Πληθαίνουν οι πληροφορίες για άνοιγμα του θέματος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων(ΒΑΕ) στο Δημόσιο .
Πιστεύουμε, ανεξάρτητα αν η κυβέρνηση το ανοίγει προεκλογικά και ανεξάρτητα με ποιους όρους το ανοίγει , ότι άμεσα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στα Νοσοκομεία, σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων στο Δημόσιο(πχ Τοπ.Αυτοδιοίκηση) που ζητούν να ενταχθούν στα ΒΑΕ , θα πρέπει να αναπτύξουν κινητοποιήσεις για να επιβάλουν την ένταξή τους ,τώρα και όχι στο μέλλον, με βάση τους δικούς τους όρους και ανάγκες.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση εκφράζουμε σήμερα ορισμένες απόψεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό -ασφαλιστικό -ΒΑΕ.
Ιστορικό
Το σύστημα ασφάλισης και συνταξιοδότησης μαζί με το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη μονιμότητα, το 8ωρο, το δικαίωμα στη απεργία, το θεσμό των ΒΑΕ, αποτελούν θεμελιώδεις κατακτήσεις των εργαζομένων .
Τα τελευταία 15-20 χρόνια όμως παρατηρείται το φαινόμενο, αργά μεν αλλά σταθερά, να τίθενται υπό αίρεση όλες αυτές οι κατακτήσεις και ιδιαίτερα να δέχεται διαδοχικά χτυπήματα το σύστημα συνταξιοδότησης και ασφάλισης .
Αυτό εκφράστηκε με μια σειρά από νόμους που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας 20ετίας οπως ν.1903/90, 1976/91, 2094/92, 2079/92, 2227/94, 2320/95, 3029/02,3232/04.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν σε βάρος των εργαζομένων;
1. Η σύνταξη από το 80% του τελευταίου συντάξιμου μισθού που ήταν πριν ,περιορίζεται βαθμιαία στο 70% του μέσου μισθού της τελευταίας 5ετίας.
2. Η επικουρική σύνταξη από το 36% της βασικής σύνταξης στο 20%.
3. Καταργήθηκε για τους άνδρες ο συνυπολογισμός της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά (σήμερα αν θέλεις να συνυπολογίζεται η στρατιωτική θητεία πρέπει να πληρώσεις).
4. Καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
5. Καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης γαι τις μητέρες με 15 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.
6. Καταργήθηκε το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης με 25 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας.Σήμερα απαιτείται το όριο : 65χρόνια για τους άνδρες και τα 60 χρόνια για τις γυναίκες.
7. Καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης με την κατώτερη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης και έτσι σήμερα συναπαιτείται το όριο των 65 ετών.
8. Επιβλήθηκε συμμετοχή 25% στις δαπάνες φαρμακευτικής περίθαλψης.
9. Καταργήθηκε η κάλυψη της κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι σήμερα πληρώνουμε 6,67 % κρατήσεις για την κύρια σύνταξη και 2,55% για υγειονομική ασφάλιση.
Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Ο θεσμός των ΒΑΕ είναι και αυτός μια σημαντική κατάκτηση των εργαζομένων.
Με την θεσμοθέτησή του περιορίζονται, ως ένα βαθμό, οι συνέπειες του επαγγελματικού κινδύνου και η πρώιμη φθορά της υγείας των εργαζομένων, από τις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, που κυριαρχούσαν και συνεχίζουν να κυριαρχούν σε πολλούς εργασιακούς χώρους.
Ο νόμος που καθόριζε τα ΒΑΕ ψηφίστηκε το 1951(ν.1846/51) και προέβλεπε τη δυνατότητα να συνταξιοδοτούνται 5 χρόνια νωρίτερα οι άνδρες και οι γυναίκες που εργάζονται σε τέτοιου είδους επαγγέλματα .Ταυτόχρονα δόθηκε η δυνατότητα, μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις, να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι ανθυγιεινά επιδόματα, τα οποία όμως ως γνωστόν δεν ενσωματώνονται στο βασικό μισθό και δεν προσμετρώνται στο ποσό του συντάξιμου μισθού(ούτε και στα δώρα, επίδομα αδείας κλπ).
