Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα για τους αγώνες των Υγειονομικών



ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Έχει γίνει πια ολοφάνερο, ακόμη και στους πλέον καλόπιστους υποστηρικτές της, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς σεμνότητα, χωρίς ταπεινότητα και χωρίς αιδώ σκοπεύει ξεπουλά στο ιδιωτικό κεφάλαιο όχι μόνο τη Δημόσια Υγεία αλλά και την Ολυμπιακή, τον ΟΣΕ, τα λιμάνια, την Παιδεία, τις λίμνες, τα ποτάμια, τα δάση, ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε!
Η τεράστια αυτή αντιλαϊκή επιχείρηση χρησιμοποιεί τα ίδια μουχλιασμένα επιχειρήματα: Ανάγκη δημοσιονομικής «εξυγίανσης», «θωράκιση από την κρίση», «χρέη που πληρώνει ο ελληνικός λαός». Στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι, καθ΄ υπαγόρευση των ευρωπαϊκών αφεντικών της, να οργανώνει ένα πρωτοφανές πραξικόπημα κατά των εργατικών δικαιωμάτων, για την προστασία των κερδών του ελληνικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, μέσα στην όξυνση του διεθνούς ανταγωνισμού και της κρίσης. Αδιαφορούν πλήρως για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, ακόμα και για τη στοιχειώδη στήριξη των υποδομών της δημόσιας περίθαλψης. Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-Ε.Ε. και «επενδυτές», πρωταγωνιστές στον ίδιο αντιλαϊκό θίασο της διαρκούς λιτότητας και ακρίβειας, ελαστικής εργασίας και αντιασφαλιστικής επίθεσης, φορομπηξίας και ιδιωτικοποιήσεων.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αβραμόπουλος εμπαίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, δουλεύει ξεδιάντροπα το λαό με συνεχείς εξαγγελίες στα ΜΜΕ ανύπαρκτων προσλήψεων, φανταστικών δημόσιων επενδύσεων και κάλπικων μισθολογικών αυξήσεων. Κι αυτό δεν το κάνει επειδή είναι «ανεπαρκής» ή «ανύπαρκτος», όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ. Είναι αντίθετα ιδιαίτερα ικανός να υπηρετήσει την πολιτική της αποσάθρωσης-διάλυσης-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που του έχουν αναθέσει!
Με ιδιαίτερη ικανότητα προωθεί το ξεπούλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ιδιώτες, την εκμετάλλευση των νοσοκομείων που σκοπεύει να χτίσει σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους (ΣΔΙΤ), την εμπέδωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της «προσωρινότητας» για τους νέους γιατρούς. Άλλωστε, η εργασιακή ανασφάλεια όπως υλοποιείται με την προσωρινή εργασία και τις ελαστικές σχέσεις, είναι το σχέδιο που έχουν για τους νέους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με της Πράσινη Βίβλο!

Η εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου νόμου για τις προμήθειες, έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε διάλυση, και τους γιατρούς και νοσηλευτές των περισσότερων ειδικοτήτων σε πλήρη αδυναμία να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό μπορεί να λογιστεί ως εγκληματική αδιαφορία ή ως αλόγιστη πριμοδότηση του (όλο και πιο ανθηρού) ιδιωτικού τομέα υγείας;
Ο Υπ. Υγείας με αρκετή επιτυχία, δεδομένου ότι είχε συμμάχους τη συνδικαλιστική μας ηγεσία (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ), προσπάθησε, όλη την προηγούμενη περίοδο, να καθηλώσει τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και να εκβιάσει τη «συναίνεσή τους» σε μια κλαδική σύμβαση – ταφόπλακα για τα δικαιώματά τους. Το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ ανέτρεψε από τη βάση αυτήν την προσπάθεια!

