Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Όταν δεν θέλουν να ζυμώσουν , πέντε χρόνια κοσκινίζουν!

Διαβάζουμε από το ΑΠΕ το (προεκλογικό) Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Υγείας:

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ,

ΤΟ ΝΕΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος παρέδωσε σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουνίου 2009, στους κατοίκους και τις Αρχές, το νέο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
Ένα έργο, προϋπολογισμού 62.000.000 € και δυναμικότητας 380 κλινών, που έρχεται να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας του Νομού, καθώς δρομολογείται η άμεση μεταφορά όλων των τμημάτων από το παλαιό νοσοκομείο στις νέες εγκαταστάσεις.
Το έργο συνοδεύεται και από τον πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του, με την τελευταία λέξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας και με τις αρτιότερες υλικοτεχνικές υποδομές.

Ακολουθούν δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Παραδώσαμε σήμερα στην Καβάλα και στην ευρύτερη περιοχή, ένα από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία της χώρας. Αποτέλεσμα μιας προσπάθειας μεγάλης διάρκειας και σκληρής δουλειάς, που οδηγεί σε ένα άλμα κοινωνικού πολιτισμού, συμβάλλοντας πέρα από την εμπέδωση ενός αισθήματος ασφάλειας και σιγουριάς για τους κατοίκους, με παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας υψηλότατου επιπέδου, και στην αναπτυξιακή προοπτική της Καβάλας.
Το νοσοκομείο αυτό παρέχει ό,τι το πιο σύγχρονο διατίθεται σήμερα στο υγειονομικό σύστημα. Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Ειδική Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, υπερσύγχρονα χειρουργεία, μαγνητικούς τομογράφους, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής. Όλα αυτά καθιστούν το νοσοκομείο της Καβάλας, ως ένα εκ των σημαντικότερων της χώρας.
Χαίρομαι που μοιράστηκα αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα με τους κατοίκους της περιοχής και εύχομαι πάντα το καλό να μας φέρνει εδώ. Και βέβαια, αυτό το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας της Καβάλας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, με γρήγορους ρυθμούς».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με το προσωπικό, τι πρόκειται να γίνει, κ. Υπουργέ; Γιατί συχνά παρατηρούνται ελλείψεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό ήταν το μεγάλο πρόβλημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση. Δυστυχώς, αυτή την κατάσταση βρήκαμε. Όπως ξέρετε όμως, δια νόμου πριν από δύο μήνες, διασφαλίσαμε τις απαραίτητες προσλήψεις, 5.500 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί, πέραν των τακτικών προσλήψεων που έρχονται να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας, που μετά από τις διαβεβαιώσεις του ΑΣΕΠ, θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου. Ένα μέρος των νοσηλευτών αυτών και των γιατρών, θα πάρει το δρόμο για τη Καβάλα.
Με την ευκαιρία να πω, ότι ήδη το νοσοκομείο έχει ένα αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό, ενσυνείδητο νοσηλευτικό και έμπειρο διοικητικό προσωπικό. Με την περαιτέρω ενίσχυσή του λοιπόν, το νοσοκομείο αυτό θα λειτουργεί πλήρως και επαρκώς, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Γιατί αυτό απετέλεσε και μία εκ των στρατηγικών μας επιλογών. Διότι σκοπός δεν είναι να φτιάχνεις ωραία κτίρια, όπως δυστυχώς συνηθιζόταν στο παρελθόν, σκοπός είναι αυτά να λειτουργούν πλήρως και επαρκώς. Και προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι, να μην υπάρχουν κενά στο προσωπικό. Γι΄ αυτό και πριν από λίγο ανακοίνωσα, ότι υπεγράφη από το Υπουργείο μας και ήδη βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου, ο οποίος θα μπορεί να καλύψει μελλοντικά μέχρι και 500 κλίνες. Ήδη, οι 380 κλίνες το καθιστούν ως ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.
Το έργο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην Καβάλα, συγκρινόμενο με το τι είχε γίνει στο παρελθόν, είναι ημέρα με τη νύχτα. Και αυτό το έργο διαμορφώνει ένα περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς για τους πολίτες, τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η παράδοση έγινε λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η σημερινή μου παρουσία εδώ, ήταν προγραμματισμένη από καιρό. Εξάλλου, αυτές οι εκλογές δεν αναδεικνύουν κυβέρνηση. Η κυβέρνηση από την άλλη μεριά, δεν έχει σταματήσει το έργο της. Αλίμονο, εάν παραμονές Ευρωεκλογών, σταματούσε η κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της. Για αυτό, άλλο οι Ευρωεκλογές, άλλο οι εθνικές εκλογές. Και όταν με το καλό οι τελευταίες έρθουν, θα είμαστε πάλι εδώ.