Χρειάστηκαν 13 ολόκληρα χρόνια για να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός των ΒΑΕ!
Μπορεί οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ να κατέκτησαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, κλήθηκαν όμως να το πληρώσουν ακριβά. Στην ουσία, με την καταβολή ενός επασφαλίστρου επί των αποδοχών τους, προπληρώνουν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου το δικαίωμα στην πρόωρη συνταξιοδότηση.Αυτό το γεγονός καθιστά τον κλάδο των ΒΑΕ πλεονασματικό.
Σήμερα στα ΒΑΕ υπάγονται περίπου 90 επαγγέλματα και 60 ειδικότητες.
Βέβαια αυτά συμβαίνουν στον Ιδιωτικό Τομέα καθώς στο Δημόσιο Τομέα δεν υπάρχει ο θεσμός των ΒΑΕ.
Εδώ όμως και 15 χρόνια έχει αρχίσει μια προσπάθεια υπονόμευσης αυτού του θεσμού και στον Ιδιωτικό Τομέα.Η πρώτη μεγάλη απόπειρα έγινε με το νόμο 1902 του 1990 και η δεύτερη με το νόμο 3029 του 2002, που στόχευαν στον αποχαρακτηρισμό μεγάλων τμημάτων εργαζομένων από αυτό το θεσμό.
Τι προτείνουμε
1. Καθιέρωση του θεσμού των ΒΑΕ και για τα Υγειονομικά Επαγγέλματα.
2. Χαρακτηρισμός των Νοσοκομειακών χώρων ως Ανθυγιεινών.
3. Επειδή το Δημόσιο δεν έχει κάποιο ειδικό συνταξιοδοτικό ταμείο που χορηγεί τις συντάξεις και επειδή το Δημόσιο δεν έχει θεσμοθετημένη καμιά προσαύξηση στις ειδικές συντάξεις (πχ για ΒΑΕ), προτείνουμε να μην υπάρχει επασφάλιστρο ή αν υπάρχει, αυτό να είναι πολύ μικρό.
4. Όσοι εργαζόμενοι από τους παλαιότερους (πχ.20-25 έτη υπηρεσίας) ενταχθούν στα ΒΑΕ να μην πληρώσουν επί πλέον εισφορά αναδρομικά, αφού ηταν ευθύνη της Πολιτείας που μέχρι σήμερα τα αντίστοιχα επαγγέλματα του Δημοσίου δεν ήταν ενταγμένα στα ΒΑΕ.
5. Να ενταχθούν οι αναγνωριζόμενες ειδικότητες ως ΒΑΕ στο 14 εισαγωγικό κλιμάκιο, αντί του 18 που είναι σήμερα. Η αλλαγή αυτή του εισαγωγικού κλιμακίου θα έχει σαν αποτέλεσμα τη συμπλήρωση όλων των μισθολογικών κλιμακίων από τους εργαζόμενους (στα ΒΑΕ), μέχρι την αποχώρηση τους , για να μην χάνουν από τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ θα αποχωρούν με πλήρη σύνταξη, οποιαδήποτε άλλη λύση θα κουτσουρεύει τη σύνταξή τους (από 20%-30%) και θα είναι απαγορευτική η ένταξή τους στο καθεστώς ΒΑΕ.
6. Χρόνος εξόδου 7 έτη νωρίτερα με πλήρη σύνταξη .
7. Καθιέρωση εργοδοτικής εισφοράς (Δημόσιο) για ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου και ασθενειών.
8. Καθορισμός 15 ημερών επιπλέον αδείας με πλήρεις αποδοχές, πέραν της σημερινής ισχύουσας κανονικής αδείας.
9. Λήψη μέτρων και εφαρμογή όλης της νομοθεσίας για την Υγεινή και Ασφάλεια στη Εργασία.
10. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού.Αντίστοιχος υπολογισμός του εφάπαξ.
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ ΤΩΡΑ!