Η απόφαση απόρριψης των προτάσεων Αβραμόπουλου και η επιβεβαίωση του ψηφισμένου από συνελεύσεις βάσης διεκδικητικού πλαισίου, ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.
Η οργάνωση της διεκδίκησης οφείλει να είναι το δεύτερο βήμα! Ήδη, ο απεργιακός πυρετός ανεβαίνει στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας!
Ο αγώνας που αρχίζει, οφείλει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που θα διασφαλίσουν την συνέχεια και την επιτυχία του, χαρακτηριστικά που δοκιμάστηκαν και κερδήθηκαν σαν εμπειρία το προηγούμενο διάστημα.
1. Να έχει σταθερό αντικυβερνητικό και αντι-Ε.Ε. μέτωπο.
2. Να στηρίζεται στις συνελεύσεις των νοσοκομείων και των ενώσεων, ενάντια στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που συνεχίζει ακάθεκτη να υπονομεύει κάθε μορφής διεκδίκηση. Η νέα πανελλαδική συντονιστική ομάδα των νοσοκομειακών (στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι των 7 μεγαλύτερων τοπικών ενώσεων μεταφέροντας υποχρεωτικά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, ένας από κάθε παράταξη του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και δύο ειδικευόμενοι από το συντονιστικό νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική ηγεσία του αγώνα.
Οι κυβερνητικές πλειοψηφίες έχουν μετατρέψει ανοικτά τα σωματεία μας σε τοπικά παραρτήματα της ΝΔ. Με το ζόρι και ως αγγαρεία σύρθηκαν ακόμα και στις κινητοποιήσεις κατά της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τους άλλους επιστημονικούς φορείς. Σε όλα τα συλλογικά όργανα των γιατρών οι προβεβλημένοι εκπρόσωποι της ΔΗΚΝΙ ξεπουλάνε τους αγώνες των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) γιατί έχουν σαν μοναδικό τους μέλημα να εξυπηρετήσουν την κυβερνητική πολιτική και να μας κρατήσουν σε αδράνεια.
Η ΠΑΣΚ στις περισσότερες περιπτώσεις συνέργησε με τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές στην υπονόμευση των αγώνων και της αγωνιστικής διάθεσης των συναδέλφων. Είναι σαφές ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν είναι μόνο θέμα γενικής κομματικής γραμμής. Οι παρατάξεις αυτές εκφράζουν συγκεκριμένα συμφέροντα των μεγαλογιατρών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν την συντηρητική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

3. Να προβάλει στόχους πάλης που θα προασπίζουν τη δωρεάν δημόσια υγεία ενάντια σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα, που θα αναβαθμίζουν τη λαϊκή περίθαλψη, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, θα οικοδομούν μέτωπο υγείας – εργασίας.
Διεκδικούμε:
- Καθολική δημόσια υγεία.
Για μας το Δημόσιο δεν ταυτίζεται (ίσα-ίσα πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση) με το κράτος και την εξουσία. Αφορά το ζήτημα της ιδιοκτησίας (κοινωνική και όχι ιδιωτική), της δωρεάν παροχής ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους εργαζόμενους, της εργασιακής σχέσης των υγειονομικών (σταθερή και μόνιμη απασχόληση, άρνηση του διευθυντικού δικαιώματος, αμοιβή με μισθό κατά χρόνο και ένταση εργασίας), του κοινωνικού ελέγχου από τους πολίτες και τους εργαζόμενους υγειονομικού, της εναντίωσης απέναντι στο αστικό κράτος.
Καθολική δημόσια υγεία σημαίνει αντιπαράθεση με τον ιδιωτικό τομέα, ένταξη όλων των δομών στο ενιαίο δημόσιο σύστημα.
Σήμερα η κυρίαρχη πολιτική κάνει ακριβώς το αντίστροφο. Εντάσσει, συμπλέκει, το όποιο δημόσιο υγειονομικό και ασφαλιστικό σύστημα υπάρχει, με το ιδιωτικό και την αγορά, σε μια ενιαία επιχειρηματική πολιτική με κριτήριο την κερδοφορία, την αποδοτικότητα, τη μείωση των ελλειμμάτων, την «αυτονομία» (κλειστοί προϋπολογισμοί), την ελαστική εργασία, την αγοραία λογική στις προμήθειες και τη θεραπευτική αγωγή, τα πολλαπλά πακέτα ασφάλισης και περίθαλψης.
Χρειάζεται άμεσα να σταματήσει η απαράδεκτη πολιτική εκχώρησης δραστηριοτήτων της δημόσιας περίθαλψης (π.χ. καρδιοχειρουργικά πακέτα, διάγνωση, επεμβατική νευροακτινολογία κλπ) σε διάφορους επιτήδειους κρατικοδίαιτους «επιχειρηματίες» του ιδιωτικού τομέα που θησαυρίζουν με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων απασχολώντας χιλιάδες γιατρούς με μεσαιωνικές συνθήκες.
Ένα τέτοιο σύστημα δεν μπορεί να προέλθει από «βελτιώσεις», «μεταρρυθμίσεις» του σημερινού Ε.Σ.Υ., αλλά μόνο σε ρήξη με το σημερινό σύστημα των εμπορευματικών σχέσεων της μίζας, της εξαγοράς, της κυβερνητικής εξάρτησης, και των εκβιασμών του κράτους και του διοικητικού μηχανισμού.

- Ενιαίο σύστημα αποκλειστικά δημόσιας πρωτοβάθμιας και εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, όπου θα εξετάζονται ισότιμα όλοι οι άρρωστοι ανεξαρτήτως ασφάλισης, εισοδήματος ή κοινωνικής θέσης.
Ο αυτοαπασχολούμενος γιατρός να ενταχθεί σε αυτό το ενιαίο σύστημα με βάση αυστηρά καθορισμένες ανάγκες και σχεδιασμούς στην «κοινότητα». Και μόνο η οργάνωση Δημόσιου Συστήματος εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, με γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, πέραν του γεγονότος ότι θα δημιουργούσε αυξημένες ανάγκες για νέες ειδικότητες (γιατροί εργασίας, φυσίατροι, κλπ), θα μπορούσε να απορροφήσει 6.000 – 10.000 γιατρούς.