ΣΧΟΛΙΑ:


1 .Το συγκεκριμένο νοσοκομείο (δυναμικότητας 380 κλινών ) ανεγέρθηκε μεσω του ΠΔΕ , και με προϋπολογισμό 62 εκατομ. ευρώ και μάλιστα με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό όπως αναφέρει το ΥΥΚΑ.

Το δικό μας, το υπεσχημένο της Πρέβεζας, θα το έφτιαχναν μέσω των Συμπράξεων με Ιδιώτες ( ΣΔΙΤ), θα είχε δυναμικότητα 164 κλίνες και θα κόστιζε μερικές εκατοντάδες εκατομ. ευρώ!!!

Μια σύγκριση για τους ...άπιστους Θωμάδες της πόλης μας, που ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν τι εστί... βερύκκοκο (ΣΔΙΤ).


2.Το συγκεκριμένο νοσοκομείο στη Καβάλα βαίνει σιγά σιγά προς την παράδοσή του στη τοπική κοινωνία (παρακάτω θα αναφέρουμε ότι δεν παραδόθηκε ακόμα προς χρήση και λειτουργία, παρά τα προεκλογικά τερτίπια του Αβραμόπουλου).

Το δικό μας στη Πρέβεζα , μάλλον το σβήσανε και από... τις καλένδες.

Συμπέρασμα (αυθαίρετο δικό μας): Ποτέ δεν πίστεψαν την αναγκαιότητα ανέγερσης νέου Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα.Και όταν σύσσωμη η τοπική κοινωνία το απαίτησε, μας πέταξαν το δόλωμα των ΣΔΙΤ. Οπότε σου λένε, αν "τσιμπίσουνε" οι Πρεβεζάνοι τους φορτώνουμε ένα σχεδόν ιδιωτικό νοσοκομείο και... καθαρίζουμε. Αν πάλι δεν "τσιμπισουνε" (και δεν τσιμπίσανε), τους φορτώνουμε το γεγονός ότι αρνήθηκαν ένα νέο νοσοκομείο μέσω των ΣΔΙΤ και πάλι...καθαρίζουμε!!!


3.Αφού διαβάσατε το παραπάνω δελτίο τύπου του ΥΥΚΑ διαβάστε τώρα:


Στην Καβάλα ο υπουργός Υγείας, αλλά όχι για τα επίσημα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου...

Στην Καβάλα θα βρίσκεται την Δευτέρα 1η Ιουνίου 2009 ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι λόγοι είναι δυο και προφανώς ο ένας αποτελεί αφορμή για τον άλλο. Έτσι, το απόγευμα της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί προεκλογική ομιλία ενόψει ευρωεκλογών στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Καβάλας, ενώ όλος τυχαίως το ίδιο μεσημέρι θα παρευρεθεί στην τελετή "έναρξης διαδικασιών παράδοσης- παραλαβής" του έργου του νέου νοσοκομείου Καβάλας.

