Είδαν και απόειδαν οι ΓΣΕΕέδες, ότι η παραμονή τους στην επιτροπή για την αναμόρφωση του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) μόνο ζημιά θα κάνει στην "εικόνα" τους κι αποφάσισαν να την "κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια".
Αφού όμως πρώτα νομιμοποίησαν με την παραμονή τους επί μήνες τη λειτουργία της επιτροπής και αφού έσπειραν αυταπάτες στους εργαζόμενους για το ρόλο και τους στόχους της επιτροπής.
Αφού όμως πρώτα νομιμοποίησαν με την παραμονή τους επί μήνες τη λειτουργία της επιτροπής και αφού έσπειραν αυταπάτες στους εργαζόμενους για το ρόλο και τους στόχους της επιτροπής.
Τώρα ως προς την ουσία της υπόθεσης.
Η επιτροπή (δηλ.η κυβέρνηση) εμμένει στη θέση της για κατηγοροποίηση των εργαζομένων που θα εντάσσονται στα ΒΑΕ.Προτείνει ως κριτήρια για το χαρακτηρισμό ΒΑΕ μεταξύ άλλων τη συχνότητα εργατικών ατυχημάτων και νόσησης, την έκθεση σε βλαπτικές ακτινοβολίες και τις αγχογόνες συνθήκες. Προτάσεις που αποτελούν κενό γράμμα, αφού στη χώρα μας απουσιάζει εντελώς οποιοδήποτε σύστημα καταγραφής και αναγγελίας των επαγγελματικών ασθενειών.
Δεν ξεκαθαρίζει ποιο θα είναι το όριο ή τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τα ΒΑΕ (ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι αυτό θα το καθορίσει η κυβέρνηση, προμηνύοντας καθαρά την αύξησή του). Επίσης, δε λέει κουβέντα για το αν και ποιος θα πληρώσει τις εισφορές εργαζομένου και εργοδότη για τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόβλεψη για καταβολή των εισφορών, τότε ο πλασματικός χρόνος δε θα υπολογίζεται ως συντάξιμος. Είναι φανερό ότι, σύμφωνα και μ' αυτή την πρόταση, οι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ παραμένουν μόνο κατ' ευφημισμό στο ειδικό καθεστώς, το οποίο στην πράξη καταργείται.
Τις αντεργατικές κατευθύνσεις της πολιτικής της κυβέρνησης επιβεβαιώνει και η τροπολογία που προωθεί για τα ΒΑΕ στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ. Μια τροπολογία που δεν καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε πραγματικά Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, επιβάλλει βαρύ επασφάλιστρο για τους ήδη εργαζόμενους σε ειδικότητες και κλάδους που εντάσσονται, ενώ εμμέσως προχωρά και σε «αποχαρακτηρισμό» επαγγελμάτων, αφού δεν περιλαμβάνει μια σειρά επαγγέλματα και ειδικότητες που περιέχονται ακόμα και σε αυτόν τον παρωχημένο Κανονισμό του ΙΚΑ.
Χαρακτηριστικό των σχεδίων της κυβέρνησης για κατάργηση σε βάθος χρόνου του θεσμού των ΒΑΕ είναι η πρόταση του προέδρου της επιτροπής κ.Μπεχράκη για αναπροσαρμογή του σχετικού καταλόγου ανά πενταετία.
Παρά την σχετική λογικοφάνεια της πρότασης , αυτό που θα συμβεί είναι κάθε πέντε χρόνια να μπαινοβγαίνουν επαγγέλματα από τη λίστα των ΒΑΕ, με τελικό αποτέλεσμα στο τέλος ελάχιστοι εργαζόμενοι να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια στα ΒΑΕ και έτσι να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα!
Εμείς πιστεύουμε ότι τη λύση μπορούν να τη δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με τους αγώνες που ερχονται.