Τα εγκεκριμένα έργα με τις νέες μορφές ΣΔΙΤ στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ 19 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ ευρώ και τα οποία αφορούν 135 νέες υποδομές σε όλη τη χώρα(πίνακας1).Υπάρχει μια ευρύτατη κατανομή των έργων ΣΔΙΤ σε όλη την επικράτεια (πινακας 2), γεγονός που δείχνει οτι ακολουθείται ένα καλά οργανωμένο και σχεδιασμένο πρόγραμμα παράδοσης στους ιδιώτες επιχειρηματίες, μιας μεγάλης γκάμας υποδομών και υπηρεσιών. Από διοικητήρια, πυροσβετικούς σταθμούς, φυλακές, λιμάνια, αστυνομικά τμήματα μέχρι δικαστικά μέγαρα, πανεπιστημιακά κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία.
Ιδιαίτερα για το νομό Πρέβεζας ήδη έχουν εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, η κατασκευή και λειτουργία του νέου Νοσοκομείου της Πρέβεζας δυναμικότητας 164 κλινών και ενός σχολείου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μια σειρά από υπηρεσίες του νοσοκομείου που πριν ανήκαν στο Δημόσιο , τώρα θα περάσουν στα χέρια του ιδιώτη. Ενώ και άλλες δραστηριότητες, όπως η στάθμευση(parking), που μέχρι τώρα ήταν ελεύθερες και δωρεάν, θα δοθούν στον ιδιώτη προς εμπορική εκμετάλλευση.
Χρειάζεται επίσης να επισημανθεί το γεγονός, ότι στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ρητά αναφέρεται, ότι στο Δημόσιο θα παραμείνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφήνοντας εξω μια σειρά κλάδους εργαζομένων, όπως τεχνική υπηρεσία, βιοϊατρική τεχνολογία, προσωπικό σίτισης, προσωπικό που εργάζεται στα πλυντήρια,λογιστήριο κλπ. Στην ίδια απόφαση δηλώνεται ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου θα παραμείνει στο Δημόσιο.Τώρα τι είδους διοίκηση θα ασκεί το Δημόσιο, όταν όλες οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός καθώς και σχεδόν οι μισές υπηρεσίες θα ανήκουν στον ιδιώτη... είναι μια μεγάλη ιστορία.
Από όσα αναφέρθηκαν στη όλη παρουσίαση των απόψεών μας για τις ΣΔΙΤ, γίνεται φανερό ότι επιχειρείται πλέον με σχεδιασμένο τρόπο η άλωση ολων σχεδόν των κοινωφελών έργων και υπηρεσιών από το ιδιωτικό κεφάλαιο .Γεγονός που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη παροχή των υπηρεσιών αυτών όσο και στην πρόσβαση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των αποκλεισμένων αυτής της κοινωνίας (ανέργων,ημιαπασχολούμενων κλπ).
Ενώ ανοίγει πλέον την κερκόπορτα και για πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών κατά το αμερικάνικο πρότυπο. Αξίζει να διαβάσει κάποιος προσεχτικά το "Εγχειρίδιο για την Υλοποίηση Έργων και Υπηρεσιών μέσω ΣΔΙΤ" που εξέδωσε η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του Υπουργείου και ιδιαίτερα στο ερώτημα "Σε ποιους τομείς υπάρχει διεθνής εμπειρία υλοποίησης έργων ΣΔΙΤ;"
Διαβάστε προσεχτικά την τελευταία παράγραφο.
Συνεχίζεται...