Δημοσιεύουμε ολόκληρο το Πόρισμα της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).
Μπορείτε να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε από εδώ .
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό του πορίσματος (δηλαδή οι 33 πρώτες σελίδες του) που αξίζει να τις διαβάσετε.
Σύμφωνα με το τελικό πόρισμα η Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα παρακάτω κριτήρια για την ένταξη επαγγελμάτων στα ΒΑΕ:
- Η ήδη υπάρχουσα ένταξη στα ΒΑΕ.
- Η τυχόν μεταβολή (ελάφρυνση) των όρων εργασίας από την πρώτη νομοθετική ένταξη μέχρι σήμερα.
- Επιδημιολογικά στοιχεία (νοσηρότητα, συχνότητα ατυχημάτων κ.ά)
- Τα οποιαδήποτε υποστηρικτικά στοιχεία συνοδεύουν το αίτημα
- Το μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων ιδίως επιστημόνων ως παράγοντας γνώση του κινδύνου αλλά και σωστής λήψης μέτρων αποφυγής του
- Η έκθεση σε αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου όπως:
- Ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
- Επικίνδυνα βιολογικά υλικά.
- Ερεθιστικοί και τοξικοί χημικοί παράγοντες.
- Εισπνεόμενοι ρύποι.Υψηλή στάθμη θορύβου.
- Ιδιαίτερα χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία.
- Εργασία με πολλές βάρδιες, ιδίως νυχτερινές.
- Εργασία σε ιδιαίτερα μη φυσιολογικές συνθήκες ύψους ή βάθους υπό την επιφάνεια της γης ή της θάλασσας·
- Περιβάλλον με μηχανήματα με κινητά μέρη.
Επίσης η επιτροπή παραδέχεται μέσα στο πόρισμα την μη ύπαρξη επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων στα ΒΑΕ, αναφέροντας μάλιστα ότι ο βαθμός της μέχρι σήμερα εφαρμογής του θεσμού του Ιατρού Εργασίας, του Τεχνικού Ασφάλειας και των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων δεν έχει επιτρέψει την αυστηρή επιδημιολογική παρατήρηση των 700.00 περίπου εργαζομένων που ήδη υπάγονται και του άγνωστου αριθμού που αιτείται την υπαγωγή στα ΒΑΕ, έτσι ώστε η επαγγελματική νοσηρότητα δεν είναι καταγεγραμμένη.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η παρατήρηση της επιτροπής ότι απαιτείται κάθε 5 χρόνια επανάκριση των επαγγελμάτων που είναι ενταγμένα στα ΒΑΕ. Τούτο ερμηνευόμενο σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια άμα δείτε επάγγελμα ενταγμένο στα ΒΑΕ...πέστε το και σε μας να το μάθουμε.
Παρ' όλο που αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα εξ αυτών αναφέρεται μόνον στους νεοεισερχόμενους, εν τούτοις δείχνει ότι θα αποτελέσει προπομπό και για το Δημόσιο.