Είχαμε μια νέα συνέντευξη του Υπουργού Υγείας για τα μέτρα κατά του καπνίσματος, αλλά είχαμε και νέες (;) υποσχέσεις για :
1.Προσλήψεις των 5500 νοσηλευτών
2.Προσλήψεις 4500 γιατρών
3.Για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών
4.Για την καθιέρωση εννέα (9) νοσηλευτικών ειδικοτήτων από τεσσερις(4) που είναι σήμερα .
5.Σύσταση Διέυθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας.
6.Κάποια "ψίχουλα" στους νοσηλευτές από την εφαρμογή των νοσηλευτικών ειδικοτήτων
Παραθέτουμε το αντίστοιχο τμήμα της συνέντευξης:
...ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Θα ήθελα τώρα να σας πω κάτι άλλο, είσαστε ενήμερες και ενήμεροι για την προσπάθεια που καταβάλλαμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να λύσουμε μερικά από τα χρόνια προβλήματα ή και τις πρόχειρες αντιμετωπίσεις στο παρελθόν θεμάτων που αφορούν, κυρίως στην υποστελέχωση των ελληνικών νοσοκομείων.
Γνωρίζετε ότι δια νόμου περάσαμε κάποιες αποφάσεις, ήδη άρχισαν αυτές να υλοποιούνται και πάντοτε με τις διαβεβαιώσεις που μας δόθηκαν από το ΑΣΕΠ τρέχουν οι διαδικασίες και υπολογίζουμε περί τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουμε κλείσει με τον πρώτο κύκλο των προσλήψεων.
Για τα θέματα λοιπόν των νοσηλευτών, έχουμε ήδη πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών, που καλύπτουν ακριβώς αυτές τις αδράνειες τις αμηχανίες και προχειρότητες του παρελθόντος. Με διάταξη νόμου, στο Νόμο 3754 θυμίζω ότι προβλέπουμε την πρόσληψη 5,5 χιλιάδων νοσηλευτών με ειδικές διαδικασίες και πέραν από τον συνήθη προγραμματισμό.
Οι Κασσάνδρες που ήθελαν το νόμο αυτό να μην εφαρμόζεται και ισχυρίζονταν ότι "το θέμα των προσλήψεων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες" τελικά διαψεύδονται, καθώς ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή που συνεδριάζει για την κατανομή στα νοσοκομεία της χώρας των προσλήψεων αυτών των 5,5 χιλιάδων και τη σύνταξη των σχετικών προκηρύξεων.
Επιπλέον, έχει ετοιμαστεί και το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο προσδιορίζονται οι νοσηλευτικές πράξεις, όπου καταρτίστηκε και μέσω των υπηρεσιών του Υπουργείου μας αποστέλλεται στα συναρμόδια Υπουργεία και το Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία και δημοσίευση.
Ένα αίτημα ετών των νοσηλευτών ικανοποιείται και η επαγγελματική τους προοπτική κατοχυρώνεται. Οι νοσηλευτικές ειδικότητες, με ρύθμιση νόμου, που εντάσσουμε στο νομοσχέδιό μας που αυτές τις μέρες συζητείται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, αυξάνονται από τέσσερις σε εννέα. Παρέχουμε έτσι στους νοσηλευτές μας τη δυνατότητα να εξειδικευθούν επαρκώς και να ανταποκριθούν στις εξελίξεις της ιατρικής και της επιστήμης.
Με το ίδιο νομοσχέδιό μας συστήνουμε, κάτι που επίσης ήταν πάγιο χρόνιο αίτημα των νοσηλευτών, τη Διεύθυνση Νοσηλευτικής στο Υπουργείο Υγείας, προκειμένου με τρόπο άμεσο να προωθούμε και να επιλύουμε τα ζητήματα των νοσηλευτών και της νοσηλευτικής. Αναγνωρίζουμε έτσι την ιδιαίτερη προσφορά τους και διευκολύνουμε στην καθημερινότητά τους τον ρόλο τους και βεβαίως ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο θετικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προοπτική του.
Έκρινα σκόπιμο να σας το γνωστοποιήσω αυτό, γιατί είμαι βέβαιος ότι είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από πλευράς των νοσηλευτών.
Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και μου θυμίζει ο κ. Καλογερόπουλος ότι παράλληλα τρέχει η διαδικασία για την πρόσληψη των 4,5 χιλιάδων γιατρών, οι 2,5 χιλιάδες εκ των οποίων θα προσληφθούν άμεσα και οι υπόλοιποι 2 με προκήρυξη που ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή σε έξι μήνες από τώρα.
Έτσι μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα και δέκα μηνών, θα έχουμε προσλάβει αυτόν τον πολύ σημαντικό αριθμό, που θα ανακουφίσει το εθνικό σύστημα υγείας κι όπως είπαμε είναι έκτακτες πέραν των κανονικών προσλήψεων που αυτές έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Αυτά προς το παρόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το Προεδρικό Διάταγμα που είπατε προηγουμένως τι προβλέπει δηλαδή;
Α. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπει ότι οι νοσηλευτές γίνεται στην ουσία ένας επαγγελματικός ανεξάρτητος φορέας, όπως είναι οι γιατροί, τους δίδονται ειδικότητες όπως έχουν οι γιατροί ώστε να έχουν και περισσότερη εξειδίκευση και καλύτερη απόδοση στη δουλειά τους και επιπλέον τους κατοχυρώνουμε με διάφορα επαγγελματικά δικαιώματα που δεν είχαν μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων να έχουν κι αυτή την ίδια αν θέλετε μεταχείριση ή αντίστοιχη με τους γιατρούς.
Αυτό χωρίς να μπορούμε μέχρι στιγμής, κάτι που θέλαμε δυστυχώς αλλά δεν επιτυγχάνεται να μπορούσαμε και αυτούς να τους πληρώναμε ειδικές υπερωρίες, όπως στις εφημερίες, όπως παίρνουν οι γιατροί. Αλλά με τις ειδικότητές τους, θα αυξηθούν και τα έσοδά τους.