Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Επικουρικός γιατρός : ένας ακόμη θεσμός ελαστικής εργασίας αλλά και χειραγώγησης και εξαγοράς συνειδήσεων .

Ίσως είναι γνωστό ότι ο θεσμός του επικουρικού γιατρού, (γιατρού που προσλαμβάνεται για ένα διάστημα και για να καλύψει προσωρινές ανάγκες και μετά απολύεται), για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη χώρα μας επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και υπουργίας Γείτονα.
Με το πρόσχημα των δήθεν προσωρινών αναγκών για να καλυφθούν θέσεις, όταν η προκήρυξη δεν είχε δώσει αποτέλεσμα σε άγονες περιοχές ή σε άγονες προκηρύξεις, αλλά κατά βάθος σε μια προσπάθεια καταστρατήγησης του συστήματος μόνιμης και σταθερής εργασίας των γιατρών η τότε κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μια ιδιότυπη ομηρία γιατρών που έψαχναν να βρουν μια θέση εργασίας.
Κάτι ανάλογο είχε κάνει και για το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων με τα περιβόητα προγράμματα Stage (προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας).
Μετά ήλθε η κυβέρνηση της ΝΔ και προχώρησε ακόμα πιο πέρα και άρχισε να μεταφέρει αλλά και να διορίζει τους επικουρικούς γιατρούς -και αυτή με το πρόσχημα των αναγκών- και σε νοσοκομεία των Αθηνών. Αξίζει να επισημανθεί ότι η επικουρικότητα αυτή μοριοδοτείται και ο επικουρικός γιατρός βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση όταν προκηρύσσεται μια μόνιμη θέση σε σχέση με κάποιον άλλο συνάδελφό του που δεν έχει διατελέσει επικουρικός .
Μην μας ρωτήσετε πώς γίνονται οι προσλήψεις επικουρικών γιατρών …ελάτε τώρα στην Ελλάδα είμαστε!
Πριν λίγο καιρό ο Υπουργός Υγείας είχε αναστείλει την διαδικασία προσλήψεων επικουρικών στην Αθήνα γιατί τη θεωρούσε «απαράδεκτη».
Όμως «πριν αλέκτωρ λαλείσαι τρις» έρχεται με μια τροπολογία (διαβάστε εδώ) σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας και ξαναδίνει τη δυνατότητα στην αφεντιά του να πρωτοδιορίζει επικουρικούς γιατρούς σε υγειονομικές μονάδες των περιοχών Αττικής και Θεσσαλονίκης .
Και όχι μόνο αυτό αλλά δίνει και τη δυνατότητα, μετά την παρέλευση του χρόνου επικουρικότητας (που είναι ένα έτος), να ανανεώνεται ο διορισμός των εν λόγω επικουρικών γιατρών στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης!
Σημειώστε ότι από 01/01/2007 μέχρι το τέλος του Οκτώβρη του 2007, διορίσθηκαν 1.240 επικουρικοί, εκ των οποίων οι 287 στην Αττική.

Δεν πρόκειται απλά και μόνο για ένα μηχανισμό ρουσφετολογικής τακτοποίησης ημετέρων ( έ… όπως και να το κάνουμε η Αθήνα δεν είναι Λήμνος), που τόσο συνηθίζουν οι εκάστοτε και διαφόρων χρωμάτων ελληνικές κυβερνήσεις.
Δεν πρόκειται μόνο για ένα σχέδιο που ναρκοθετεί κάθε έννοια αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας στους διορισμούς των γιατρών .
Δεν πρόκειται για ένα ιδιότυπο σχέδιο πολιτικής και επαγγελματικής ομηρίας επιστημόνων που ψάχνουν στον «ήλιο μοίρα».
Πρόκειται επίσης για ένα ευρύτερο σχέδιο των εκφραστών του κεφαλαίου στη χώρα μας να τελειώνουν και με την σταθερότητα της εργασίας των γιατρών στα νοσοκομεία.

Έτσι θα καλύψουν τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία;



Θέλετε να μάθετε πώς δικαιολόγησε ο κυβερνητικός βουλευτής και πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Γιαννόπουλος την τροπολογία αυτή στη βουλή;
( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ,ΣΥΝΟΔΟΣ Α, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΘ.΄ Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2007)
Διαβάστε: «Όσον αφορά την παράγραφο 5 για τους επικουρικούς γιατρούς, είχαμε σχολιάσει στον 3580, τον πρόσφατο νόμο περί προμηθειών, για τους επικουρικούς γιατρούς και μάλιστα ήμουν εγώ που είχα τότε ασχοληθεί λέγοντας ότι οι επικουρικοί γιατροί πρέπει να πηγαίνουν στην επαρχία. Είναι όμως κάποιες ειδικότητες εντελώς εξειδικευμένες, όπου οι συνάδελφοι δεν μπορούν να πηγαίνουν στα περιφερειακά νοσοκομεία, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα και ανάλογα τμήματα. Γι’ αυτό λοιπόν οι ενδοκρινολόγοι, οι νευροχειρουργοί, οι αγγειοχειρουργοί, οι καρδιοχειρουργοί κ.λπ. θα πρέπει με αιτιολογημένη καθαρώς απόφαση του Υπουργού να μπορούν να πηγαίνουν».

Αλήθεια;
Λες και δεν υπάρχουν επαρχιακά νοσοκομεία που να έχουν ανάγκη τέτοιες ειδικότητες, λες και δεν μπορούμε να φτιάξουμε και στα επαρχιακά νοσοκομεία τμήματα των συγκεκριμένων ειδικοτήτων !

Για ευνόητους λοιπόν λόγους εμείς θεωρούμε ότι ο θεσμός του επικουρικού γιατρού πρέπει να καταργηθεί.

Να προχωρήσει το Υπουργείο σε διαφανείς και με αντικειμενικά κριτήρια προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων μας.