Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2007

Όταν τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χάνουν πλέον τη λάμψη τους.

Πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος έδωσε μια συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στο δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου (διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ).
Τι προκύπτει από τη συνέντευξη αυτή:
1).
Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό οικονομική αναβάθμιση των εργαζομένων θα γίνει μόνο αν ελεγχθούν οι δαπάνες στο σύστημα προμηθειών
Πέρα απο τη γνωστή παροιμία "Ζήσε μαύρε μου, τον Μάη να φας τριφύλλι." επισημαίνουμε τούτο:
Ο κ .Υπουργός αναγνωρίζει τις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας αλλά συνδέει την ικανοποίηση μιας βασικής ανάγκης των εργαζομένων από την επιτυχία του ελέγχου των προμηθειών. Από το εγχείρημα αυτό υπολογίζει ότι θα έχει ετήσια εξοικονόμηση 500 εκατομ. €. Και ποιοι είναι αυτοί που άφησαν ανεξέλεγκτες αυτές τις δαπάνες; Μα φυσικά οι κυβερνήσεις της χώρας και τα αλισβερίσια τους με τους μεγαλοεπιχειρηματίες προμηθευτές.

2). Ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να επιμένει για ευθύνη του ΑΣΕΠ για την βραδύτητα των προσλήψεων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας ,όταν όλοι εντός και εκτός Ελλάδας γνωρίζουν ότι αυτό οφείλεται σε μια συγκεκριμένη κυβερνητική πολιτική και στην υποχρηματοδότηση του όλου συστήματος.


3).Ο κ. Υπουργός εξακολουθεί να "σερβίρει μαγειρεμένα " στοιχεία για τον αριθμό των προσλήψεων το 2007 τις οποίες ανεβάζει στις 14000. Εμείς λοιπόν προκαλούμε το υπουργείο να δώσει ανά νοσοκομείο τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν το 2007 για να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια. Και αυτή είναι ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος και ένα μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν είναι μόνιμο προσωπικό αλλά εργαζόμενοι με συμβάσεις προγραμμάτων stage, συμβάσεις περιορισμένου χρόνου ,επικουρικό προσωπικό.


4).Επιμένει ο κ. Υπουργός ότι οι υπάρχοντες απόφοιτοι και άνεργοι πτυχιούχοι επαγγελμάτων υγείας είναι πολύ λιγότεροι από τις ανάγκες του συστήματος. Τότε γιατί δεν τους προσλαμβάνουν όλους ως μονίμους να τελειώνουμε;

5).Ο κ. Υπουργός ζητά να ενθαρρύνουμε νέους ανθρώπους να στραφούν προς κοινωνικά λειτουργήματα και επαγγέλματα.
Θα συστήναμε στον κ. Υπουργό να αναρωτηθεί γιατί δεν προσέρχονται αρκετοί νέοι άνθρωποι στα επαγγέλματα υγείας.
Με τις χαμηλές αμοιβές παρά το ειδικό βάρος του λειτουργήματος που επιτελούν , τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας , τον πολύ χαμηλό ρυθμό προσλήψεων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας είναι εμφανείς οι λόγοι που απομακρύνουν τους νέους ανθρώπους από το να σπουδάσουν και να εργαστούν στον χώρο της Υγείας.

6).Ο κ. Υπουργός αναφερόμενος στις δαπάνες Υγείας αναφέρει ότι αυτές είναι υψηλές και υπερβαίνουν το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Παραλείπει όμως τεχνηέντως να αναφέρει ότι από αυτό το 10% ,το ποσοστό των ιδιωτικών για την υγεία στην Ελλάδα δαπανών (δηλ από την τσέπη του Έλληνα πολίτη) ανέρχεται στο 5,8% του ΑΕΠ ,ενώ οι δημόσιες δαπάνες δεν ξεπερνούν το 4,3% του ΑΕΠ. Παραλείπει επίσης να δηλώσει ευθαρσώς, ότι η θέση της αριστεράς είναι η αύξηση των δημοσίων δαπανών για την υγεία, οι οποίες δημόσιες δαπάνες είναι ιδιαίτερα χαμηλές (διαβάστε εδώ)


Ατυχώς για το κ. Υπουργό όπως και τα πυροτεχνήματα κάποτε σβήνουν, έτσι και η επικοινωνιακή πολιτική που έστησε γύρω από το χώρο της Υγείας χάνει πλέον την λάμψη της και αποκαλύπτεται η σκοτεινή πολιτική απαξίωσης του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπάρχει στη χώρα μας και ενίσχυσης του ιδιωτικού κεφαλαίου που όλο και γιγαντώνεται στο χώρο μας..