Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Οι κυλιόμενοι πίνακες κατάταξης υποψηφίων του Ανώτατου Συμβούλιου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) και οι κυλιόμενες υποσχέσεις των υπουργών


Ή όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μήνες κοσκινίζει και  δέκα πατέντες προσλήψεων εφευρίσκει.

Μια από τις «καινοτομίες»,  περί της οποίας έκανε και σχετικό ντόρο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  και που νομοθετεί το συζητούμενο αυτές τις μέρες στη Βουλή νομοσχέδιο «για την αναβάθμιση του ΕΣΥ»,  είναι και η δυνατότητα εφαρμογής    νέας διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού (πλην ιατρών).
Οι περίφημοι κυλιόμενοι πίνακες του ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου η πρόσληψη τακτικού προσωπικού διαφόρων κλάδων εργαζομένων  σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας ΜΠΟΡΕΙ να διενεργείται ΚΑΙ βάσει «Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης»
Πώς υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει αυτό το σύστημα;
Tον Οκτώβριο κάθε έτους, το ΑΣΕΠ θα καλεί τους ενδιαφερόμενους για την πλήρωση θέσεων να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στην Προκήρυξη για την Κατάρτιση Ετήσιου Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Υποψηφίων, ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα.
Πώς θα γίνεται η προκήρυξη 
Η προκήρυξη θα περιλαμβάνει:
α) τα γενικά και ειδικά προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και κλάδο ή ειδικότητα, β) τα κριτήρια κατάταξης,
γ) τον τρόπο κατάταξης των υποψηφίων,
δ) τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων,
 ε) τις περιπτώσεις εντοπιότητας και ό,τι άλλο προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.
 Επίσης, με την προκήρυξη ορίζονται: η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων δικαιολογητικά, καθώς και ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής τους.
Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων και την εξέταση τυχόν ενστάσεων, το ΑΣΕΠ καταρτίζει και κυρώνει τον οριστικό Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης, τον οποίο στη συνέχεια αναρτά στο διαδικτυακό του τόπο και τον αποστέλλει για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Πίνακα καταχωρίζονται ανά υποψήφιο η κατηγορία των προσόντων του (κύρια ή επικουρικά), καθώς και τα βαθμολογούμενα κριτήρια και οι ιδιότητες.
Μόνον οι νέοι υποψήφιοι οφείλουν να καταθέτουν δικαιολογητικά στις επόμενες προκηρύξεις. 

Όσοι έχουν ενταχθεί σε έναν πίνακα, περιλαμβάνονται αυτοδικαίως και στους επόμενους Ετήσιους Κυλιόμενους Πίνακες Κατάταξης. Σε περίπτωση μεταβολής των προσόντων ή των ιδιοτήτων τους οι υποψήφιοι υποβάλλουν στην επόμενη προκήρυξη  νέα αίτηση, προσκομίζοντας μόνο τα απαιτούμενα προς απόδειξη της μεταβολής δικαιολογητικά.
Το ΑΣΕΠ θα  εκδίδει - έως τρεις φορές το χρόνο - «Προκήρυξη Πλήρωσης Θέσεων» στο ΕΣΥ
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία πλήρωσης των θέσεων αυτών θα έχουν μόνο όσοι υποψήφιοι έχουν ενταχθεί στον εκάστοτε ισχύοντα Ετήσιο Κυλιόμενο Πίνακα Κατάταξης. Ο πίνακας διοριστέων καταρτίζεται βάσει της σειράς που  θα έχουν οι υποψήφιοι στον κυλιόμενο πίνακα, σε συνδυασμό πάντοτε και με τη δήλωση προτιμήσεων τους και περιλαμβάνει αριθμό διοριστέων ίσο με τον αριθμό των θέσεων που προκηρύχθηκαν.

Επί της ουσίας;
Μα αν η κυβέρνηση και το Υπουργείο ήθελαν πραγματικά να κάνουν προσλήψεις θα… τις είχαν κάνει. Κάλλιστα μπορούσαν να επιταχυνθούν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες (προκήρυξης-επιλογής- διορισμού) και σήμερα χιλιάδες υγειονομικοί να κάλυπταν κενές θέσεις αιχμής στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Όμως επειδή ούτε πολιτική βούληση για  μόνιμες προσλήψεις   προσωπικού έχουν (αντιθέτως μάλιστα έχουν αποφασίσει μεγάλης κλίμακας  αριθμητική συρρίκνωση των εργαζομένων στο χώρο της Δημόσιας Υγείας), ούτε κονδύλια έχουν εντάξει για τέτοιες διαδικασίες, μας δουλεύουν  ψιλό γαζί  εφαρμόζοντας κατά κόρο...  κυλιόμενες υποσχέσεις προσλήψεων( κατά τα πρότυπα Αβραμόπουλου) και εισάγοντας   προς νομοθέτηση κάθε τόσο  και μια νέα πατέντα προσλήψεων!

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως η  31 Ιουλίου πλησιάζει! (κλικ εδώ)