Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ;

Το Μάιο του 2007 με μια σειρά άρθρων μας είχαμε περιγράψει τις θέσεις μας για τις ΣΔΙΤ(Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). (Διαβάστε εδώ 1, 2, 3, 4, 5, 6)
Αναφερόμενοι στα νοσοκομεία και βεβαίως και για το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας ,που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, είχαμε τότε εκφράσει αμφιβολίες ακόμη και για την εγκυρότητα της κυβερνητικής θέσης ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου (δηλ. το management ) θα παραμείνει στο Δημόσιο.
Όμως ήλθε η ώρα δυστυχώς να επαληθευτούμε .
Με σχετικό άρθρο της η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»,(διαβάστε εδώ), επαληθεύει την πρόβλεψή μας.
Οι επιχειρηματίες της Υγείας, οσμιζόμενοι τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσουν εμπλεκόμενοι στο «Δημόσιο» σύστημα υγείας, διεκδικούν μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαχείριση και βεβαίως στα κέρδη των νέων νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ .
Ζητούν να πάρουν το management αυτών των νοσοκομείων αλλά και να επιλέγουν το ιατρικό προσωπικό.
Ταυτόχρονα με άρθρο της, στο ένθετο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ", η εφημερίδα "Ο Κόσμος του Επενδυτή" το Σάββατο 22 Σεπτεμεβρίου 2007 αναφέρει ότι στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι και η παραχώρηση του management ,των νοσοκομείων που θα κατασκευαστούν μέσω των ΣΔΙΤ, στους επιχειρηματίες υγείας.
Είναι προφανές ότι αν ευοδωθούν τα σχέδιά τους αυτά ,τότε το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας θα είναι στην ουσία ένα πλήρως ιδιωτικό Νοσοκομείο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις που θα υπάρχουν σε αυτό.
Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη η συνολική καταδίκη αυτών των σχεδίων τόσο από τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Πρέβεζας (άμεσα θα πρέπει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο να καταγγείλει αυτά τα σχέδια ) αλλά και από όλους τους φoρείς του Νομού μας.
Αποψή μας είναι ότι χρειάζεται ένα άλλο δημόσιο σύστημα , ένα σύστημα της αξιοκρατίας, πλήρως κοινωνικά ελεγχόμενο, προσανατολισμένο στις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας, μέσα στο οποίο θα είναι ενταγμένο λειτουργικά και το νέο Νοσοκομείο Πρέβεζας.