- Ενιαίες συλλογικές συμβάσεις για τους μισθωτούς γιατρούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ωράριο εργασίας, μισθοί, εφημερίες, υποχρεώσεις και δικαιώματα) για:
-1600 ευρώ καθαρές τακτικές αποδοχές για τους ειδικευόμενους τώρα (και αντίστοιχα αναλογικά για τις άλλες βαθμίδες), όλα βασικός μισθός με ενσωμάτωση σε αυτόν των επιδομάτων. Αμοιβή της εφημερίας σαν υπερωριακή εργασία πάνω στο νέο βασικό μισθό.
-Μαζικές προσλήψεις επιμελητών και ειδικευόμενων σε οργανικές θέσεις ώστε να εφαρμοσθεί 6ωρο – 5ήμερο – 30ωρο με μία εφημερία την εβδομάδα για όλους (ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων με πρόβλεψη του αναγκαίου κονδυλίου στον ετήσιο προϋπολογισμό).
-Αύξηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού για την δημόσια περίθαλψη. Αξιοποίηση του τεράστιου ποσού χρημάτων που διαφεύγει από τα ταμεία μέσω υπερτιμολογήσεων σε υλικά και φάρμακα για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας και το νέο μισθολόγιο των γιατρών.
-Εξομοίωση προς τα πάνω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ίσες συντάξεις και εφάπαξ στους γιατρούς ανεξάρτητα από το χρόνο που ασφαλίστηκαν, στη βάση του νέου βασικού μισθού που διεκδικούμε. Κατάργηση των νόμων Σιούφα – Ρέππα - Πετραλιά. Υπολογισμός της εφημερίας στα συντάξιμα χρόνια – για όσους έχουν εργαστεί ήδη 30 χρόνια, ο χρόνος αυτός να θεωρηθεί 5 χρόνια. Από δω και πέρα δικαίωμα σύνταξης από τα 55 για όσους το επιθυμούν. Αναγνώριση άμεσα του επαγγέλματος σαν βαρύ και ανθυγιεινό. Όχι στην αντιδραστική ενοποίηση των ταμείων. Κατάργηση της εργατικής εισφοράς στον κλάδο υγείας του ΤΣΑΥ. -Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΙΚΑ για τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους ειδικευόμενους.
- Κατάργηση του θεσμού του Διευθυντή – «αφέντη», καθώς και όλων των βαθμίδων στους γιατρούς του ΕΣΥ με πρόβλεψη για αυτόματη μισθολογική χρονοεξέλιξη. Συλλογική διεύθυνση σε κάθε τμήμα από το σύνολο των ειδικευμένων γιατρών του. Άμεσα για τους συναδέλφους άνω των 60 που συνταξιοδοτούνται τα επόμενα χρόνια, προαγωγή στον βαθμό του διευθυντή και δικαίωμα να μην εφημερεύουν αν το επιλέξουν.
- Άμεση ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και προσλήψεις γιατρών σε οργανικές θέσεις .
Επέκταση της δωρεάν δημόσιας λειτουργίας των νοσοκομείων για την επαρκέστερη κάλυψη λαϊκών υγειονομικών αναγκών.

4. Να προωθεί το πανυγειονομικό μέτωπο συντονισμού και αλληλεγγύης. Να απευθυνθεί και να συντονιστεί με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (εκπαίδευση, ΔΕΚΟ, κλάδοι που θίγονται από τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά κλπ), σε κοινούς απεργιακούς αγώνες.
5. Να καλέσει όλες τις αριστερές και ταξικές δυνάμεις (ΠΑΜΕ, Α.Π. κλπ) σε τέτοιου είδους αγωνιστική σύμπραξη, με εγκατάλειψη των απωθητικών τακτικών κομματικής περιχαράκωσης και «τηλεοπτικού» συνδικαλισμού, γιατί μέσα από την στήριξη τέτοιων διαδικασιών οικοδομούνται τα πραγματικά «αγωνιστικά μέτωπα».
Εμπρός για νικηφόρο αγώνα διαρκείας στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας!
Για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης στην υγεία και παντού!
Για ένα νέο εργατικό κίνημα χειραφέτησης και προοπτικής!
Για τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας.
Για τον αντικαπιταλιστικό πόλο, πραγματικό αντίπαλο δέος στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας.
ΝΑΡ Υγειονομικών, Σεπτέμβρης 2008