Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

ΜΙΣΗ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΨΕΜΜΑΤΑ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α) εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου το οποίο και αναδημοσιεύουμε.

Μα έχουν τρελαθεί τελείως στο Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης?Έχει διακοπεί πλήρως ή επικοινωνία του ΥΥ & ΚΑ με την πραγματικότητα?

ΜΙΣΗ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΨΕΜΑΤΑ.....

Χθες, 7 Ιανουαρίου 2008, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με θέματα του Υπουργείου που χρίζουν αντιμετώπισης μέσα στον Ιανουάριο ανέφερε (μεταξύ άλλων) και τα παρακάτω που σχετίζονται με τις εφημερίες:


Σε ότι αφορά το θέμα των εφημεριών σε σχέση με τη κοινοτική οδηγία. Ολοκληρώθηκε μια φάση συζητήσεων το 2007 (1). Έστειλα σήμερα επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών ΟΕΝΓΕ) (2) εκφράζοντας την ικανοποίηση μου, ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους (3) και τους κάλεσα,επίσης, σε συνάντηση την Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου, ώστε να προχωρήσουμε στην τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας(4).

Παράλληλα, με νομοσχέδιο που κατατίθεται στην Βουλήπαρατείνουμε το χρόνο εφαρμογής της εν λόγω Οδηγίας και του Προεδρικού Διατάγματος για λόγους προληπτικούς ώστε να μην προκύψει ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων (5). Πρέπει να σας επισημάνω ότι με την κλαδική συμφωνία ρυθμίζεται το όλο ζήτημα, αφού η κοινοτική οδηγία προβλέπει τη νομιμότητα των οποιοδήποτε διευθετήσεων που είναι αποτέλεσμα κλαδικής συμφωνίας μεταξύ κράτους- εργαζομένων (6).

Κινούμεθα με γρήγορους ρυθμούς. Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας.





Διαβάζοντας τα παραπάνω, διακρίνουμε αμέσως ότι ο κ. Υπουργός συνεχίζει την γνωστή του παρελκυστική παραπληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν με μοναδικό στόχο την δημιουργία εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Στα παραπάνω λεγόμενα του κ. Υπουργού σημειώσαμε 6 σημεία που θα θέλαμε να μας τα εξηγήσει οκ. Υπουργός όπως επίσης και τις πηγές απ’ όπου αντλεί τις πληροφορίες του για αυτά που υποστηρίζει.
Αναλύοντας τις απορίες μας, παραθέτουμε και τα δικά μας σχόλια για να μη χάνουμε και την επαφή με την πραγματικότητα.

1. Ποια φάση συζητήσεων ολοκληρώθηκε το 2007? Αυτό είναι ένα ψέμα για τον απλό λόγο ότι η «ολοκλήρωση συζητήσεως» σημαίνει ότι η συζήτηση κάπου κατέληξε. Όχι μόνο δεν κατέληξαν πουθενά οι ανούσιες – απ’ ότι φάνηκε στην πράξη – «συζητήσεις» με τον κ. Υπουργό αλλά και η τελευταία μας επαφή μαζί του ήταν η πλήρης απόρριψη των προτάσεων του Υπουργού και η κατάθεση των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών (απόφαση Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ της 9/11/2007) και στα οποία αιτήματα δεν λάβαμε καμία απάντηση μέχρι σήμερα!

2.Ψέματα! H αναφερόμενη χθεσινή «επιστολή στην ΟΕΝΓΕ» όχι μόνο δεν εστάλη χθες αλλά και μέχρι την στιγμή αυτή σήμερα, ούτε έχει λάβει η ΟΕΝΓΕ την.... χθεσινή επιστολή (σ.σ. οι επιστολές του ΥΥ & ΚΑ προς ΟΕΝΓΕ στέλνονται με fax) αλλά ούτε κι ο Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ γνώριζε κάτι σχετικό.

