…Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 388/7-1-2008 του Βουλευτή του Συνασπισμού
Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το καθεστώς εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Ο μέσος όρος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών ξεπερνάει τις 70-80 ώρες εβδομαδιαίως, συχνά και τις 100 ώρες, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005, που επιβάλλουν 48ωρο εβδομαδιαίως για τους ειδικευόμενους και 58ωρο για τους ειδικευόμενους.
Προ έτους ο Υπουργός Υγείας εζήτησε με τροπολογία στη Βουλή σχετική αναστολή των ως άνω διατάξεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «…εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιήσουμε με πληρότητα και επάρκεια τις για μεγάλο χρονικό διάστημα δίκαιες αιτιάσεις και τα αιτήματα των Ελλήνων γιατρών». Η πάροδος έτους έκτοτε φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή και ήδη με το υπ’ αριθμόν Υ10α/ΓΠοικ. 162890/21.12.2007 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας προαναγγέλλεται η κατάθεση εκ νέου τροπολογίας για αναστολή των διατάξεων εφαρμογής του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών και επομένως παράταση του μεσαιωνικού καθεστώτος εργασίας τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Θα σεβαστεί τις πράξεις 67/2007, 106/2007 και 107/2007 του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στις οποίες αναφέρεται ότι οι διατάξεις της οδηγίας 2003/88/ΕΚ καθώς και τα Π.Δ. 88/1999 και 76/2005 έχουν άμεση εφαρμογή;
2. Θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΟΕΝΓΕ, ώστε να υπάρξει κοινώς αποδεκτή συλλογική σύμβαση εργασίας, που να κατοχυρώνει το ως άνω ιατρικό ωράριο χωρίς ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και χωρίς μείωση των ούτως ή άλλως χαμηλών αποδοχών των νοσοκομειακών ιατρών;»
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):
απάντηση, «ναι, θα το σεβαστούμε».
Αλλά ας γυρίσουμε πίσω στο χρονικό διάστημα που έχω στη διάθεσή μου. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, συναντήθηκα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και έβγαλα το συμπέρασμα ότι έχουν δίκιο. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες για 20 χρόνια ασκούν το υψηλό τους αυτό καθήκον και λειτούργημα πολύ ορθά χαρακτηρίστηκαν μεσαιωνικές.
Αποφασίσαμε μέσα στα πλαίσια του γενικότερου νοικοκυρέματος να αλλάξουμε τα πράγματα. Συνεννοηθήκαμε μαζί τους. Ανοίξαμε έναν ειλικρινή και βαθύ διάλογο, ο οποίος οδηγεί σε συμπεράσματα. Το ζήτημα, λοιπόν, της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των ανώτατων επιτρεπτών ορίων εργασίας θυμίζω ότι δεν είναι κάτι που εμφανίστηκε την τελευταία τριετία. Ισχύει για τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια και είναι ο «γόρδιος δεσμός» στο εργασιακό τοπίο των ελληνικών νοσοκομείων. Εμείς κινηθήκαμε, όπως είπαμε, με προγραμματισμό, με καλή διάθεση, με σταθμισμένες επιλογές και έτσι, σήμερα, είμαστε πραγματικά ένα βήμα μπροστά. Τούτη την ώρα που μιλάμε συνέρχεται η Επιτροπή της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών στο νοσοκομείο και είμαστε μπροστά σε μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας ανάμεσα στους νοσοκομειακούς γιατρούς και το ελληνικό κράτος. Αντιλαμβάνεσθε ότι διαμορφώνεται ένα καινούργιο τοπίο, μέσα από το οποίο μπορούν οι γιατροί να προωθήσουν και τις όποιες διεκδικήσεις τους. Εμείς είμαστε κοντά τους, τους αναγνωρίζουμε και δημόσια εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, διότι κράτησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Και θα συνεχίσουμε, πέραν αυτής της κρατικής συμφωνίας, με πλήρη σεβασμό στην κοινοτική νομοθεσία και βεβαίως, σε συνεννόηση και με το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να μην προκύψει καμία δυσλειτουργία στην εφαρμογή των όποιων τελικών μας αποφάσεων. Ό,τι έχουμε κάνει είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και διαλόγου. Και αυτό απαντά στην ερώτησή σας, με πλήρη σεβασμό στις όποιες δεσμεύσεις μας και, κυρίως, με σεβασμό στο υψηλό λειτούργημα των Ελλήνων γιατρών.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Λεβέντη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που αναγνωρίζετε το μεσαιωνικό καθεστώς εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, την τεράστια προσφορά τους και ότι αυτοί, όπως και το νοσηλευτικό και το άλλο προσωπικό, με την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν κάθε μέρα, κάθε στιγμή, κρατάνε όρθιο το υγειονομικό σύστημα, που αλλιώς θα είχε καταρρεύσει.
Το ερώτημα είναι, όμως, τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Πόσες ώρες θα εργάζονται; Είπατε ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των κοινοτικών οδηγιών. Οι κοινοτικές οδηγίες είναι συγκεκριμένες, καθοριστικές: Σαράντα οκτώ ώρες για τους ειδικευμένους και πενήντα οκτώ ώρες για τους ειδικευόμενους. Από εκεί και πέρα, για να εφαρμοστεί αυτό το ωράριο, θα πρέπει να έχουμε και τους αντίστοιχους γιατρούς. Τη στιγμή αυτήν λείπουν χιλιάδες γιατρών. Θα έπρεπε τουλάχιστον πέντε χιλιάδες γιατροί ακόμα να έχουν προσληφθεί για να μπορέσει στοιχειωδώς να λειτουργήσει το σύστημα και δεν προβλέπονται από τον προϋπολογισμό που ψηφίσαμε πριν από λίγο, παρά μόνο 10.000.000 ευρώ για προσλήψεις για όλο τον υγειονομικό χώρο. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Πώς θα καλυφθούν αυτές οι ανάγκες;
Δεν ξέρω τώρα αν η συλλογική σύμβαση, αυτή που πρόκειται να υπογραφεί, τι ακριβώς θα λέει. Εσείς είχατε δεσμευθεί και πριν από ένα χρόνο και ξέρετε πολύ καλά από εδώ και πέρα ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε την προηγούμενη φορά συγγνωστή πλάνη, για να πληρωθούν οι εφημερίες που κανονικά δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν. Και ασφαλώς, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν θα μπορεί τώρα να πει ότι ξανά υπάρχει συγγνωστή πλάνη.
Αυτές τις ημέρες είναι ακάλυπτοι οι νοσοκομειακοί γιατροί. Πόσες ώρες θα πρέπει να δουλεύουν; Γιατί ξέρετε ότι το έχει παραδεχθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία λέει ότι μόνο όταν υπάρχει ρητή και κατηγορηματική συναίνεσή τους, συγκατάθεσή τους, μπορούν να δουλέψουν πάνω από το όριο αυτό, το οποίο προσδιορίζουν οι κοινοτικές οδηγίες, τα προεδρικά διατάγματα και οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εδώ, ελπίζουμε αυτά που είπατε να υλοποιηθούν, όχι, όμως, εις βάρος των νοσοκομειακών γιατρών, όχι με περικοπή των αποδοχών, όχι με ελαστικοποίηση των ωρών και να πούμε ότι θα δουλεύουν τρεις ώρες τώρα, τρεις ώρες το απόγευμα, έξι ώρες τα μεσάνυχτα. Ελπίζω να μη φθάσουμε σε τέτοιες καταστάσεις. Περιμένουμε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Λεβέντη, χωρίς περικοπές, χωρίς ελαστικοποίηση του ωραρίου, με καθιέρωση του σαρανταοκτάωρου πρόκειται να απαντήσουμε. Και αυτό, όπως σας είπα πρωτύτερα, σε συνεννόηση με τους γιατρούς. Είναι αλήθεια ότι για να λειτουργήσει το νέο σύστημα εφημεριών και για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ωράριο, χρειάζεται περισσότερος κόσμος. Σας θυμίζω, όμως -και το έχουμε πει σε αυτήν την Αίθουσα- ότι η Κυβέρνηση πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση. Μέχρι τέλους του 2009, προσλαμβάνονται τεσσερισήμισι χιλιάδες γιατροί, πέραν εκείνων που αναφέρατε και εσείς και που προβλέπονται στον προϋπολογισμό αυτού του χρόνου και που αναφέρεται σε χίλιους γιατρούς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Μέχρι