Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Πολλές διαβαθμίσεις στο νέο κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Όπως είχαμε δημοσιεύσει και την 1η Δεκεμβρίου εξετάζεται πλέον σοβαρά από την κυβέρνηση εκτός από το άγριο πετσόκομμα των επαγγελμάτων που ανήκουν στα ΒΑΕ και η τριχοτόμηση της αντίστοιχης λίστας και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τα διέπει .

Στην ουσία πλέον μιλάμε για το τέλος του θεσμού των ΒΑΕ, τουλάχιστον όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Κατάλογος ΒΑΕ πολλών ταχυτήτων.
Ειδικότερα, ανάλογα με τον κλάδο που θα εργάζονται θα υπάρξουν:
1).Εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτούνται πρόωρα 5 έτη ή 3 έτη ή 1 έτος.
2).Εργαζόμενοι που απλά θα εργάζονται λιγότερες ώρες .
3).Εργαζόμενοι που θα έχουν μεγαλύτερη προστασία σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, χωρίς να έχουν κανένα από τα προηγούμενα προνόμια.

Ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, μέλος της επιτροπής για τα ΒΑΕ (παρεμπιπτόντως και επιστημονικός σύμβουλος της ΓΣΕΕ) , σε μία δήλωση "βόμβα" αποκάλυψε ότι υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης οι αλλαγές στη λίστα των βαρέων να αφορούν και τους σημερινούς εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχομένους, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, περίπου 400.000 από τους συνολικά 700.000 εργαζόμενους θα βρεθούν εκτός της λίστας των βαρέων.

Την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007 αναμένεται να αποφασιστούν οι πρώτες 10 ειδικότητες που θα ενταχθούν, ενώ η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου.
Διαβουλεύσεις γίνονται για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, καθώς ψάχνουν να βρουν φόρμουλα που και την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία να αποτρέψουν από τη νέα λίστα- απάτη των ΒΑΕ, αλλά και να χρυσώσουν το χάπι για κάποιους κλάδους, πιθανά με πρόωρη συνταξιοδότηση από 1-3 έτη ή κάποια πολύ μικρή μείωση ωρών εργασίας !