Δεν πρόκειται για εγκαίνια, όπως διευκρίνισε ο διοικητής του ΓΝΝΚ Αιμίλιος Αθανασίου μιλώντας σε εκπομπή του Studio 7, αφού αυτά θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Σεπτέμβριο (και κατά πάσα πιθανότητα πάλι προεκλογικά). "Τυχαία την δεδομένη χρονική στιγμή το έργο ως προς τους εσωτερικούς χώρους είναι έτοιμο κι αυτό θα έρθει να διαπιστώσει ο υπουργός. Η διαδικασία παράδοσης παραλαβής θα χρειαστεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου δυο μηνών, ώστε να γίνει σωστά. Αυτή η διαδικασία αφορά την παραλαβή των μηχανημάτων, τις δοκιμές τους, την εκπαίδευση του προσωπικού στα νέα μηχανήματα κτλ. ακόμα κι ένας ειδικός γιατρός, πριν χρησιμοποιήσει ένα καινούριο μηχάνημα πρέπει να το δοκιμάσει", τόνισε ο κ. Αθανασίου και συνέχισε λέγοντας ότι, προς το φθινόπωρο και εάν όλα πάνε καλά και ο δήμος προχωρήσει γρήγορα τα παράλληλα έργα, θα μπορεί να γίνει και η οριστική μετεγκατάσταση και τα εγκαίνια. Μάλιστα ο ίδιος υπογράμμισε, ότι όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν το νοσοκομείο θα είναι έτοιμο τον Μάιο του 2009.

Μόνο που όταν έκανε αυτή τη δήλωση, εννοούσε και το διευκρίνισε και σε σχετική συνέντευξη, ότι τότε θα γίνει και η μεταστέγαση του νοσοκομείου και πως τα παράλληλα έργα θα ήταν έτοιμα.

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι το νέο νοσοκομείο θα αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο της Καβάλας αλλά και ολόκληρης της υγειονομικής περιφέρειας. "Το νοσοκομείο είναι έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε τέσσερα χρόνια από τότε που παραλάβαμε τη διοίκηση και ενώ είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από την επίσχεση εργασίας. Από τότε που παρέλαβα μέχρι και τη στιγμή που θα παραδώσω καμία πέτρα δεν θα είναι ίδια. Είτε αυτό αφορά τα νέα Κέντρα Υγείας στην Ελευθερούπολη και στη Θάσο, είτε τα 7 περιφερειακά ιατρεία, η το νέο νοσοκομείο Καβάλας και τα άλλα 20 νέα περιφερειακά ιατρεία που έχουμε ήδη προγραμματίσει και θα λειτουργήσουν με τα μηχανήματα του υπάρχοντος νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για τις προσλήψεις προσωπικού, όμως όσα προβλέπονται από το ΑΣΕΠ είναι συγκεκριμένα και απαιτούν χρόνο", δήλωσε ο κ. Αθανασίου. Βέβαια συμπληρώνουμε, πως το ζήτημα σε ένα έργο δεν είναι μόνο πότε θα ολοκληρωθεί εσωτερικά ή έστω και εξωτερικά, αλλά πότε θα λειτουργήσει.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το νοσοκομείο Καβάλας θα έπρεπε να λειτουργεί εδώ και 1-2 χρόνια περίπου στο νέο χώρο..

Επικοινωνιακή φιέστα και προεκλογικό τρικ, χαρακτήρισε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝΝΚ Κατερίνα Πετράκη, την "τελετή έναρξης των διαδικασιών παράδοσης- παραλαβής" του νέου νοσοκομείου, αφού αυτό δεν είναι καθ' όλα έτοιμο. "Είναι άκρως λυπηρό αυτό που συμβαίνει, αφού τα παράλληλα έργα και ιδίως το οδικό δίκτυο χρειάζεται ακόμα πολύ χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Οι δε δοκιμές των μηχανημάτων είναι χρονοβόρες και εμείς δεν θα δεχτούμε να υπογράψουμε μόνιμη παραλαβή, εάν δεν προηγηθούν οι απαιτούμενες δοκιμές. Έπειτα, έχουμε δει πολλά νοσοκομεία να εγκαινιάζονται, αλλά να λειτουργούν μετά από μήνες και χρόνια...".




Εδώ ο Dream Jim τα έκανε αυτά σε άσχετο χρόνο , τώρα προεκλογικά θα "κώλωνε";