την εμπειρία σας από τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας, εν τούτοις δεν μας αφήνει να το κάνουμε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
1.Προσπαθεί για άλλη μια φορά να εξωραϊσει την όλη κατάσταση.
2.Αναφέρει αριθμούς προσληφθέντος προσωπικού που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.Μάλιστα πολύ σύντομα θα υπάρξει κοινή συνέντευξη της ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ που με βάση επίσημα στοιχεία θα αποκαλύψει τις λογιστικές αλχημείες του Υπουργού.
3.Είχαμε γράψει και σε μια παλιότερη δημοσίευση ότι το τελευταίο χρόνο ο Υπουργός αργά αλλά σταθερά αλλάζει το ...τροπάριο αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού.Τώρα τελευταία παραδέχεται το μέγεθος του προβλήματος αλλά το εντάσσει σαν ένα γενικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.Όπως λέμε ...εισαγόμενη κρίση!
4.Κάποιος θα πρέπει να μιλήσει στον Υπουργό για το ...Rexona. Κάποιος πρέπει να πληροφορήσει τον Υπουργό Υγείας ότι θεσμικός συνομιλητής του, για τα ζητήματα της κλαδικής σύμβασης από την πλευρά των Νοσοκομειακών Γιατρών, είναι αυτός που καθόρισε πρόσφατα με συντριπτική πλειοψηφία το ανώτατο όργανο των Νοσοκομειακών Γιατρών. Δηλαδή το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ. Και είναι η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ.Τελεία και παύλα.
5.Εμάς όμως ποιο πολύ μας άρεσε εκείνο το αμίμητο:
"Είμαστε η παράταξη που τόλμησε να τα βάλει ευθέως με όλα αυτά τα συμφέροντα που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το χώρο της υγείας, το χώρο που πίσω από το ταμπού της υγείας έκρυβε τη μεγάλη διαφθορά".!!!!
ΥΓ.
Τον τίτλο του παρόντος δημοσιεύματος τον... κλέψαμε από την ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου.