Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Ιδιωτικοποιούνται σχεδόν τα πάντα στα "δημόσια" νοσοκομεία!Αρκετά κατατοπιστικός σήμερα ο Άδωνις Γεωργιάδης..

Φουλ ιδιωτικοποίηση στα «δημόσια» νοσοκομεία!
Αποσπάσματα από σημερινή του συνέντευξη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) :

Ερ. Δημοσιογράφου: Προηγουμένως ο κ. Καλλίρης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ένα πολυνομοσχέδιο μέσα στον Μάρτιο με τις θέσεις σε απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία, ΣΔΙΤ κλπ.
Γεωργιάδης: Τα έχουμε πει νομίζω αυτά κατά καιρούς. Βεβαίως θα εισάγουμε τα απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία. Αυτό πρέπει να γίνει.  Όπως κάναμε με τα απογευματινά ιατρεία και καλύψαμε ένα μεγάλο κομμάτι του όγκου επ’ ωφελεία των νοσοκομείων, έτσι πρέπει να γίνεται και με τα απογευματινά  χειρουργεία. Τα έχουμε πει αυτά. Όσον αφορά τα ΣΔΙΤ, νομίζω είναι απολύτως προφανής ότι η γενική κατεύθυνση της οικονομικής μας πολιτικής είναι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό. Ό,τι βοηθάει τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν καλύτερα, είμαστε υπέρ.
Ερ. Δημοσιογράφου: Δηλαδή με τα ΣΔΙΤ..;
Γεωργιάδης: Δίνουμε τη νομική δυνατότητα κάποιας διοίκησης να ακολουθεί και αυτή την οδό. Μπορεί ένα νοσοκομείο να κρίνει ότι συμφέρει π.χ. στους τους αξονικούς τομογράφους. Λέω ένα παράδειγμα. Μπορεί κάποιο άλλο να πει ότι συμφέρει στη σίτιση. Μπορεί άλλο να πει ότι συμφέρει στην καθαριότητα. Θα το δούμε αυτό.
Ερ. Δημοσιογράφου: Παλιότερα είχατε πει ότι δεν θα δώσετε ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες. Τώρα θα δώσετε και τέτοιες;
Γεωργιάδης: Δεν δίνουμε …
Ερ. Δημοσιογράφου: Και ο αξονικός τομογράφος τι είναι;
Γεωργιάδης: Άλλο η χρήση και η λειτουργία. Ο γιατρός του ΕΣΥ θα είναι.
 Ερ. Δημοσιογράφου: Πάντως, τα ΣΔΙΤ, κ. Υπουργέ, είναι ο προάγγελος του ιατρικού τουρισμού. Έτσι δεν είναι;
Γεωργιάδης: Βεβαίως. Ο ιατρικός τουρισμός είναι μεγάλος στόχος για την Κυβέρνηση μας. Εξαιρετικά μεγάλος στόχος. Είναι ένα κομμάτι της αγοράς όπου δυστυχώς ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πρώτη, όλα αυτά τα χρόνια την είχε αφήσει αναξιοποίητη και άλλες χώρες την έχουν αξιοποιήσει και κερδίζουν πάρα πολλά λεφτά. Άρα, θα το φέρουμε και στην Ελλάδα όσο μπορούμε πιο γρήγορα και φυσικά απενοχοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς θέλουμε να κάνουμε συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, όπως είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν αλλά δεν έγιναν, με τα δημόσια νοσοκομεία. Και γενικά θέλουμε να αναβαθμίσουμε και τους πόρους χρηματοδοτήσεων των δημόσιων νοσοκομείων και μέσα από την ιδιωτική αγορά. Δεν καταλαβαίνω γιατί το να δίνει μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία χρήματα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο είναι τόσο κακό.

Και παρακάτω…
 
Ερ. δημοσιογράφου:  Για το θέμα των απογευματινών χειρουργείων, ποιες θα είναι οι χρεώσεις; Θα υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό –έχετε σκεφθεί- που θα πηγαίνει από τον ασθενή, στο νοσοκομείο και..;
Γεωργιάδης: Πρώτα από όλα θα γίνονται συμβάσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Θα μπορούν να πληρώνουν οι ασθενείς μέσω της ιδιωτικής τους ασφάλειας, όσοι έχουν. Άρα, δεν είναι ανάγκη να πληρώνει ο ασθενής. Μπορεί να το πληρώνει η ασφαλιστική του εταιρεία. Δεύτερον θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει το νοσοκομείο, θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει ο γιατρός, θα υπάρχει ένα ποσοστό που θα παίρνει το υπόλοιπο νοσηλευτικό προσωπικό που θα εργάζεται.
Ερ. δημοσιογράφου:  Μήπως τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργήσουν τελικά σε βάρος των πρωινών;
Γεωργιάδης: Όχι βέβαια. Όπως ξέρετε, για να μπορεί κάποιος να έχει το δικαίωμα να κάνει απογευματινά χειρουργεία, όπως και  απογευματινά ιατρεία, ελέγχεται αν τηρείται η πρωινή δουλειά του.
Ερ. δημοσιογράφου:  Δηλαδή, όπως τώρα;
Γεωργιάδης:Όπως ακριβώς λειτουργούν τα απογευματινά ιατρεία. Πρώτα θα κάνεις τη δουλειά σου την πρωινή και μετά θα ασχολείσαι με τα απογευματινά. Όμως, μη σας φοβίζει αυτό το μέτρο, γιατί θα είναι ένα κομβικό μέτρο για να αποσυμφορήσει τις μεγάλες αναμονές στα τακτικά πρωινά χειρουργεία. Όπως καταλαβαίνετε, σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένας ασθενής μπορεί να περιμένει και τρεις μήνες για να χειρουργηθεί. Όταν λοιπόν κάποιοι θα μπορέσουν να πάνε το απόγευμα είτε επειδή έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε επειδή έχουν ιδιωτική ασφάλεια, αυτομάτως εκείνος ο οποίος δεν έχει θα περίμενε τρεις μήνες, θα περιμένει δύο μήνες ή έναν μήνα. Επομένως, είναι επ’ ωφελεία όλων αυτό το μέτρο και μόνο κάποιοι που έχουν ιδεολογικό θέμα με την έννοια της ιδιωτικής αγοράς, είναι αντίθετοι, αλλά αυτοί πλέον στην Ελλάδα είναι μια μικρή μειοψηφία.