Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!






Τα τελευταία 20 χρόνια όλες οι ενδείξεις πιστοποιούν με πολύ μεγάλη βεβαιότητα ότι έχουμε μπει σε μια διαδικασία αναπόφευκτης κλιματικής αλλαγής με κυρίαρχο στοιχείο τη παγκόσμια θέρμανση. Ο πλανήτης εξωθείται σε ένα όλο και θερμότερο κλίμα.
Όλη η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον βέβαιη ότι για την κλιματική αυτή αλλαγή ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα .
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου-διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου, υποξειδίου του αζώτου σαν αποτέλεσμα της χρήσης ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, γαιάνθρακα, φυσικού αερίου)και αλογονανθράκων-παγιδεύουν θερμική ενέργεια στην ατμόσφαιρα οδηγώντας στη θέρμανση του πλανήτη μας(Φαινόμενο Θερμοκηπίου).
Όσο αυτές οι συγκεντρώσεις θα αυξάνονται τόσο θα εντείνεται ο ρυθμός θέρμανσης της γης.




ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ήδη μια σειρά από επιπτώσεις έχουν γίνει φανερές.
1).Τα 11 από τα τελευταία 12 χρόνια είναι τα θερμότερα από τότε που υπάρχουν αξιόπιστες καταγραφές (1850).
2).Οι ψυχρές μέρες και νύκτες έγιναν λιγότερο συχνές και οι καύσωνες και τα θερμά ημερονύκτια έγιναν συχνότερα.
3).Υπάρχει μια αύξηση της συχνότητας των αποκαλούμενων ακραίων καιρικών φαινομένων.
4).Παρατηρείται μια διακριτή τάση θέρμανσης των ωκεανών καθώς και μια συνεχής άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω διαστολής του νερού από τη θέρμανση των ωκεανών αλλά και λόγω της συρρίκνωσης του παγοκαλύματος στους πόλους και τήξης των παγετώνων.
5).Έχουν αυξηθεί οι υδρατμοί στην ατμόσφαιρα.(το ισχυρότερο αέριο του θερμοκηπίου).


ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Τι προβλέπουν για το μέλλον οι ειδικοί επιστήμονες;

Όλα δείχνουν ότι ακόμα και αν ελαττώναμε άμεσα τις εκπομπές, ώστε να σταθεροποιηθούν οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου στα σημερινά επίπεδα, η κλιματική αλλαγή θα συνεχιζόταν επί αιώνες.
Προφανώς η κατάσταση θα γίνει πιο απογοητευτική και το μέλλον εντελώς ζοφερό, αν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν με τους σημερινούς ρυθμούς ή και μεγαλύτερους.
Οι προβολές για τα επόμενα 20 έτη δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμό της τάξης του 0,2 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία. Η αύξηση αυτή με τη σειρά της θα πυροδοτήσει περαιτέρω αλλαγή του κλίματος.
Η στάθμη της θάλασσας θα συνεχίσει να ανεβαίνει και να κατακλύζει βαθμιαία περιοχές που διαμένουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Θα αλλάζει συνεχώς και η χημεία των ωκεανών καθώς αυτοί θα γίνονται πιο όξινοι λόγω αυξημένων συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακα.
Όσο τα χρόνια θα περνούν και μετά την επόμενη 20ετία ,τα πράγματα αν τώρα δεν ληφθούν μέτρα θα χειροτερεύουν.
Μέσα στο 21ο αιώνα και ανάλογα με τις εκπομπές αναμένεται :
αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,8- 4 βαθμούς κελσίου.
Αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 40-60 εκατοστόμετρα, διάβρωση ακτών και εξαφάνιση τεράστιων εκτάσεων ξηράς όπου διαμένουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Πλήρης συρρίκνωση του παγοκαλύματος της γης.
Πιο συχνοί καύσωνες, ξηρασίες και καταστροφικές πυρκαγιές .
Εξάπλωση λοιμωδών νόσων .
Επίταση καρδιοπαθειών και πνευμονοπαθειών .
Σταδιακή αντικατάσταση τροπικών δασών από σαβάνες.
Εξαφανίσεις μεγάλου αριθμού ειδών και μείωση της βιοποικιλότητας.
Ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων των ηπείρων , απώλεια καλλιεργήσιμων εδαφών και μείωση σοδειών.
Έντονα φαινόμενα λειψυδρίας που θα επηρεάσουν από 75 έως 250 εκατομμύρια κατοίκους στην Αφρική
Λιμοί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και μεταναστευτικά κύματα από χώρες που πλήττονται περισσότερο προς χώρες με ηπιότερες συνθήκες.
Τεράστια κοινωνικά προβλήματα λόγω της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης εκατομμυρίων εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Άγριες πολεμικές συρράξεις.







ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
Θα πρέπει να κατανοήσουμε, όσο πιο σύντομα γίνεται, ότι θα ζήσουμε σαν είδος μαζί με τα φυτά και τα ζώα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τα επόμενα τουλάχιστον 1000 χρόνια.
Αν θέλουμε λοιπόν να σώσουμε τα παιδιά μας, τις επερχόμενες γενιές και την ζωή τελικά πάνω στον πλανήτη, θα πρέπει πρώτα μέσα στα χρονικά περιθώρια της δικής μας ζωής να προσαρμοστούμε και δεύτερον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις .
Όταν λέμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε εννοούμε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να αναπτυσσόμαστε σε ένα θερμότερο κόσμο.
Όταν λέμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις εννοούμε αφ’ ενός να μειώσουμε τη συνολική εκπομπή των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και αφ’ ετέρου να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε ριζικές αλλαγές στο πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να γίνει συμβατό με την οικολογική αειφορία, την επιβίωση του πλανήτη και την ευημερία των ανθρώπων.
Πρέπει να αλλάξουμε κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.
Πρέπει να δούμε τον πλανήτη και τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των βιομηχανικών συγκροτημάτων που παράγουν με ρυπογόνα καύσιμα, των κατασκευαστικών εταιριών και επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουμε τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουμε τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές μας συνήθειες.

Αυτό πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα

Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο .
Το χρωστάμε στα παιδιά μας , στις επόμενες γενιές και στον πλανήτη μας, που η τύχη το έφερε να αποτελέσουμε για ένα χρονικό διάστημα μια ζωντανή ψηφίδα του..