Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) πολλών ταχυτήτων και μιας μεγάλης κοροϊδίας.

Μια πρόταση που έγινε σήμερα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού καθεστώτος των ΒΑΕ κ. Π. Μπεχράκη, στην ουσία οδηγεί αρχικά στην πολλαπλή κατάτμηση και μακροπρόθεσμα στο περιορισμό και τελικά στη διάλυση του θεσμού των ΒΑΕ.

Συγκεκριμένα προτείνεται από τον κ. Μπεχράκη ο διαχωρισμός των ΒΑΕ σε τέσσερις κατηγορίες που θα πριμοδοτούνται αντίστοιχα με 5%-10%-15%-20% χρόνου ασφάλισης, δηλαδή από 1-7 χρόνια.

Το πρώτο εντυπωσιακό της πρότασης Μπεχράκη είναι ότι η νέα λίστα των ΒΑΕ θα γίνει με βάση την επικινδυνότητα(;) των επαγγελμάτων.
Και τι καθορίζει την επικινδυνότητα ενός επαγγέλματος ; Ποια είναι τα κριτήρια επικινδυνότητας της επιτροπής; Άγνωστο
Το δεύτερο είναι το ότι η λίστα αυτή θα κατατμηθεί σε 4 κατηγορίες. Αλήθεια με ποια επιστημονικά κριτήρια και ποιες μελέτες διακρίνουν τέτοιες διαβαθμίσεις ; Απλά δεν υπάρχουν ούτε αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες ούτε καταγραφή του επιπολασμού της νοσηρότητας και των επαγγελματικών νοσήσεων, ούτε και κριτήρια διαβαθμίσεων.
Αυτό που θα γίνει είναι ότι θα «μετρήσουν κεφάλια» σε κάθε επάγγελμα και κάθε κλάδο και με βάση χρηματοοικονομικά κριτήρια θα αποφασίσουν σε ποια κατηγορία ΒΑΕ θα ενταχθεί το κάθε επάγγελμα.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάτμησης είναι ότι θα υπάρχουν κλάδοι εργαζομένων που θεωρητικά θα ανήκουν στα ΒΑΕ και θα συνταξιοδοτούνται 1 χρόνο (!) νωρίτερα γιατί έτσι κοστολόγησαν οι φωστήρες της επιτροπής την επικινδυνότητα, βαρύτητα και ανθυγιεινότητα του επαγγέλματός τους.

Αφήνουμε στο τέλος το πιθανό ενδεχόμενο να υποβόσκει και διακλαδική επαγγελματική διαμάχη με βάση το ποιανού το επάγγελμα είναι πιο ανθυγιεινό και πόσο.

Εντύπωση μας προξενεί και η αντίδραση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ που μέχρι τώρα συμμετείχε και συμμετέχει στην επιτροπή για την αναμόρφωση των ΒΑΕ. Όταν είχαν δοθεί πληροφορίες στον τύπο ότι η επιτροπή προσανατολίζεται σε κατηγοριοποίηση και τριχοτόμηση του συγκεκριμένου θεσμού, δεν απέσυρε τον εκπρόσωπό της, απλά έκανε τον «αμερικάνο» και την «πάπια», δεν κατάγγειλε τον νόμο Ρέππα ούτε απογαλακτίζεται από τις ρυθμίσεις του και σήμερα που τα ΒΑΕ διαχωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες κατηγορεί την Επιτροπή(ακούσατε… ακούσατε) για υπαναχώρησή της από την αρχική πρότασή της(!) και δηλώνει «αποφασισμένη να αντιδράσει δυναμικά».

Σιγά τα αίματα …