Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τα "γυρίζει" πάλι ο υπουργός Υγείας για τα 5 ευρώ εισόδου στα νοσοκομεία. Θα ισχύσει το 25 ευρώ για τις εισαγωγές.




Έδωσε συνέντευξη σήμερα ο υπουργός Υγείας     ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Θα την  αναλύσουμε κατά θέμα τις επόμενες ώρες.
Αρχίζοντας από μια αναστροφή που έκανε ο υπουργός για το θέμα της αύξησης του 5 ευρώ εισόδου στα νοσοκομεία

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, τη περασμένη εβδομάδα κάνατε λόγο για αύξηση του πεντάευρου εισιτηρίου στα 25 ευρώ σε κάποιες συνεντεύξεις σας. Πρόκειται για κάποιο νέο μέτρο ή πρόκειται για τη μνημονιακή δέσμευση για 25 ευρώ σε περίπτωση που γίνει εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο και ένα ευρώ ανά συνταγογράφηση;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ευχαριστώ που με ρωτάτε. Εγώ ποτέ δεν είπα για αύξηση του εισιτηρίου. Αυτό είναι κάτι που γράφτηκε στις εφημερίδες. Εγώ είχα ένα διάλογο στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 αν θυμάμαι καλά, με τον κύριο Σιωμόπουλο για τη μνημονιακή δέσμευση που είναι γνωστή, ψηφισθείσα από τον Νοέμβρη του’12 και τροποποιηθείσα λίγο μετά στη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ακολούθησε τον Ιανουάριο.
Άρα, μιλάμε μόνο για αυτό το πράγμα. Όχι για αύξηση του εισιτηρίου από το 5 στα 25. Το εισιτήριο θα παραμείνει 5 εις πάσαν περίπτωση. Μιλάμε τώρα για το τι θα γίνει και για το εάν θα ισχύσει, το πώς θα ισχύσει. Η δέσμευση που είναι αυτόματη. 1η Ιανουαρίου του 2014, όταν κάποιος κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο θα συμμετέχει στο κόστος νοσηλείας με 25 ευρώ.
Πράγματι μας απασχολεί το ζήτημα πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τουλάχιστον τους πιο αδύναμους οικονομικά από εμάς από αυτό το 25ευρω και είναι από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε με την τρόικα στη σχετική διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου.
Έχουμε ένα ισχυρό επιχείρημα ότι τα οικονομικά στοιχεία των δημοσίων νοσοκομείων πηγαίνουν το 2013 πολύ καλύτερα από το στόχο, θα κλείσουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, με περίπου 80 εκατομμύρια λιγότερες δαπάνες από τις προϋπολογισθείσες.
Εκεί έχει προβλεφθεί ότι το μέτρο αυτό θα έχει μία απόδοση της τάξεως των 114 εκατομμυρίων που αμφισβητούμε αν μπορεί να επιτευχθεί πράγματι σε αυτό τον αριθμό που έχει προϋπολογιστεί. Ίσως να είναι λίγο υπερβολική αυτή η εκτίμηση.
Και ξεκινάμε μία συζήτηση για την επαναδιαπραγμάτευση, ει δυνατόν αυτού του ποσού είτε με τη μείωσή του είτε με τη θέσπιση κάποιων κριτηρίων είτε οτιδήποτε άλλο. Αλλά μιλάμε για αυτό, όχι για κάτι καινούριο και όχι για αύξηση του εισιτηρίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πάντως είναι δεδομένη η εφαρμογή του, εφ' όσον είπατε και αυτόματα ότι …
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:
Ξαναλέω. Όπως ισχύει η νομοθεσία σήμερα, αν δεν κάνουμε απολύτως τίποτα θα ισχύσει μόνο στις εισαγωγές 25 ευρώ συμμετοχή. Για αυτό μιλάμε. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θέλουμε να προσπαθήσουμε να το διαχειριστούμε. Δεν μπορώ να σας πω πού θα καταλήξει μία διαπραγμάτευση πριν αυτή ξεκινήσει. Πάντως δεν μιλάμε για αύξηση του εισιτηρίου.



Συμπέρασμα 1ον : 
Ο υπουργός δεν λέει αλήθεια.
Για ακούστε ξανά  την συνέντευξή του στον Real fm στις 14/8/2013  ... ΚΛΙΚ ΕΔΩ (από 0:00 μέχρι 5: 50)
Μιλάει καθαρά για το 5 ευρώ εισόδου στα νοσοκομεία (εισητήριο)  και όχι για  εισαγωγή για την οποία  (εισαγωγή)  άλλωστε μέχρι στιγμής δεν υπήρχε άμεση καταβολή δαπάνης από τον ασφαλισμένο ασθενή.
Απλά ο υπουργός "μαζεύει" προς το παρόν το θέμα  λόγω των αντιδράσεων που ξεσήκωσε  και είναι σίγουρο  ότι θα το επαναφερει το επόμενο διαστημα.

Συμπέρασμα 2ον :
Το υπουργείο θα εφαρμόσει το χαράτσι των 25 ευρώ (άλλωστε είναι ψηφισμένο στο πολυνομοσχέδιο) σε περίπτωση εισαγωγής για νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο και απλά ψάχνει ρυθμίσεις για να το ελλατώσει σε κάποιες (;) κατηγορίες ασθενών