τότε, πώς θα καλύπτονται αυτά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να σας πω ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο έχουμε κάνει τις συνεννοήσεις μας με τους εκπροσώπους των Ελλήνων γιατρών, ώστε να μην προκύψει καμία δυσλειτουργία. Δόθηκε και η γνωστή παράταση, την οποία είχε ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Εκείνο που θα έπρεπε να σημειωθεί είναι ότι αυτό που δεν έγινε επί είκοσι χρόνια γίνεται τώρα και γίνεται σε συνεννόηση με τους γιατρούς με πλήρη σεβασμό στο λειτούργημά τους και στις πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες. Διαμορφώνουμε ένα πολύ πολιτισμένο πλαίσιο, ένα πολύ πιο σύγχρονο περιβάλλον, για να δώσουμε τέλος σε αυτό που συμφωνήσαμε και εμείς και που μας περιήλθε από το παρελθόν. Όμως, αυτήν την κατάσταση μας κληροδότησαν και αυτήν την κατάσταση είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.
Τέρμα στο μεσαίωνα! Ναι στη νέα εποχή!
Ναι στις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων γιατρών και, κυρίως, στην εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο, όπως είπα πριν –και το λέω για μια ακόμη φορά- κρατιέται όρθιο χάρη στην αυταπάρνηση, στην αξιοσύνη, στην ευαισθησία, στην επιστημοσύνη των Ελλήνων γιατρών και στη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού. Σας ευχαριστώ.
Εμείς θα επισημάνουμε μερικά πράγματα;
1.Τις γνωστές γαλιφιές του κ. Υπουργού περί σεβασμού (μετρήστε πόσες φορές αναφέρει τη λέξη "σεβασμός") ,συνεννόησης και διαλόγου.Βλέπετε πόσα τερτίπια χρησιμοποιεί αλλά για την ουσία της υπόθεσης δεν λέει τίποτα.
2.Τη συνεχή του επισήμανση ότι όλα γίνονται σε συνεννόηση με τους γιατρούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει τη συγκατάθεση των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών.Από ότι ξέρουμε και διαβάζουμε αυτό δεν ισχύει.
3.Εμπλέκει στα ζητήματα των Νοσοκομειακών γιατρών όχι την Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), αλλά τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.), τον οποίο και "αδειάζει", μιας και αναφέρει ότι η νέα τροπολογία περί αναστολής της εφαρμογής των προεδρικών διαταγμάτων ήταν αίτημα του Π.Ι.Σ.
4.Ενώ μιλά για επικείμενη υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ανάμεσα στο Υπουργείο και στους γιατρούς, δεν αναφέρει στοιχεία αυτής της επικείμενης συλλογικής σύμβασης!
5.Τώρα η "υπόσχεση" της πρόσληψης των 4500 γιατρών πάει ακόμα πιο μακριά , δηλαδή στο τέλος του 2009 ,οπότε και η περίφημη εφαρμογή του νέου ωραρίου , ΑΝ εφαρμοστεί, θα ξεκινήσει, λογικά με βάση τα λεγόμενα του κ.Υπουργού , μετά το 2010!!!
6.Τέλος καταλήγει με τα επαναστατικά συνθήματα :"Τέρμα στο Μεσσαίωνα!" (σ.σ. τον οποίο διαιωνίζει),"Ναί στην Νέα Εποχή!"
"Πάλης ξεκίνημα ,νέοι αγώνες " , θα συμπληρώναμε εμείς.
Ε, ρε δούλεμα που ρίχνει ο άνθρωπος !
Powered by ScribeFire.