Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Κινητοποίηση κατά του επερχόμενου λουκέτου της μονάδας του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας και των ανατροπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Στην αποψινή σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Πρέβεζα  εν όψει και των αντιλαϊκών ανατροπών που επιφέρει το σχέδιο νόμου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , αφού:
  • Διαμορφώνει τις συνθήκες για  ένα ελάχιστο, ανεπαρκέστατο  πακέτο παροχών  στους ασφαλισμένους 
  • Δημιουργεί δύο ταχύτητες  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας .  Μια « δημόσια» για τους φτωχούς και μια ιδιωτική που θα τη χρησιμοποιούν οι έχοντες. Οι τελευταίοι χρησιμοποιώντας τις «αγοραστικές δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ», που θα καλύπτουν μόνο ένα ελάχιστο κι ανεπαρκέστατο πακέτο για τους φτωχούς ασφαλισμένους, θα συνεισφέρουν και με ίδιους πόρους με το εισόδημά τους ή μέσω της αγοράς πακέτων ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, τα οποία ήδη διαφημίζονται για να καλύψουν το κενό.
  • Μεταβιβάζει ένα  πολύ μεγάλου μέρος  της δαπάνης υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας απ ευθείας στους  ασφαλισμένους  , όταν ακριβώς αυτές τις υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι μέσω της φορολόγησης ( άμεσης και έμμεσης ) και των εισφορών τους  για τον κλάδο υγείας των ταμείων  τους τις έχουν τριπλοπληρώσει . 
  • Δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες για την άνθιση  της δράσης ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας 
  • Συρρικνώνει τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας 
  • Βάζει λουκέτο (σίγουρα προσωρινό και πιθανότατα και μόνιμο)  στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας 
  • Θέτει  σε διαθεσιμότητα πάνω από 8 χιλιάδες  εργαζομένουςκαι όλους τους εργαζόμενους της μονάδας του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας.

Αποφασίστηκαν:
1.Να οριστεί  η Παρασκευή  17 Ιανουαρίου 2014  ημέρα   κινητοποίησης στην Πρέβεζα  ενάντια στις ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με συγκέντρωση-συμβολική κατάληψη  στις 12 το μεσημέρι στη μονάδα του ΕΟΠΥΥ Πρέβεζας (πρώην ιατρεία ΙΚΑ)  .
2.Να προταθεί στο Εργατικό Κέντρο,  σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα  , φορείς της πόλης   και σε επιστημονικούς  συλλόγους η συμμετοχή  τους στην κινητοποίηση μέσω της κήρυξης στάσης εργασίας.
3.Να ενημερωθούν όλες τις επόμενες ημέρες  οι πολίτες της Πρέβεζας για το στόχο του νέου σχεδίου νόμου στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας  και να κληθούν να συμμετάσχουν στην  κινητοποίηση
 α) μέσω ανακοίνωσης - καλέσματος στην κινητοποίηση .   
 β) μέσω των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών
 γ) μέσω των τοπικών εφημερίδων και ενημερωτικών ιστοσελίδων
 δ) με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο
4.Να ξεκινήσει καμπάνια   συλλογής  υπογραφών από τους εργαζομένους  του  ΕΟΠΥΥ
5.Να συνεχιστούν οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις της Επιτροπής Αγωνα  στα χωριά του νομού μας

Παλεύουμε
  • Να μην κλείσει η μονάδα υγείας του σημερινού ΕΟΠΥΥ στην Πρέβεζα  
  • Να αναβαθμιστεί σαν  αποκλειστικά  δημόσια μονάδα , δωρεάν παροχής ολοκληρωμένων και υψηλού επίπεδου  υπηρεσιών  πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ενταγμένη σε ένα ενιαίο , καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας  και να λειτουργεί σε 24ωρη βάση α)Με στελέχωση της  με μόνιμο , πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης  προσωπικό β) Με την ενίσχυση της  με όλο το απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό γ) Με επαρκή κρατική  χρηματοδότηση .
  •  Να μην οδηγηθεί ούτε ένας εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα ή απόλυση