Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Ακονίζουν τα μαχαίρια…

ή μάλλον τα κουταλομαχαιροπήρουνα…


Ας  το επαναλάβουμε ακόμα μια φορά από το παρόν ιστολόγιο. Στα  πλαίσια του «εκσυγχρονισμού» του Ελληνικού Καπιταλισμού και της προσαρμογής του στα νέα παγκόσμια οικονομικά -και όχι μόνο- δεδομένα, υπάρχει πλήρης σχεδιασμός για τη σταδιακή ( για να το χωνέψουμε)  εκχώρηση των νοσηλευτικών μονάδων στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Κι ας το διαψεύδουν (για γνωστούς λόγους)  κάθε τόσο οι επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Εδώ βοά πλέον η «αγορά». Ακονίζουν τα κουταλομαχαιροπήρουνά τους οι αρμόδιοι επιχειρηματικοί όμιλοι!
Από την άποψη αυτή είναι αξιοσημείωτο ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  Capital.gr


"Μοντέλο Ντυνάν" για τα δημόσια νοσοκομεία

Ένα νέο πεδίο δραστηριότητας διαβλέπουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία να ανοίγεται μπροστά τους. Δεν είναι άλλο από την διοικητική διαχείριση των δημόσιων νοσοκομείων και μάλιστα στο μοντέλο που επιχειρεί να υλοποιήσει το «Ερρίκος Ντυνάν».
Οι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας εκτιμούν ότι είναι μονόδρομος για το κράτος να αποφασίσει την εκχώρηση του management δημόσιων νοσοκομείων, αφού το ίδιο ως -διοικητικός και οικονομικός- διαχειριστής έχει αποτύχει να ελέγξει κόστη, δαπάνες αλλά και ποιότητα παροχής υπηρεσιών. Με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να βαρύνονται με χρέη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, διευρύνοντας την «τρύπα» του εθνικού υπολογισμού.
Γι’ αυτό και οι μεγάλοι όμιλοι όπως το Υγεία, το ΙΑΣΩ, το Ιατρικό κλπ δηλώνουν το «παρών» εάν και όποτε η κυβέρνηση αποφασίσει να προκηρύξει διαγωνισμούς για το management των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως ακριβώς έκανε και το Ερρίκος Ντυνάν.
«Μας ενδιαφέρει απόλυτα να αναλάβουμε την διοίκηση άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων εάν το δημόσιο αποφασίσει να ανοίξει τις διαδικασίες» ήταν η απάντηση του κ. Πασχάλη Μπουχώρη, γενικού διευθυντή του ομίλου ΙΑΣΩ, σε σχετική ερώτηση του Capital.gr.
Όπως δε, σχολίασαν από τον ίδιο όμιλο «δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί για να διοικήσουν νοσοκομεία, πλην των ιδιωτικών φορέων».
Για το ΙΑΣΩ μάλιστα, η συμμετοχή του στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την ανάληψη του management του «Ερρίκος Ντυνάν» αποτελεί και ένα είδος απόκτησης εμπειρίας σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όπως σχολίασε σχετικά η διοίκηση του ομίλου.
Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την… εξυγίανση της δημόσιας υγείας και τον έλεγχο των οικονομικών των νοσοκομείων έχει καταθέσει εδώ και πάνω από ένα χρόνο ο όμιλος του Υγεία και η MIG: ο έλεγχος των οικονομικών των νοσοκομείων από ελεγκτικές εταιρείες, η πλήρης μηχανογράφηση των εφαρμογών και η ηλεκτρονική διεξαγωγή των διαγωνισμών.
Θετικός σε μια τέτοια εξέλιξη έχει δηλώσει ήδη και ο όμιλος Euromedica, ενώ ο κ. Γιώργος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του ομίλου Ιατρικού Κέντρου έχει εκφράσει επίσημα την πρόθεσή του ομίλου, εφόσον το κράτος το επιλέξει, να βοηθήσει την δημόσια υγεία.
Και μάλιστα αξιοποιώντας και την τεχνογνωσία του έτερου βασικού μετόχου του, του διεθνούς ομίλου Asklepios, ο οποίος έχει εμπειρία από ιδιωτικοποιήσεις νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Εάν το δημόσιο αποφασίσει να κινηθεί σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θα μας ενδιέφερε να συμμετάσχουμε», ήταν το σχόλιο της διοίκησης του Ιατρικού, το οποίο επίσης πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για το «Ερ. Ντυνάν».

Ο διαγωνισμός του "Ερρίκος Ντυνάν"

Το «Ερρίκος Ντυνάν» και η απόφασή του να αναθέσει την διοικητική διαχείρισή του σε ιδιώτες μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία αποτελεί ένα crash-test για τον κλάδο. Εφόσον καταλήξει θετικά ο διαγωνισμός, στην αγορά εκτιμούν πως θα ανοίξει ο δρόμος για την εκχώρηση του management κάποιων ιδρυμάτων.
Ο διαγωνισμός έχει μπει ήδη στην δεύτερή του φάση, όπου οι δύο διεκδικητές, ΙΑΣΩ και Ιατρικό έχουν χρονικό περιθώριο ενός τριμήνου για να υποβάλλουν προτάσεις για το business plan του Ερρίκος Ντυνάν.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η διοίκηση του ΙΑΣΩ ανέφερε πως δεν έχει λάβει ακόμη στα χέρια της την σύμβαση του Ερ. Ντυνάν με το Ιατρικό για το «ΓΑΙΑ», ενώ όπως επισημάνθηκε σχετικά «μας ζητήθηκε το ΓΑΙΑ να το αντιμετωπίσουμε σαν κλινική του Ερ. Ντυνάν και όχι σαν ανεξάρτητη μονάδα».
Το αναλυτικό business plan πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η «επόμενη μέρα» του νοσοκομείου που ανήκει στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα εκπονηθεί από την εταιρεία της οποίας η πρόταση θα επιλεχθεί ως η πιο συμφέρουσα.

roi.haikou@capital.gr