Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2007

Το Οικολογικό ζήτημα. Ζήτημα Ζωής και Θανάτου!

"Με το ανάλογο κέρδος το κεφάλαιο γίνεται θαρραλέο. Με 10% γίνεται σίγουρο και μπορεί να ριχτεί παντού, με 20% ζωηρεύει, με 50% γίνεται θετικά παράτολμο, με 100% ποδοπατάει κάθε ανθρώπινο νόμο, με 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μη ριψοκινδυνεύει να το κάνει, ακόμα και με τον κίνδυνο της καρμανιόλας".

Καρλ Μαρξ.


Το πρόσφατο σοκ που προκάλεσε στη κοινή γνώμη η καταστροφή στη χώρα μας από τις πυρκαγιές και η διαμάχη που προέκυψε, αλλά και τα πρόσφατα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, έφεραν στο προσκήνιο ένα σοβαρό πρόβλημα, που χρόνια τώρα ήταν στο περιθώριο της πολιτικής αλλά και των ταξικών συγκρούσεων. Είναι γνωστό με τον όρο περιβαλλοντικό ζήτημα και βέβαια δεν αφορά μόνο τα δάση και τις πυρκαγιές .

Το παγκόσμιο κλίμα ανατρέπεται ραγδαία, η βιοποικιλότητα καταρρέει, τα προβλήματα ρύπανσης επεκτείνονται .
Φαινόμενο θερμοκηπίου, ακραία καιρικά φαινόμενα, μόλυνση υδάτων, λειψυδρία, εξαφάνιση φυτικού και ζωικού πλούτου, ερημοποίηση τεράστιων εκτάσεων , επέκταση τσιμεντουπόλεων, μεταλλαγμένα διατροφικά σκουπίδια ,θόρυβος ,σκουπίδια ,καταστροφικοί εμπρησμοί, ληστρική εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη κ.α. ων ουκ έστιν αριθμός.
Ζούμε μια πρωτοφανή οικολογική κρίση!
Δεν πρόκειται πλέον για τα αποτελέσματα μόνο της γενικευμένης βαρβαρότητας του κυρίαρχου μοντέλου ανάπτυξης των τελευταίων αιώνων ,αυτού που ονομάζεται καπιταλισμός. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ασύμμετρη απειλή κατά της ανθρωπότητας ,κατά της ζωής, κατά του ίδιου του πλανήτη.

Τα διάφορα προβολικά μοντέλα που δίνουν στη δημοσιότητα όλοι οι επιστημονικοί φορείς είναι ζοφερά.

Σύμφωνα με την 4η Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή, που συνέταξε η Διακυβερνητική Επιτροπή (IPCC) και δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Observer, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επιτευχθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, οι καταιγίδες θα κάνουν συχνότερα την εμφάνισή τους, το χιόνι θα εξαφανιστεί από τα βουνά με μεγάλο υψόμετρο, πολλές περιοχές θα ερημοποιηθούν, οι ωκεανοί θα γίνουν πιο όξινοι, ενώ τα φονικά κύματα καύσωνα θα αυξηθούν.
Οι αρνητικές επιπτώσεις από το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» θα είναι καταστροφικές, τονίζουν οι επιστήμονες. Εκατομμύρια πολιτών θα γνωρίσουν την προσφυγιά, κυρίως σε τροπικές περιοχές, δημιουργώντας κύματα μεταναστών.

Στην Έκθεση δημοσιεύονται στοιχεία, όπως τα παρακάτω, που προξενούν σοκ στον κόσμο:

Τα δώδεκα τελευταία χρόνια είναι τα πιο θερμά από τότε που επιστήμονες κρατούν αρχεία με τις θερμοκρασίες.
Οι κρύες μέρες και νύχτες είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο, ενώ τα κύματα καύσωνα γίνονται πιο συχνά.
Οι θερμοκρασίες των ωκεανών έχουν αυξηθεί σε βάθος τουλάχιστον τρία χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια τους.
Οι πάγοι, η επικάλυψη χιονιού και το μόνιμα παγωμένο έδαφος έχουν μειωθεί και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη.
Τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν εντός του 21ου αιώνα κατά μισό μέτρο.

Σε λιγότερο από σαράντα χρόνια θα ζήσουμε(όσοι ζούμε) ένα από τα πιο εφιαλτικά σενάρια, που αφορά στις κλιματικές αναδιατάξεις.

Η θερμοκρασία σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις θα αυξηθεί κατά πέντε βαθμούς Κελσίου αλλάζοντας άρδην τον χάρτη των θερμοκρασιών .
Σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών περιβάλλοντος στο Παρίσι, δώδεκα ευρωπαϊκές πόλεις θα μετακινηθούν κλιματικά προς τον Νότο.
Tο αποκορύφωμα της έρευνας αφορά στις θερμοκρασίες στην Αθήνα και τη Μαδρίτη οι οποίες κλιματολογικά θα ανήκουν πλέον στην Αφρική.
Σύμφωνα με την έρευνα η Ρώμη μετακομίζει κλιματικά στην Λευκωσία , το Βερολίνο η Βαρκελώνη στην Βόρεια Αφρική, το Όσλο στην Ισπανία και το Λονδίνο στην Πορτογαλία.
Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν αισθητά ενώ η έντασή τους θα είναι αρκετά μεγάλη.
Τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εντοπίζονται στις γεωργικές καλλιέργειες που δεν θα είναι παραγωγικές, στην κακή διαχείριση νερού και την μείωση του τουριστικού ενδιαφέροντος λόγω των ακραίων θερμοκρασιών.

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες σελίδες με τα προγνωστικά μοντέλα των επιστημόνων.
Όμως σήμερα δεν είναι πλέον μόνο η ώρα της ζύμωσης ,της συζήτησης .
Είναι η ώρα της δράσης
.

Ζούμε σε μια κοινωνία και με ένα μοντέλο ανάπτυξης που εκμεταλλευεται άγρια και έχει μετατρέψει σε πηγή κέρδους κάθε οντότητα, κάθε ύπαρξη σε αυτόν τον πλανήτη.
Εργατική δύναμη , ελεύθερος χρόνος ,μάθηση ,ψυχαγωγία, διανθρώπινες σχέσεις ,φυσικό περιβάλλον, αθλητισμός ,διακοπές, υγεία κλπ.
Άρα δεν υπάρχει οδός διαφυγής για την ίδια την ανθρωπότητα άλλη από την ανατροπή αυτού του μοντέλου και την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας που θα καταργήσει κάθε εκμετάλλευση.
Αλλά πρωτίστως και επειδή η καταστροφή του περιβάλλοντος και της φύσης ξεκίνησε πολύ πριν η κοινωνία του κέρδους (καπιταλισμός) γίνει κυρίαρχη, απλά απέκτησε ραγδαία και συστηματική μορφή με το καπιταλισμό, θα πρέπει να αλλάξει η σχέση ανθρώπου -φύσης ,να αλλάξει η οπτική με την οποία βλέπει ο άνθρωπος τη φύση γιατί ο άνθρωπος είναι φύση.

Στις συγκρούσεις που έρχονται το Οικολογικό ζήτημα δηλ. τελικά η διατήρηση της ζωής και η επιβίωση της ανθρωπότητας θα είναι έτσι κι αλλιώς κυρίαρχο.


Στη μάχη αυτή έχει θέση ο κάθε εργαζόμενος , ο κάθε πολίτης που αγαπά τη ζωή, που θέλει να συνεχιστεί η ζωή ,ο κάθε άνθρωπος που λέει δεν πάει άλλο!