Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Κάτι «ψήνεται» με το management των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας επανειλημμένα έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την ανάληψη της διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων.
Είναι φανερό ότι ορέγονται το «φιλέτο» που λέγεται Δημόσια Υγεία.
Κάτι τέτοιο όμως θα σημάνει το τέλος του όποιου δημόσιου ΕΣΥ υπάρχει σήμερα ,θα σημάνει τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με λογικές κερδοσκοπικών επιχειρήσεων και όχι λογικές κοινωνικής προσφοράς με τις οποίες πρέπει να λειτουργεί η υγειονομική περίθαλψη. Θα σημάνει επίσης την μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών καθώς και των ταμείων τους και την αδυναμία των ανέργων και ιδιαίτερα ασθενών οικονομικά στρωμάτων να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες Υγείας.

Από αυτήν την άποψη μας έκανε εντύπωση η παρακάτω αναφορά του πρώην Yφυπουργού Υγείας κ. Γιαννόπουλου σχετικά με την διοίκηση (management) των δημόσιων νοσοκομείων σε μια πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής ( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΘ΄ Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007) και με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση α) Σύμβασης Δωρεάς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο» υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ν.Π.Δ.Δ. «Νοσοκομείο Παίδων-Η Αγία Σοφία» και β) Σύμβασης μεταξύ του Σωματείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις»,


..«Είχα πει και στην κατ’ αρχήν συζήτηση ότι δεν είναι αφελείς οι Γερμανοί που έχουν δώσει εκατό νοσοκομεία και δη τα περισσότερα πανεπιστημιακά σε ιδιωτικούς ομίλους όπως είναι ο Ασκληπιός ,ο οποίος δραστηριοποιείται και στη χώρα μας με τη συνεργασία που έχει κάνει με το Ιατρικό Κέντρο που μανατζάρει εκατόν είκοσι νοσοκομεία. Το ίδιο είναι και στην Πορτογαλία το ίδιο είναι και στην Ισπανία. Και μη νομίζετε ότι το ελληνικό δημόσιο μπορεί κάθε τόσο να έρχεται και να περνάει μέσω της Βουλής χρέη 3 δισεκατομμυρίων που αθροίζονται κάθε τρία χρόνια διότι όποια κυβέρνηση και να είναι δεν έχει μαγικές ιδιότητες για να κάνει περιστολή όλων αυτών των λειτουργικών εξόδων και δαπανών που είναι μια άλλη υπόθεση για να την αναφέρω».

Στα απλά ελληνικά δώστε στους ιδιώτες το management των νοσοκομείων της χώρας μας να τελειώνουμε!
Την ίδια μέρα το πρωί ,ο ίδιος βουλευτής και γιατρός στο επάγγελμα μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα έλεγε ότι σε δυο χρόνια το management των νοσοκομείων θα πάει σε ιδιωτικούς ομίλους.


Θα μας πείτε ωραία και τι μ’ αυτό, η προσωπική άποψη ενός βουλευτή είναι.

Να όμως που μια είδηση της επικαιρότητας έρχεται να ενισχύσει τις υποψίες μας ότι πιθανά υπάρχει σχεδιασμός το management των δημόσιων νοσοκομείων να περάσει βαθμιαία σε ιδιώτες επιχειρηματίες.
Αρχής γινομένης από επιδοτούμενα από το κράτος Κοινωφελή ιδρύματα, όπως το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».


Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2007 07:00
Σε συμφωνία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν για την ανάληψη της διαχείρισης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν προχώρησε η Ιατρικό Αθηνών Ε.Α.Ε. σε συνεργασία με την Εuromedica Α.Ε. Τη διαχείριση του "Ερρίκος Ντυνάν", θα αναλάβει η υπό σύσταση εταιρεία EUROHOSPITAL, στην οποία συμμετέχουν κατά 50% η ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε και κατά 50% η EUROMEDICA Α.Ε.Η συμφωνία έχει ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2008 και αρχική διάρκεια ενός έτους με δυνατότητα σύναψης περαιτέρω τριετούς συμφωνίας από 1ης Ιανουαρίου 2009. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός της ανάθεσης του management του "ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ" στην EUROHOSPITAL από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και το Ίδρυμα ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ είναι η συνέχιση της παροχής υψηλής ποιότητας νοσοκομειακών υπηρεσιών, η εκπλήρωση του κοινωφελούς έργου του Ιδρύματος και η μείωση του κόστους παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών ώστε να εξασφαλίζεται η περαιτέρω ανάπτυξη του Νοσοκομείου.
Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την παροχή δωρεάν περίθαλψης σε απόρους και αναξιοπαθούντα άτομα, καθ' υπόδειξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και την εξυπηρέτηση των αναγκών της Πολιτείας, του Ε.Σ.Υ και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, όπως αυτές προκύπτουν από τις υφιστάμενες συμβάσεις.

Προσέξτε ιδιαίτερα εκείνο το : «η μείωση του κόστους παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών».
Συνθήκες μεσαιωνικής γαλέρας για τους εργαζόμενους μας μυρίζει και μείωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών .
Ή μήπως κάνουμε λάθος;