Διαβάστε πρώτα σχετική προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου-Ε.Ι.Ν.Η.(κλικ εδώ).
"Μια κάποια λύση" δρομολογείται μετά τις παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και της Ε.Ι.Ν.Η. σε σχέση με τη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Πρέβεζας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μας οι δυο επικουρικοί αναισθησιολόγοι γιατροί που τοποθετήθηκαν πρόσφατα από την 6η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων, θα καλύπτουν εναλλάξ και ανά βδομάδα το Νοσοκομείο Πρέβεζας.
Εντύπωση όμως προκάλεσε ένα σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέοι Αγώνες Ηπείρου» σχετικά με το θέμα (κλικ εδώ).
Για να τοποθετήσουμε όμως τα πράγματα στη σωστή τους βάση και να μην δημιουργείται στους αναγνώστες λαθεμένη εικόνα θα αναφέρουμε τούτα:
Εδώ και τρία περίπου χρόνια, μετά την σοβαρή ασθένεια και τον πρόωρο χαμό μιας επιμελήτριας αναισθησιολογίας που υπηρετούσε στο Νοσοκομείο Πρέβεζας, υπήρχαν συνεχείς πιέσεις στην πολιτική ηγεσία για την συμπλήρωση της στελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Πρέβεζας με μόνιμο αναισθησιολόγο γιατρό.
Αντί γι αυτό η εκάστοτε πολιτική ηγεσία επέλεγε την προσωρινή κάλυψη του τμήματος, κατά διαστήματα, με ένα επικουρικό αναισθησιολόγο., ενώ κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα το νοσοκομείο έμενε με δυο γιατρούς με 15 εφημερίες έκαστος!
Επίσης, κατά διαστήματα, (όταν δεν υπήρχε επικουρικός) η 6η ΥΠΕ αποσπούσε για ορισμένες ημέρες αναισθησιολόγους από νοσοκομεία όμορων νομών για την ενίσχυση της κάλυψης του τμήματος.
Η κατάσταση όμως χειροτέρεψε, όταν ό ένας από τους μόνιμους γιατρούς του τμήματος (διευθυντής) δρομολόγησε τη διαδικασία συνταξιοδότησής του και ήδη κάνει χρήση των αδειών του και μετά από αυτές αποχωρεί από το Νοσοκομείο.
Υπήρξαν διαστήματα που ο μοναδικός μόνιμος αναισθησιολόγος κάλυπτε επί 21 ημέρες (21 εφημερίες) το νοσοκομείο!!!
Το ίδιο διάστημα δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες προκήρυξης μιας θέσης επιμελητή Β΄( υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους δυο γιατροί) οι οποίες όμως ακόμη βρίσκονται στη φάση εξέτασης των δικαιολογητικών .Τουτέστιν, ακόμα και με τις πιο γρήγορες διαδικασίες η θέση θα καλυφθεί … στο τέλος του χρόνου.
Παράλληλα το νοσοκομείο υπέβαλε επανειλημμένα αίτημα για κάλυψη με επικουρικό προσωπικό.
Σχετικά με το δημοσίευμα τώρα.
Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι οι ανάγκες στελέχωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας είναι μεγάλες και ότι οι εκάστοτε εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις κυβερνήσεις χειροτερεύουν τα πράγματα .
Ας το αντιληφθούμε άπαντες .Η υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων και το μαράζωμά τους είναι πολιτική επιλογή. Όπως πολιτική επιλογή είναι και η πλήρης ιδιωτικοποίηση των όποιων «δημόσιων» δομών υγείας υπάρχουν στη χώρα μας.
Άρα το μόνο αίτημα που πρέπει συντονισμένα να προβάλλεται από όλη την κοινωνία και τους φορείς της είναι η άμεση και με σύντομες διαδικασίες κάλυψη όλων των κοινωνικά αναγκαίων θέσεων υγειονομικών σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας και η ακύρωση κάθε διαδικασίας «ιδιωτικοποίησης» αυτών. Αυτό τουλάχιστον και τίποτε λιγότερο.
Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να αξιολογούνται και οι ανάγκες του κάθε ιδρύματος όταν γίνεται κάποια ενέργεια έστω και προσωρινού «μπαλώματος» της κατάστασης με επικουρικό προσωπικό.
Οι ανάγκες του κάθε νοσοκομείου δεν μπορεί να καθορίζονται μόνο από τον όγκο δουλειάς ούτε από τον αριθμό των κλινών που έχει.. Διότι παντού υπάρχουν …άνθρωποι που έχουν ανάγκη περίθαλψης και επίσης παντού υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν και όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής.
Το θέμα λοιπόν δεν τίθεται στη βάση σύγκρουσης και αντιπαλότητας των νοσοκομείων Χατζηκώστα Ιωαννίνων και Πρέβεζας ούτε και των εργαζομένων σε αυτά.
Αλλά πώς να το κάνουμε βρε αδερφέ:
Όταν έχεις ένα νοσοκομείο με 7 μόνιμους ειδικευμένους αναισθησιολόγους , 3 ειδικευόμενους και τώρα επιπλέον 2 επικουρικούς ειδικευμένους αναισθησιολόγους και από την άλλη πλευρά έχεις ένα νοσοκομείο με 1 μόνο ειδικευμένο αναισθησιολόγο για να καλύψει κατακαλόκαιρο ένα νοσοκομείο σε ένα νομό με πολύ μεγάλη τουριστική επιβάρυνση …. ε, διάβολε ακόμη και με «IQ μπιφτεκιού» μπορείς να κάνεις μια στοιχειώδη ιεράρχηση!