Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ακόμη πιο επιθετική η κυβέρνηση στην εφαρμογή της αντιδραστικής αξιολόγησης


Όπως είχαμε προϊδεάσει με προηγούμενο δημοσίευμα(ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  η κυβέρνηση επανήλθε με ένα πακέτο τροπολογιών  των  διατάξεων  που αφορούν την αξιολόγηση των υπαλλήλων (ΚΛΙΚ ΕΔΩ)  ,  όπως αυτές προβλέπονται στο νόμο 4250/2014, που κινούνται- με αρκετή πονηριά-  σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση. 

Ούτε καν τις ποσοστώσεις δε μάζεψαν!!!

Η πρώτη  αλλαγή είναι ότι δίνει τη νομοθετική κάλυψη να συνεχίσει η διαδικασία της «αξιολόγησης» ακόμη και αν  δεν υπάρχει αυτοαξιολόγηση. Και έτσι παρακάμπτει το πρώτο στάδιο της μαζικής ανυπακοής των εργαζομένων στο δημόσιο, όπως αυτό εκδηλώθηκε με την άρνηση συμμετοχής στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης.
 
Επόμενα η   σύγκρουση μετατίθεται τώρα  στο επόμενο στάδιο , καθώς η καυτή πατάτα μεταφέρεται στους    προϊσταμένους - εισηγητές,  οι οποίοι θα κληθούν από το κίνημα να καταθέσουν ασυμπλήρωτα  τα φύλλα των εισηγήσεων στα σωματεία και τελικά η διαδικασία θα φτάσει στους διευθυντές και γενικούς διευθυντές-αξιολογητές οι οποίοι είτε θα σταθούν με το πλευρό του κινήματος και δεν θα βαθμολογήσουν- αξιολογήσουν είτε κάποιοι εξ αυτών θα φτάσουν στο παγκόσμιας πρωτοτυπίας σημείο  να βαθμολογήσουν-αξιολογήσουν υπαλλήλους χωρίς αυτοαξιολόγηση και χωρίς εισήγηση προϊσταμένων  ( σε πολλές δε  των περιπτώσεων χωρίς να  γνωρίζουν καν τους υπαλλήλους  που αξιολογούν )  μόνο και μόνο για να επιβάλλουν τις ποσοστώσεις . 
Αυτό και μόνο του το στοιχείο γελοιοποιεί ολόκληρο το νόμο και όλη τη διαδικασία της «αξιολόγησης» και δεν πρέπει να υπάρχει στοιχειωδώς έντιμος άνθρωπος που να συμμετάσχει σε αυτή  τη διαδικασία.Η δεύτερη αλλαγή είναι …απάτη .


Έχουμε κατ' επανάληψη γράψει ότι ο νόμος  της «αξιολόγησης» όπως  ψηφίστηκε είναι ένας αντιδραστικός κρίκος σε μια αλυσίδα νομοθετημάτων που στόχο έχουν τη συνολική αντιδραστική μετάλλαξη του Δημοσίου.  Μάλιστα  πολλές διατάξεις του "δένουν"  και αποτελούν  συνέχεια  άλλων αντίστοιχων νομοθετημάτων . Αποτελούν  λοιπόν κενό γράμμα τα αναφερόμενα  ότι οι αρνητικές εκθέσεις αξιολόγησης για το 2013 δεν θα έχουν οποιαδήποτε  δυσμενή έννομη συνέπεια στους αξιολογούμενους υπαλλήλους , γιατί πολύ απλά μπορούν να αποτελέσουν απαρχή μιας διαδικασίας ακόμη  και απόλυσης  σε συνδυασμό με το νέο σύστημα αξιολόγησης που θα ισχύσει για το 2014 ,( το οποίο δεν γνωρίζουμε οποιαδήποτε στοιχείο του  ακόμη αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση),   με χρήση άρθρων του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων  αλλά και του νόμου για το βαθμολόγιο- μισθολόγιο των υπαλλήλων  (Διαβάστε ΕΔΩ)    Η τρίτη αλλαγή είναι  η νέα παράταση που δίνεται στην όλη διαδικασία!Δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε αυταπάτη ή ταλάντευση στους εργαζόμενους .
Η κυβέρνηση με ελιγμό γίνεται  ακόμη πιο επιθετική στο ζήτημα της "αξιολόγησης"  και ανάλογη πρέπει να είναι και  η στάση όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. 
Μαζική μέχρι το τέλος ανυπακοή και αξιοποίηση όλων των απεργιακών μορφών πάλης.   
 Μέχρι την τελική κατάργηση  του νόμου.