3.Ψέματα! Η ικανοποίηση ου κ. Υπουργού), ως προς τους κοινά αποδεκτούς στόχους είναι μάλλον περίεργη αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η ΟΕΝΓΕ απέρριψε πλήρως τις προτάσεις του κ.Υπουργού αντιπαραθέτοντας τα αιτήματα των νοσοκομειακών σαν βάση για την όποια περαιτέρω διαπραγμάτευση.

4.Τελική φάση της κλαδικής συμφωνίας ??? Για ποια κλαδική συμφωνία έχει φαντασιώσεις το ΥΥ & ΚΑ? Η ΟΕΝΓΕ έχει απορρίψει πλήρως τις προτάσεις του κ. Υπουργού όπως και την υπογραφή οποιασδήποτε κλαδικής σύμβασης η οποία δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών. Για την δε συνάντηση της 10/1/2008, όπως ήδη έχει ειπωθεί παραπάνω, η ΟΕΝΓΕ δεν έχει λάβει ακόμα τίποτα. Μάλλον το πάει ακόμα κάποιος το γράμμα....

5.Συγκινητική η ευαισθησία του κ. Υπουργού δεν θέλει λέει να προκύψει ζήτημα στην εύρυθμη λειτουργία των εφημεριών των νοσοκομείων και συνεπώς, για «λόγους προληπτικούς» θα επιδιώξει νέα παράταση εφαρμογής της Οδηγίας και των Π.Δ. Υπενθυμίζουμε στον κ. Υπουργό τα όσα είχε δηλώσει όταν περνούσε την προηγούμενη αναστολή :


ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ...Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας, επαρκούν για να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Και μιας και πολλές φορές ελέχθη ότι με αυτό τον τρόπο επιχειρούμε να αγοράσουμε χρόνο, επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια διάθεση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ικανοποιήσουμε με πληρότητα και επάρκεια τις, για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίκαιες αιτιάσεις και τα αιτήματα των Ελλήνων γιατρών.
(Πρακτικά Βουλής, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2007)


Προφανώς δεν του επαρκούσαν οι έξι μήνες και πήρε κι άλλους έξι μήνες ενώ τώρα επιδιώκει και νέα παράταση! Ο εμπαιγμός και η αδιαφορία του κ. Υπουργού έχει ξεπεράσει κάθε όριο!
6.
Εδώ είναι η ουσία της όλης υπόθεσης!
Όντως με την κλαδική συμφωνία συμφωνίας μεταξύ κράτους- εργαζομένων ρυθμίζεται το όλο ζήτημα αφού ΜΟΝΟ με διμερή συμφωνία δύναται να παρακαμφθούν η Οδηγία και τα Π.Δ. αλλά αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν συναινούν οι νοσοκομειακοί γιατροί!
Και δεν συναινούν γιατί δεν δεχόμαστε πλέον την απαξίωση και τον εμπαιγμό του Υπουργού!
Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και ο κ. Υπουργός όχι μόνο δεν μας τίμησε με μια απάντηση αλλά κατά διαστήματα αναφέρει ότι έχει φτάσει σε συμφωνία με τους νοσοκομειακούς ιατρούς και ότι το θέμα των εφημεριών έχει λυθεί (!!!) ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί με διάφορες μεθοδεύσεις, να εξασφαλίσει την υπογραφή κλαδικής σύμβασης ακόμα και παράνομα (με τον πλήρως αναρμόδιο Π.Ι.Σ ) προκειμένου να ξεπεράσει την αδιέξοδο στην οποία έχει οδηγηθεί ο κ. Υπουργός με την αυτόβουλη επιλογή της αλαζονείας και της αδιαφορίας του.
Καλύτερα θα ήταν να ασχοληθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται των όσων υπόσχεται .... Χαιρόμαστε φυσικά που το Υπουργείο δηλώνει το εξαιρετικό:

"Κινούμεθα με γρήγορους ρυθμούς. Δίνουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. Εκπληρώνουμε τις δεσμεύσεις μας"

Το Δελτίο τύπου υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ε.Ι.Ν.Α. Στάθης Τερζής και ο Γραμματέας της Ε.Ι.Ν.Α. Κώστας Γιαννάκενας.